ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ Με καθολική συμμετοχή η χτεσινή απεργία για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ

Με καθολική συμμετοχή η χτεσινή απεργία για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης

Με τη συμμετοχή εργαζομένων από μια σειρά χώρους και από κλάδους που ετοιμάζουν τις δικές τους απεργίες πραγματοποιήθηκε η απεργιακή διαδήλωση το απόγευμα στον Πειραιά

Τη μάχη της απεργίας έδωσαν χτες με αποφασιστικότητα και επιτυχία οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης,διεκδικώντας την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) στη Ναυπηγοεπισκευή.

Τόσο στα συνεργεία όσο και στα επισκευαζόμενα πλοία δεν έπεσε «σφυριά», ενώ από τα χαράματα ομάδες περιφρούρησης του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και των Παραρτήματων Περάματος και Σαλαμίνας βρίσκονταν στις πύλες της Ζώνης προκειμένου να κόψουν οποιαδήποτε πρόθεση της εργοδοσίας για απεργοσπαστικό μηχανισμό.

Στην απεργία συμμετείχε επίσης το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών Αττικής και Νήσων.

Η μαζική συμμετοχή στη χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση έρχεται να δώσει νέα ώθηση στον αγώνα. Ηδη το Συνδικάτο Μετάλλου, με ανοιχτή συνεδρίαση του Γενικού του Συμβουλίου, έχει αποφασίσει ότι αν μέχρι και αύριο Παρασκευή δεν υπογραφεί από τους εργοδότες κλαδική ΣΣΕ με όσα διεκδικούν οι εργαζόμενοι, ο αγώνας θα συνεχιστεί με πολύμορφη δράση τον Αύγουστο και θα κλιμακωθεί με νέα 24ωρη απεργία το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη.

Μαζική απεργιακή διαδήλωση στο κέντρο του Πειραιά

Η χτεσινή απεργία των εργατών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης κορυφώθηκε το απόγευμα με μαζική απεργιακή διαδήλωση στο κέντρο του Πειραιά, στην οποία είχαν στο πλευρό τους εργαζόμενους από το Εμπόριο, τον Επισιτισμό - Τουρισμό, ναυτεργάτες, εργαζόμενους στην Τοπική Διοίκηση, καθώς και αντιπροσωπείες από μια σειρά συνδικαλιστικούς φορείς, από τους Οικοδόμους, τους συνταξιούχους ΙΚΑ Πειραιά, τους Οδηγούς Φορτηγών κ.ά. Ξεχωριστό ήταν το «παρών» των Λαϊκών Επιτροπών από Πέραμα, Κερατσίνι - Δραπετσώνα, Νίκαια - Ρέντη, Κορυδαλλό και Σαλαμίνα.


Στην κινητοποίηση συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, καθώς και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Στεργίου,πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας».

Αρχικά οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν στις 7 το απόγευμα συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Εκεί χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους του ΣΕΤΗΠ ο Δήμος Ζούπας, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Παίρνουμε τη σκυτάλη από τον δίκαιο αγώνα σας. Η μάχη για την υπογραφή ΣΣΕ που δίνουν οι εργάτες της Ζώνης με μπροστάρη και οργανωτή το Συνδικάτο Μετάλλου μάς αφορά όλους». Χαιρετισμός απηύθυνε και ο Μάκης Τσελέντης, από το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, αναφέροντας ότι ο αγώνας των εργατών της Ζώνης για τη ΣΣΕ, όπως και ο αγώνας που έδωσαν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, στέλνουν το μήνυμα σε όλη την εργατική τάξη ότι «έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Με προμετωπίδα το πανό του Συνδικάτου Μετάλλου που ανέγραφε «Παλεύουμε για την ανάκτηση των χαμένων απωλειών μας - Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας ΤΩΡΑ», οι εργαζόμενοι διαδήλωσαν στους δρόμους γύρω από το εμπορικό κέντρο του Πειραιά, βροντοφωνάζοντας «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά».

Η πορεία κατέληξε στην πλατεία Κοραή,όπου ακολούθησαν και άλλοι χαιρετισμοί, καθώς και συναυλία. Ο Αλέκος Περράκης,πρόεδρος του παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού, τόνισε ότι ο αγώνας των εργαζομένων της Ζώνης έρχεται να ενισχύσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις που οργανώνουν αυτή την περίοδο οι εργαζόμενοι του Επισιτισμού - Τουρισμού και του Εμπορίου. Ο Νίκος Τζώρτζης, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στην απεργία του κλάδου για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας, γιατί, όπως και η υπογραφή ικανοποιητικών ΣΣΕ στη Ζώνη, είναι μία υπόθεση που αφορά όλους τους εργαζόμενους.

Αμέσως μετά ακολούθησε η ανάγνωση πλήθους ανακοινώσεων από συνδικαλιστικές οργανώσεις, ενώ μήνυμα συμπαράστασης έστειλε και το Διοικητικό Συμβούλιο του Φοιτητικού Συλλόγου Ναυπηγών.

Να ανάψει η φλόγα του αγώνα παντού, για τη ζωή που μας αξίζει

«Να απαιτήσουμε τη ζωή που έχουμε ανάγκη, τη ζωή που μας αξίζει. Να ανάψει η φλόγα του αγώνα παντού», ήταν το κάλεσμα που απηύθυνε ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου και κεντρικός ομιλητής στην κινητοποίηση, χαιρετίζοντας τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων της Ζώνης στην απεργία αλλά και συνολικά στις συλλογικές διαδικασίες του Συνδικάτου.

Οπως υπογράμμισε, το πιο θετικό στοιχείο αυτού του πολύμηνου αγώνα που δίνουν οι εργάτες της Ζώνης είναι η συσπείρωσή τους, που μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, δίνοντας απάντηση «στο φόβο, την τρομοκρατία, την ηττοπάθεια, τη λογική της αναποτελεσματικότητας». Η συσπείρωση αυτή «έχει φέρει το Συνδικάτο στο επίκεντρο της καθημερινής ζωής και δράσης στους χώρους δουλειάς της Ζώνης, απομόνωσε σε έναν τραγικό περιφερόμενο θίασο το μπουλούκι του δουλεμπορικού της Χρυσής Αυγής», έχει δυσκολέψει τη θέση της εργοδοσίας. «Και σήμερα», συνέχισε, «με αισιοδοξία μπορούμε να λέμε ότι αφού φτάσαμε ως εδώ θα πιούμε και νερό. Ακόμη κι αν δεν υπογράψουμε τώρα, σίγουρα έχουμε βάλει τις βάσεις ώστε από καλύτερη σκοπιά να παλεύουμε όλα τα ζητήματα που αφορούν την εργατική οικογένεια αύριο το πρωί, έχουμε βάλει κι εμείς ένα ακόμη λιθαράκι στην προσπάθεια που κινούν οι ταξικές δυνάμεις σε όλους τους κλάδους για την ανασύνταξη του κινήματος, για να μπορούμε να μιλάμε για τη γενική αντεπίθεση που πρέπει να κάνουμε».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, τόνισε ότι η καλύτερη συμπαράσταση των εργαζομένων σε αυτό τον αγώνα είναι η αναμέτρηση σε κάθε χώρο δουλειάς και κλάδο με την εργοδοσία. «Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας εμείς, οργανωμένοι μέσα από τα ταξικά συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, κόντρα στην ξεπουλημένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ» που έχει πάρει ανοιχτά το μέρος των εργοδοτών. «Εμείς παράγουμε τον πλούτο, εμείς έχουμε την δύναμη», κατέληξε.