Νέος φόρος αίματος στη Μεσόγειο. Τουλάχιστον 42 πρόσφυγες και μετανάστες νεκροί, ανάμεσά τους και 17 παιδιά, στο δρόμο για τον «παράδεισο» της ΕΕ.

Τουλάχιστον 42 πρόσφυγες και μετανάστες, ανάμεσά τους 17 παιδιά, πνίγηκαν σε δύο νέα ναυάγια στο Αιγαίο, τα ξημερώματα της Πέμπτης, στις θαλάσσιες περιοχές της Καλόλιμνου και του Φαρμακονησίου και εκφράζονται φόβοι για περισσότερους νεκρούς στα σκάφη που βυθίστηκαν.

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) καταδικάζει την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ που οδηγεί στο θάνατο χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες -θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και της καταλήστεψης των χωρών τους- που επιχειρούν να φτάσουν στον «ευρωπαϊκό παράδεισο» από τη θάλασσα.Καταγγέλλουμε την πολιτική της ΕΕ που οδήγησε σε ενίσχυση τουFrontexγια τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, τη δημιουργία τωνhotspotsσε Ελλάδα και Ιταλία για τη διαλογή των προσφύγων και μεταναστών. Αντιτασσόμαστε σε κάθε είδους απέλαση και σε όλες τις μεθοδεύσεις που περιορίζουν το δικαίωμα στο άσυλο, όπως και στον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στη χώρα μας, ενώ έχουν άλλη χώρα προορισμού. Με πρόσχημα τη μετανάστευση ενισχύθηκε παραπέρα η ΚΕΠΠΑ και η ΚΠΑΑ (επιχείρησηEunavorMedγια το δήθεν «χτύπημα» των δουλεμπορικών στη διαδρομή Λιβύη-Ιταλία). Καταγγέλλουμε επίσης την ελληνική κυβέρνηση για τον εξωραϊσμό και την ενεργή στήριξη αυτής της πολιτικής και για συγκάλυψη του μόνιμου εγκλήματος που διαπράττεται στις θάλασσές μας. Η ενίσχυση των κατασταλτικών μέτρων πάει χέρι-χέρι με τις ανάγκες της καπιταλιστικής αγοράς εργασίας για φτηνή εργατική δύναμή και η παραπέρα στρατιωτικοποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής θα ενισχύσει τα δουλεμπορικά κυκλώματα που θα γιγαντωθούν με ακόμα πιο ριψοκίνδυνα δρομολόγια και νέες πολύνεκρες τραγωδίες.

Οι επεμβάσεις στη Συρία, τη Λιβύη, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Σομαλία, το Μάλι,την Ουκρανία και αλλού, με τους όρους που κάθε φορά εξυπηρετούν τους ομίλους, οδήγησαν και οδηγούν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείπουν τις εστίες τους για να σωθούν. Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στα θύματα της ιμπεριαλιστικής πολιτικής και της δίψας των μονοπωλίων για κέρδη και απαιτούμε:

  • Στελέχωση των υπηρεσιών που σχετίζονται με τη διάσωση, υποδοχή, περίθαλψη και μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών.Να στηριχθούν με τον αναγκαίο εξοπλισμό, υποδομές και προσωπικό.
    • Εξασφάλιση ανθρώπινων χώρων προσωρινής φιλοξενίας με δωρεάν και ποιοτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σίτιση και νομική υποστήριξη με ευθύνη του κράτους, μέχρι την αναχώρηση των προσφύγων και μεταναστών για τις χώρες προορισμού τους.
    • Απευθείας μεταφορά των προσφύγων στη χώρα προορισμού τους με ευθύνη και χρηματοδότηση της ΕΕ και του ΟΗΕ.
    • Χορήγηση ασύλου και προστασίας στουςπρόσφυγες που κινδυνεύουν στη χώρα τους, με διαδικασίες γρήγορες και αξιόπιστες.
    • Κατάργηση του «Δουβλίνου» και της Συνθήκης Σένγκεν. Κλείσιμο των κέντρων κράτησης, όχι σταhotspots, γκρέμισμα του Φράχτη στον Έβρο και απομάκρυνση του Frontexαπό τη χώρα μας.
    • Καμιά εμπλοκή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και αποδέσμευση της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς.

Αθήνα, 25 Γενάρη 2016

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ (ΕΕΔΔΑ)

Ηπείρου 5,  104 33 Αθήνα

Τηλ.: 210 3813052  Fax: 210 3831603  E-mail:eedda@otenet.gr Web: www.eedda.gr