Ανακοίνωση - διαμαρτυρία της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ για την παραποίηση του Μνημείου στο μυστικό νοσοκομείο «250» στην Πολωνία

Να αποκατασταθεί το Μνημείο για τον ΔΣΕ

Dziwnowie Greek monument DSEΗ Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για την απαράδεκτη απόφαση των πολωνικών αρχών να κατεβάσουν την επιγραφή που λέει: «ΕΙΣ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ» από το Μνημείο το οποίο έχει στηθεί στο χώρο που λειτούργησε, το 1949 - '50, το μυστικό χειρουργικό νοσοκομείο 250, στην πόλη Τζίβνοβ (Dziwnow) στην Πολωνία, όπου νοσηλεύτηκαν σοβαρά τραυματίες μαχητές και μαχήτριες του ηρωικού Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Στο νοσοκομείο αυτό κάποιοι από τους νοσηλευόμενους υπέκυψαν στα τραύματά τους και θάφτηκαν εκεί, όπου υπάρχει το μνημείο προς τιμήν τους. Πρόκειται για μνημείο - σύμβολο της διεθνιστικής αλληλεγγύης και βοήθειας που πρόσφεραν το σοσιαλιστικό καθεστώς και ο πολωνικός λαός στον μαχόμενο ελληνικό λαό, στους μαχητές/-τριες του ΔΣΕ και τους Έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες που έζησαν στη χώρα αυτή, μετά από τη συντεταγμένη υποχώρηση του ΔΣΕ και τη λήξη του Εμφυλίου στην Ελλάδα.

Ωστόσο, οι πολωνικές αρχές αφαίρεσαν τη σχετική επιγραφή από το Μνημείο. Κι αυτό γιατί τη θεώρησαν ...κομμουνιστικό σύμβολο, που, κατά τους αντικομμουνιστικούς νόμους που εφαρμόζονται στη χώρα αυτή με την ανοχή ή και υπόδειξη της ΕΕ, έπρεπε να εξαφανιστεί!

Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ θεωρεί τη συγκεκριμένη πράξη αυθαίρετη και απαράδεκτη, που αλλοιώνει το νόημα του Μνημείου και προσβάλλει τους αγωνιστές - μαχητές του ΔΣΕ που θυσιάστηκαν για τα δικαιώματα του λαού της χώρας μας. Η πράξη αυτή προσβάλλει, ακόμα, τον ίδιο τον πολωνικό λαό, που με επικεφαλής το σοσιαλιστικό του καθεστώς, τότε, έδωσε απλόχερα διεθνιστική αλληλεγγύη και βοήθεια στο μαχόμενο λαϊκοδημοκρατικό κίνημα της Ελλάδας.

Για όλα τα παραπάνω η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, που εκπροσωπεί τους αγωνιστές, καλεί τις πολωνικές αρχές να επανεξετάσουν το ζήτημα και να αποκαταστήσουν το Μνημείο ως δείγμα σεβασμού απέναντι στα ιστορικά γεγονότα. Άλλωστε, ο Εμφύλιος Πόλεμος 1946-1949 έχει αναγνωριστεί, επίσημα, από την Ελληνική Πολιτεία.


Πηγή:www.rizospastis.gr