Προσφατα αρθρα

ΚΚΕ: Ανακοίνωση για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης

Ανακοίνωση για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ. Στην ανακοίνωση τονίζεται:

«Στόχος και του νέου κυβερνητικού σχήματος θα είναι η υλοποίηση παλιών και νέων αντιλαϊκών μέτρων, που προωθούνται στο πλαίσιο των μνημονίων διαρκείας της ΕΕ και αποτελούν επιλογές στρατηγικού χαρακτήρα, για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου. 

Περισσότερα...

Για το εκλογικό αποτέλεσμα στη Β’ Πειραιά: Μύθοι και γεγονότα

Του Βαγγέλη Μαρούπα*

Τις τελευταίες μέρες από αστικά ΜΜΕ και από γνωστές φραξιονιστικές ιστοσελίδες γίνονται αναλύσεις που καταλήγουν στο εξής: Πέφτει το ΚΚΕ και ανεβαίνει η Χρυσή Αυγή στις εργατικές γειτονιές. Αφορμή τα ποσοστά της ΧΑ στις εργατογειτονιές της Β' Πειραιά.

Μύθος: «Πέφτει το ΚΚΕ και ανεβαίνει η ΧΑ»

Δεν τεκμηριώνεται από πουθενά. Μια απλή ματιά στα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων αρκεί. Το ΚΚΕ διατήρησε βασικά τις δυνάμεις του με μικρή πτώση. Η ΧΑ, ταυτόχρονα, εκτοξεύτηκε. Το ποια κόμματα κατέρρευσαν και εκτοξεύτηκε η ΧΑ φαίνεται. Τα ίδια συμπεράσματα βγαίνουν από τις εκλογές του Ιούνη 2012 και τις ευρωεκλογές του Μάη 2014. Παρατηρούμε ότι στις εκλογές που είχε μεγάλη πτώση το ΚΚΕ, είχε πτώση και η ΧΑ. Οι ψηφοφόροι που ψήφιζαν ΚΚΕ πήγαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ, σε αυτό δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία.

Στις ευρωεκλογές που σημειώνει άνοδο η ΧΑ, το ΚΚΕ σημειώνει ακόμα μεγαλύτερη άνοδο. Μάλιστα, το ΚΚΕ προηγείται στο σύνολο του δήμου Νίκαιας - Ρέντη, ενώ η διαφορά έχει μειωθεί τόσο στον Κορυδαλλό (μόλις 26 ψήφοι από 462) και σε Κερατσίνι - Δραπετσώνα (225 ψήφοι από 974).

Επομένως, είναι ψέμα ότι η ΧΑ ανεβαίνει επειδή πέφτει το ΚΚΕ.

Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να απασχολεί το ποσοστό των φασιστών της ΧΑ. Ούτε σημαίνει ότι ικανοποιεί τους κομμουνιστές το εκλογικό αποτέλεσμα.

Γιατί ανεβαίνει η Χρυσή Αυγή;

 

Περισσότερα...

ΚΚΕ: Ανακοίνωση της ΚΕ για τη στάση του Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο

Σε ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τη στάση του Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο τονίζεται:

1. Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, εξετάζοντας την πορεία τα τελευταία χρόνια της ομάδας της Ενωτικής Αριστεράς/Βόρειας Πράσινης Αριστεράς (GUE/NGL) και τα δεδομένα που προκύπτουν από τη σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου μετά τις ευρωεκλογές, αποφάσισε οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ να μην ενταχτούν σε καμία Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου. Η Κεντρική Επιτροπή υπενθυμίζει ότι η βασική δέσμευση, που το ΚΚΕ έχει αναλάβει απέναντι στον ελληνικό λαό, είναι να αποκαλύπτει τα αντιλαϊκά σχέδια που εξυφαίνονται στην ΕΕ και πάνω από όλα να συμβάλλει έτσι ώστε να δυναμώνει ο αγώνας των λαών ενάντια στην ιμπεριαλιστική ΕΕ, με στόχο την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, την αποδέσμευση από την ΕΕ, για να κατακτήσουν οι λαοί τη δική τους εξουσία. Αυτή η δέσμευση δεν μπορεί να υπηρετηθεί με τη συμμετοχή των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ σε πολιτικές ομάδες που έχουν ως κύρια γραμμή τον εξωραϊσμό και τη στήριξη της ΕΕ.

Περισσότερα...

Για τα αποτελέσματα των εκλογών της 18ης και της 25ης Μάη του 2014

Σε ανακοίνωσή της η ΚΕτου ΚΚΕγια τα αποτελέσματα των εκλογών της 18ης και της 25ης Μάη του 2014 αναφέρει τα εξής:

«1. Η ΚΕ χαιρετίζει τα χιλιάδες μέλη, τους οπαδούς του Κόμματος και της ΚΝΕ, τους συνεργαζόμενους, τους ψηφοφόρους, που έδωσαν τη μάχη, συστρατεύτηκαν και συνέβαλαν στην ενίσχυση του ΚΚΕ. Η μάχη δόθηκε ενιαία σε όλη τη χώρα, με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές της 25ης Μάη, με τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, τόσο στον πρώτο γύρο στις 18 Μάη, όσο και στο δεύτερο γύρο στις 25 Μάη.

Στις ευρωεκλογές, το ΚΚΕ σημείωσε άνοδο σε ποσοστά (6,1%) και ψήφους (347.817), σε σχέση με το εκλογικό ποσοστό (4,5%) και τις ψήφους (277.227) του Ιούνη του 2012, εκλέγοντας 2 ευρωβουλευτές.

Επίσης κέρδισε τους δήμους σε Πάτρα, Χαϊδάρι, Πετρούπολη και Ικαρία. Σημείωσε άνοδο και στις 13 περιφέρειες, φτάνοντας το 8,8% και 498.573 ψήφους. Άνοδο σημείωσε σε 214 δήμους και σε 50 δήμους το ποσοστό του ξεπέρασε το 10%.

Τα ποσοστά αυτά του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές - δημοτικές, εκφράζουν τάση επανασυσπείρωσης γύρω από το ΚΚΕ και απήχησης των θέσεών του σε νέους ψηφοφόρους. Εκφράζουν επίσης, σ' ένα ποσοστό, αποδοχή της θεμελιακής θέσης του ΚΚΕ ενάντια στην ΕΕ, τα μονοπώλια και τις κυβερνήσεις που στηρίζουν τον ευρωμονόδρομο. Προκύπτει άμεσα η αναγκαιότητα της σύσφιξης των σχέσεων του Κόμματος, από την Κεντρική Επιτροπή έως την κάθε Κομματική Οργάνωση, με όλους αυτούς τους εργαζόμενους που έκαναν το βήμα, βρέθηκαν στο πλάι του ΚΚΕ, το ενίσχυσαν στις εκλογές.

 

Περισσότερα...