Δε νομιμοποιούμε το νόμο για τις εκλογικές δαπάνες. Δική σας η ευθύνη πώς θα το χειριστείτε

Η παρέμβαση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη χτεσινή συζήτηση

 

Στην παρέμβασή της κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις εκλογικές δαπάνες στις τοπικές εκλογές, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σημείωσε:

 

«Κατ' αρχήν στους καναπέδες της τηλεόρασης και στη συνέχεια εδώ στη Βουλή, λανσάρονται ορισμένες νέες ιδέες, προβάλλονται ως ριζοσπαστικές, νεωτεριστικές, σύγχρονες, πάρα πολλά επίθετα, που στόχο έχουν την εξυγίανση, έτσι λέγεται, του πολιτικού συστήματος και την αποκατάσταση του κύρους του πολιτικού συστήματος στη συνείδηση του ελληνικού λαού. Και παρατηρούμε ότι όλο και περισσότερες ιδέες λανσάρονται όσο ανεβαίνει το θερμόμετρο των αντιλαϊκών μέτρων και πολύ δικαιολογημένα ο ελληνικός λαός αισθάνεται ένα είδος απαξίωσης απέναντι στο πολιτικό σύστημα και μάλιστα αισθάνεται και ενοχές ένα σημαντικό μέρος του ελληνικού λαού απέναντι στην ψήφο επιλογής του, ανεξάρτητα αν είναι διατεθειμένος σε κάθε εκλογική μάχη να πάρει διαζύγιο από αυτήν.

 

Το λέω αυτό, γιατί πολλές απ' αυτές τις νεωτεριστικές ιδέες που μετατράπηκαν και έγιναν νόμοι, αποδείχτηκαν, στην καλύτερη περίπτωση να πω, άνθρακες ο θησαυρός. Ένα παράδειγμα: Το ασυμβίβαστο του βουλευτή με την επαγγελματική του ενασχόληση. Άλλο στην πράξη, αν μπορεί κάποιος να το συνδυάσει, αυτό είναι έτερον εκάτερον. Ήρθε, προβλήθηκε σαν η πεμπτουσία της δημοκρατίας και μετά άλλαξε. Μπορώ να σας θυμίσω πάρα πολλά τέτοια πράγματα, να πω και πιο παλιά, στην ίδια την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων που θεωρήθηκε ότι αυτό τελειώνει, οι αυξήσεις των βουλευτών για να μην καταφεύγουν σε πλάγια μέσα, γιατί έχουν πάρα πολλά έξοδα προσωπικά δηλαδή το κυνήγι του "σταυρού". Όλα αυτά τα πράγματα πάρθηκαν, δοκιμάστηκαν και αποδείχτηκε ότι το πολιτικό σύστημα σαπίζει ώρα με την ώρα, όχι μέρα με τη μέρα, και πολλά από αυτά πάρθηκαν πίσω.

 

 


Και είμαστε βέβαιοι ότι αυτός ο νόμος με αυτά τα καινούργια που δήθεν φέρνει, δε θα κρατήσει ούτε μέχρι την επόμενη εκλογική περίοδο. Είναι αδύνατον να κρατήσει. Γιατί πέρα από όλα τα άλλα, θα φέρει όλα τα κόμματα, ανεξαρτήτως προθέσεων κλπ., μπροστά σε μια πραγματικότητα την οποία από τη μια είναι να γελάς και από την άλλη είναι να κλαις.

 

Εμείς, από την αρχή είπαμε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να νομιμοποιήσουμε όλα τα καινούργια που φέρνει ο εκλογικός νόμος και παίρνετε πολύ μεγάλη ευθύνη. Δική σας είναι η ευθύνη πώς θα το χειριστείτε. Και εδώ δεν είναι το απλό πράγμα, το σχετικά απλό σε σχέση με αυτό που συζητάμε. Το ασυμβίβαστο των βουλευτών, εκεί προχωρήσαμε κι εμείς, υλοποιήσαμε αυτή την κατεύθυνση τυπικά, δηλαδή τι θα κάνετε, τι άλλαξε στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ με το επαγγελματικό ασυμβίβαστο; Η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών δεν ασκεί το επάγγελμα στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής θητείας, τι άλλαξε που φύγαμε από την κατάσταση του Κόμματος που μας πλήρωνε, όχι το βουλευτικό μισθό βέβαια αυτόν που παίρνουμε και απλώς σβηστήκαμε από την κατάσταση. Ο τρόπος της αποζημίωσής μας, γιατί δεν ασκούμε επάγγελμα, δεν άλλαξε. Τίποτε δεν άλλαξε, δεν ξέρω μπορεί στα άλλα κόμματα να άλλαξε, δεν ξέρω τι έγινε, πάντως σε εμάς δεν άλλαξε τίποτε. Τούτο εδώ όμως, εφόσον αυτό το νομοσχέδιο γίνει νόμος, εμείς δεν μπορούμε να συμβάλουμε στην υλοποίησή του με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για το Κόμμα.

 

Δεν πρόκειται να υποκύψουμε στον εκβιασμό

Την ευθύνη θα την έχετε εσείς. Δεν πρόκειται να υποκύψουμε στον εκβιασμό που γίνεται, και δεν πρόκειται να υποκύψουμε πρώτον, γιατί δεν έχει καμία σχέση με την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος και εμείς δε θέλουμε να συμβάλουμε. Δεύτερον, γιατί είναι πρακτικά ανεφάρμοστος. Και τρίτον, γιατί υπάρχει και πολιτική στόχευση. Τώρα, πόσο είναι καινοφανής ιδέα, πόσο είναι να εμφανίσουμε το πολιτικό σύστημα ότι εξυγιαίνεται και ηθικοποιείται, και πόσο έχει επιθετικούς πολιτικούς στόχους, δεν μπορώ να τα βάλω σε ένα κανάλι και να τα μετρήσω, πάντως όλα συνυπάρχουν. Και πάντως όλα στην ιστορία δείχνουν ότι και ο πιο αθώος νόμος χρησιμοποιήθηκε εναντίον του λαϊκού κινήματος, ούτε μια - ούτε δυο φορές. Και ο πιο αθώος.

 

Να ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, το ζήτημα, λέτε ότι θέλετε να χτυπήσετε το μαύρο πολιτικό χρήμα. Υπάρχει μαύρο πολιτικό χρήμα; Υπάρχει. Πολύ περισσότερο από αυτό που συζητάτε στις εξεταστικές επιτροπές. Ενδιαφέρει το ΚΚΕ; Βεβαίως το ενδιαφέρει. Και να το πούμε και άλλη μια φορά ότι παρότι δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να ηθικοποιηθεί αυτό το πολιτικό σύστημα, δεν μπορούμε, στο όνομα ότι πολεμάμε αυτό το πολιτικό σύστημα, αυτό το σάπιο πολιτικό σύστημα και όταν εφαρμόζονται οι νόμοι δεν μπορούμε να ανεχόμαστε τέτοια φαινόμενα, γιατί αυτά είναι σαν τη μόλυνση. Μολύνεται κι αυτός που, εν πάση περιπτώσει, θεωρεί τον εαυτό του ανέπαφο από τέτοιες μολύνσεις. Και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να συνηγορήσουμε να υπάρχουν αποδείξεις για μαύρο πολιτικό χρήμα και να μην παλέψουμε να πάνε μέχρι τον Κορυδαλλό αυτοί που πήραν.

 

Άρα να ξεκαθαρίσουμε το εξής πράγμα: Αυτό σημαίνει ας πούμε τα κουπόνια που χρησιμοποιεί το ΚΚΕ ή και άλλα κόμματα, πίσω τους αυτά έχουν μαύρο πολιτικό χρήμα; Κουπόνια που μάλιστα, εμείς διακινούμε από ένα ευρώ κουπόνια, γιατί κρίση υπάρχει. Πέρα από το πολιτικό ζήτημα, γιατί είναι μαύρο πολιτικό χρήμα; Ποιος δημιουργεί το μαύρο πολιτικό χρήμα; Να σας πω, δεν ξεκινά από τα κόμματα, ξεκινά από τους επιχειρηματίες, τα επιχειρηματικά συμφέροντα και βεβαίως αγκαλιάζει εκείνα τα κόμματα, ή εκείνους τους πολιτικούς, γιατί δεν είναι κατ' ανάγκη το σύνολο των κομμάτων, που είναι σε θέσεις ευθύνης και που αποφασίζουν επιλογές επιχειρηματιών, προμήθειες κ.λπ. Συνήθως, μολύνονται εκείνοι οι οποίοι ακολουθούν τη γνωστή πολιτική υπηρέτησης των επιχειρηματικών συμφερόντων και από εκεί και πέρα δέχονται τις πιέσεις, αυτά τα κόμματα, αυτοί οι πολιτικοί δέχονται τις περισσότερες πιέσεις, από τη θέση των οποίων εξαρτάται αντικειμενικά. Κι εμείς αν ήμασταν στη θέση τους θα δεχόμασταν τις αντίστοιχες πιέσεις. Από τη θέση εξαρτάται αν θα προτιμηθεί ο Α επιχειρηματίας στην ανάληψη ενός έργου ή δεν ξέρω τι.

 

Δεν είναι στο DNA του Έλληνα η μίζα

Ένα στέλεχος της κυβέρνησής σας είπε μάλιστα ότι είναι στο DNA του Έλληνα η μίζα, το ρουσφέτι κ.λπ. Ε, δεν είναι ακριβώς έτσι. Δεν είναι στο DNA κανενός λαού. Βεβαίως, έχουμε ιστορικό προηγούμενο, αυτό δεν το αρνούμαστε, αλλά αν θέλετε να πάμε και στα ιστορικά προηγούμενα πριν ακόμα τη γέννηση του ελληνικού κράτους και μετά από πάνω θα ξεκινήσουμε, ποιοι ήταν αυτοί που έκαναν τη μίζα, την εξαγορά, το ρουσφέτι κανόνα κι αποκλειστικό μέσο επικράτησης; Αυτοί που εσείς εκθειάζετε, Φαναριώτες, πώς τα κατάφερε η τότε ελληνική ανώτερη τάξη, που δρούσε μέσα στους κόλπους της οθωμανικής αυτοκρατορίας, και το λέω αυτό όχι για να κάνουμε ιστορία, αλλά επειδή υπάρχουν στελέχη σας που, όταν θέλουν να μαλακώσουν το πράγμα, λένε ότι είναι στο DNA του Έλληνα.

Και βέβαια εδώ χτυπάνε τον απλό Έλληνα. Τα δύο τρίτα του εμπορίου της οθωμανικής αυτοκρατορίας πώς τα είχαν πάρει στα χέρια τους, πώς τα είχαν πάρει; Εξαγοράζοντας πασάδες, Τούρκους υπαλλήλους. Δε θα προσφύγω στην ιστορία για να εξηγήσω το σήμερα, αλλά έτσι είναι, αν θέλετε και με την ιστορία να μιλήσουμε. Το σχέδιο Μάρσαλ όταν δόθηκε στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο όργιο έγινε. Καινούργια είναι όλα αυτά; Τώρα τα ανακαλύψατε; Πόσα σχέδια εξυγίανσης έχουν γίνει; Και επειδή λένε για τη σύγχρονη Ελλάδα, για πάρτε την προδικτατορική Ελλάδα, σκάνδαλα επί σκανδάλων, τώρα δεν ξέρω, δεν θυμάμαι, δεν το έψαξα αν υπήρχαν εξεταστικές επιτροπές, δεν υπήρχαν μου φαίνεται, αυτά είναι μετά, και τι έγινε;

 

Εμείς δεχόμαστε το εξής πράγμα: Ένας από τους στόχους είναι να περιορίσετε το φαινόμενο, να το καταργήσετε δεν πρόκειται, αλλά με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Περιορίζετε δεν το περιορίζετε, δε θέλετε στελέχη του δικού σας κόμματος ή κομμάτων που, εν πάση περιπτώσει, εμείς τα ονομάζουμε κόμματα εξουσίας, αστικά κόμματα, δε θέλετε να εκθέτουν, κάτω από την προσωπική τους δίψα, γενικότερα το σύστημα. Και ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι η δωροδοκία γίνεται από τους επιχειρηματίες. Όλη αυτή η διαπάλη και μάλιστα κρίση ανταγωνισμού οξύνει το φαινόμενο, γιατί ο κάθε επιχειρηματίας δεν κοιτά απλά αν η κυβέρνηση εξυπηρετεί τα συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης, αλλά θέλει και να εξυπηρετηθούν και τα δικά του ιδιαίτερα ατομικά επιχειρηματικά συμφέροντα.

 

Θέλετε όλα τα κόμματα να ενσωματωθούν στο κυρίαρχο σύστημα

 

Εσείς, λοιπόν, τώρα βρίσκετε έναν τρόπο να περιορίσετε το φαινόμενο για να διασώσετε το κύρος αυτού του σάπιου συστήματος, αλλά και από την άλλη μεριά είναι σαφής ο ποιοτικός σας σκοπός. Και ενδεχομένως υπάρχει ένας άλλος νεωτεριστικός στόχος. Όλα τα κόμματα να ενσωματωθούν μέσα σε αυτό το κυρίαρχο σύστημα και να μετατραπούν σε κόμματα κρατικοδίαιτα ή κόμματα τα οποία στηρίζονται με διαφάνεια από τους επιχειρηματίες. Θα πάμε στο αμερικάνικο σύστημα. Δεν είδατε ο Ομπάμα και η Χίλαρι; Έδιναν λίστα. Και να μου το θυμηθείτε, αν επιμείνετε σε αυτό το νόμο, σε τέσσερα χρόνια θα πείτε, βεβαίως οι επιχειρηματίες, γιατί και ο επιχειρηματίας έχει δικαίωμα να δίνει χρήματα στο κόμμα του, δεν έχει δικαίωμα μόνο ο εργάτης και ο φτωχός αγρότης. `Η δεν έχει ο επιχειρηματίας; Άλλωστε, υπάρχει και κόμμα που το έχει προτείνει. Και θα πείτε το ηθικό πολιτικό σύστημα είναι να επιχορηγούνται επίσημα τα κόμματα από επιχειρηματίες. Γιατί το θεωρούμε εμείς προσβολή αυτό για εμάς, πέρα από όλα τα άλλα.

 

Μα, είναι δυνατόν να πιστεύετε ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες, εφοπλιστές και άλλοι, θα καταθέσουν χρήματα στο ΚΚΕ; Γιατί; Για να κάνουν καταλήψεις οι κομμουνιστές και οι άλλοι οι ριζοσπάστες στους καταπέλτες των πλοίων; Για να κάνουν καταλήψεις των εργοστασίων τους; Είναι δυνατόν να ερμηνεύεται η στάση του ΚΚΕ ότι είναι άρνηση διαφάνειας;

 

Είχα πάει σε ένα εργοστάσιο το 2009 για περιοδεία στις εκλογές. Και ήταν από τις λίγες περιπτώσεις που σηκώθηκε ένας εργάτης επιθετικός. Που σας χρηματοδοτούν, που εκείνο και το άλλο. Έλεγε, έλεγε. Και μάλιστα, ο σύντροφος που ήταν δίπλα μου και οι άλλοι εργάτες χαμογέλαγαν ειρωνικά. Όταν τελειώσαμε, λέω στο σύντροφο "δεν είναι σωστό να χαμογελάς ειρωνικά, εντάξει εκείνος επιτέθηκε, εσύ γιατί χαμογελούσες;". Και μου λέει: "γιατί αυτός ανήκει σε αυτό το κόμμα - δε θα πω ποιο - και μας δίνει 50 - 60 ευρώ, 30 ευρώ, ανάλογα, σε όλες τις εξορμήσεις. Και βλέπουμε και παθαίνουμε να του δώσουμε κουπόνια, γιατί φοβάται να τα πιάσει. Του το σκίζουμε μπροστά και πάει και το πετάει μέσα στο καζανάκι".

 

Τον πιάνω μετά, δεν του είπα ότι έμαθα ότι έδινε χρήματα. Του λέω "αν μια μέρα αποφασίσεις να δώσεις χρήματα στο ΚΚΕ, γιατί όπως είπες δεν εκτιμάς το ΚΚΕ αλλά την Κομματική του Οργάνωση μέσα στο εργοστάσιο γιατί είναι στην πρώτη γραμμή. Θα πάρεις κουπόνια;". Όχι μου απαντάει. Του λέω εσύ τι είσαι; Κρυφή πηγή του ΚΚΕ; Υπάρχουν άνθρωποι που φοβούνται και αναρωτηθείτε γιατί φοβούνται. Που δεν φοβόντουσαν πριν 10 χρόνια. Το ΚΚΕ έχει σύνδρομο καταδίωξης; Καθόλου. Εμείς αντίθετα θέλουμε να αποβάλουν όλοι οι κομμουνιστές και οι φίλοι του Κόμματος τα οποιαδήποτε σύνδρομα είχαν και ήταν σε υπαρκτά γεγονότα. Φυλακές, εκτελέσεις. Θέλουμε να το ξεπεράσουμε. Θέλουμε να μάθουν, να βγαίνουν δημόσια και να λένε. Ναι, δίνω λεφτά στο ΚΚΕ. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα και δεν είναι θέμα διαφάνειας. Να αψηφούν το φόβο. Και αυτό το θέλουμε. Δε θέλουμε κομμουνιστές που φοβούνται να δείξουν το πρόσωπό τους, την ιδιότητά τους και το κουπόνι τους. Είναι άλλο πράγμα. Εμείς δε θα δώσουμε τη λίστα. Είναι θέμα αρχής για εμάς.

Γιατί ο κόσμος έχει αυξήσει αυτήν την ψυχολογία του φόβου; Επομένως, το θέμα πέρα από την αναποτελεσματικότητα ως μέσο εξυγίανσης του πολιτικού συστήματος είναι ένα μέσο, μία μεγάλη πολιτική παγίδα. Και δεν είναι τυχαίο. Συμβαδίζει αρμονικά με την αναγόρευση του αντικομμουνισμού, δεν εννοώ το αντιΚΚΕ, το ξαναλέω, του αντικομμουνισμού σε κρατική ιδεολογία της ΕΕ και όλης της Ευρώπης. Υπάρχει κατεύθυνση, υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία μου θυμίζει μεταξική δικτατορία, Σαλαζάρ, Φράνκο κτλ. Που βγαίνει το Συμβούλιο της Ευρώπης και αποφασίζει πώς θα λειτουργούν τα κόμματα. Και το λέω και για τους υπόλοιπους, αν δεν το ξέρετε, ότι δε μένει στα οικονομικά. Εάν ένα κόμμα θέλει να διαγράψει ένα μέλος του, ένα στέλεχος, πρέπει να το διαγράφει με διαδικασία που είναι αρμόζουσα στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Πρέπει να γίνει δημόσια διαδικασία. Θα ελέγχει πώς αναδεικνύονται τα στελέχη. Επιβάλλει το Συμβούλιο της Ευρώπης, ο επικεφαλής του κόμματος να εκλέγεται με συγκεκριμένη διαδικασία. Ε, δε θα γίνουμε εμείς στρατιωτάκια του Συμβουλίου της Ευρώπης.

 

Δε θα καταργήσετε την εσωτερική ζωή των κομμάτων και την ιδιότητα του μέλους του κόμματος

Το τι κάνουμε καλά ή δεν κάνουμε, όσον αφορά την πολιτική μας έχει γνώμη ο ελληνικός λαός και ανεξάρτητα αν δε μας αρέσει η ψήφος του, είναι σεβαστή και από την άλλη μεριά, δε θα καταργήσετε την εσωτερική ζωή των κομμάτων και την ιδιότητα του μέλους του κόμματος. Το μέλος του κόμματος, του κάθε κόμματος, είναι κάτι πολύ διαφορετικό από το φίλο, τον οπαδό, το λαό γενικά. Όποιος γίνεται μέλος του ΚΚΕ, αναλαμβάνει βεβαίως και την ευθύνη να αποκαλύπτει, να μη συγκαλύπτει, να ελέγχει κτλ.

 

Εδώ πάτε να κάνετε κόμματα - μηχανισμούς. Με αυτήν την έννοια, δε δεχόμαστε τίποτα από αυτά τα καινούρια, τα νεωτεριστικά και τα ριζοσπαστικά που βάζετε και ό,τι και αν πείτε. Ότι το ΚΚΕ έχει κρυφές πηγές και ότι έχει, έχει... Δε μας ενδιαφέρει. Πείτε ό,τι θέλετε, αποδείξτε το και στο κάτω κάτω εσείς που αρνείστε την ονομαστικοποίηση των μετοχών, όλα εκείνα τα μέσα και τα μέτρα που δεν αφορούν την εσωτερική ζωή ενός κόμματος ή μιας οικογένειας αλλά αφορούν την οικονομική και πολιτική ζωή του τόπου.

 

Δηλαδή, οι επιχειρηματίες, οι μέτοχοι των επιχειρήσεων είναι ανέπαφοι. Δεν ονομαστικοποιούνται οι μετοχές. Αλλά θα ονομαστικοποιηθεί ο καθένας φουκαράς, και δεν το λέω ειρωνικά, που θα θελήσει να δώσει στο ΚΚΕ γιατί, όπως είπε αυτός σε εκείνο το εργοστάσιο, εγώ δε συμπαθώ το ΚΚΕ αλλά την Κομματική του Οργάνωση γιατί είναι σωτηρία για εμάς εδώ στο εργοστάσιο. Και αυτής της δίνω χρήματα, στο ΚΚΕ δε δίνω. Ο άνθρωπος αυτός είναι σεβαστός.

 

Και επιπλέον να ξεκαθαρίσουμε και ένα πράγμα. Εμείς ούτε ανώνυμα θέλουμε να μας καταθέτουν τα λεφτά στην τράπεζα, αν υποθέσουμε ότι γίνει και αυτό. Διότι, εμείς δε βλέπουμε τον άλλο σαν ένα ταμείο. Είναι επαφή, συζήτηση. Και μάλιστα, πάρα πολλές φορές μέσα στο Κόμμα έχουμε πει ότι το θέμα δεν είναι να πηγαίνεις στον άλλον και να του λες "πάρε ένα κουπόνι". Να κάνεις συζήτηση, τι γνώμη έχει για το ΚΚΕ. Είναι σύσφιξη σχέσεων. Και αυτός που σου δίνει λεφτά και δεν είναι μέλος του Κόμματος, παίρνει και το θάρρος να σε κρίνει. Εμείς λοιπόν το ξεκαθαρίζουμε. Εκτοξεύσατε και απειλές, άλλος θα πάει φυλακή, άλλος θα τον καθαιρέσετε από εκλογή, θα χάσει το αξίωμα. Εμείς, θέλουμε να εκλέξουμε περισσότερους σε αυτά τα κρατικά όργανα που έχετε φτιάξει. Γιατί έχει ανάγκη ο λαός να έχει και ανθρώπους που θα αποκαλύπτουν, που θα αντιστέκονται κ.λπ. Αλλά θα βάλουμε στη ζυγαριά όχι μόνο το σήμερα, θα βάλουμε και το αύριο, δε θα ανοίξουμε το δρόμο για να μετατραπούν τα όργανα σε μηχανισμούς του κράτους. Και να γίνεται άμιλλα ανάμεσα στα κόμματα, όσο περισσότερους επιχειρηματίες και χρήματα έχεις τόσο μεγαλύτερο σεβασμό και κύρος έχεις στην κοινωνία.

 

Και, τέλος, εμείς δεν έχουμε αντίρρηση για τα όρια των εκλογικών δαπανών. Αλλωστε, για εμάς δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Τις δαπάνες αναλαμβάνει το Κόμμα, δεν γίνεται προσωπική πολιτική για "σταυρούς" κ.λπ. και όποιος κάνει, το Καταστατικό εφαρμόζεται στο Κόμμα.

 

 

Αυτόν το νόμο δε θα τον εφαρμόσουμε

Αλλά μπαίνει το εξής ζήτημα. Εξίσωση εκλογικών δαπανών δε θα έχουμε ποτέ ακόμα κι αν οι εκλογικές δαπάνες είναι ισότιμες για όλα τα κόμματα. Στις εκλογές δε στηρίζεται το κόμμα με βάση πόσα φυλλάδια βγάζει κ.λπ. 365 μέρες το χρόνο η απελευθέρωση της αγοράς μπροστά, οι απεργίες είναι κακό πράγμα, όλο το σύστημα, τα μέσα ενημέρωσης, τα πάντα στηρίζουν τις κυρίαρχες αντιλήψεις, τις κυβερνητικές και άλλες. Οσα φυλλάδια κι αν κυκλοφορήσουμε εμείς, έχουμε πλήρη συναίσθηση, εκατομμύρια - που δεν τα έχουμε - να διαθέσουμε, δεν μπορεί να έχουμε ισότιμη προβολή του Κόμματος με τα άλλα κόμματα.

 

Νομίζετε ότι ένα κόμμα στηρίζεται στις δαπάνες των εκλογών για να πάρει ψήφους; Ο υποψήφιος ξοδεύει για να μη βγει ο δικός του, από το δικό του κόμμα, για να μην τον περάσει ο άλλος σε σταυρούς. Εμείς έχουμε πλήρη εικόνα ότι δεν θα εξαρτηθεί η ψήφος στο ΚΚΕ από το πόσα έξοδα θα κάνει. Γιατί δεν είναι το κριτήριο που θα μας ψηφίσει καν. Επομένως, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να κρύψουμε προεκλογικές δαπάνες. Θα κάνουμε τις δυνατές λιγότερες. Και όχι γιατί είναι συνθήκες κρίσης και να μη μας προγκίξει ο λαός, αλλά γιατί οι συνθήκες κρίσης πλήττουν και τα οικονομικά των κομμάτων. Και γιατί, δεν καταλαβαίνουμε, άλλα είναι τα κριτήρια που θα προσεγγίσει κάποιος το ΚΚΕ και δεν είναι το φυλλάδιο ή η λαμπερή εικόνα του υποψηφίου.

 

Σας λέμε λοιπόν καθαρά, το ΚΚΕ θα είναι βασικός χρηματοδότης, δηλαδή τα μέλη του Κόμματος και όσοι εξωκομματικοί μας δίνουν χρήματα στις προεκλογικές εκστρατείες, από εκεί και πέρα όσοι θέλουν να δώσουν στο ΚΚΕ χρήματα ή στο συνδυασμό και να δώσουν και τα ονόματά τους δημόσια, ή και στην τράπεζα αν θέλει να πάει ο άλλος και να μας τα καταθέσει, ας το κάνει. Ίσα ίσα εμείς θέλουμε να βγαίνουν επώνυμα όσο περισσότεροι και να δημιουργείται ένα ρεύμα τέτοιο.

 

Αλλά, δε θα εφαρμόσουμε το νόμο όπως εσείς τον προγραμματίζετε. Αυτό το ξεκαθαρίζουμε. Και μην επικαλείσθε "είστε κατά των νόμων". Δηλαδή, εσείς θα βάζετε τέτοιους νόμους, φριχτούς κυριολεκτικά, και εμείς θα βγαίνουμε και θα τους εφαρμόζουμε; Άλλους μπορεί να τους εφαρμόσουμε. Ανάλογα με τις συνθήκες. Είναι ζήτημα κάθε φορά συνθηκών. Αυτό το νόμο δεν μπορούμε να τον εφαρμόσουμε».

 

 

Ριζοσπάστης, 30 Ιούλη 2010