Μέρα Παγκόσμιας Δράσης ενάντια στο NATO. Εκδήλωση της ΕΕΔΥΕ τη Δευτέρα στην Αθήνα

Με αφορμή τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, που θα διεξαχθεί στις 4 - 5 Σεπτέμβρη στην Ουαλία, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης ανακηρύσσει την 30ή Αυγούστου σε Μέρα Παγκόσμιας Δράσης ενάντια στη ΝΑΤΟική σφηκοφωλιά.

Στο σχετικό κάλεσμά του σημειώνει ότι «το ΝΑΤΟ αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη, πιο δυνατή και επιθετική στρατιωτική συμμαχία στον κόσμο», ότι «αποτελεί εχθρό για την ειρήνη, εχθρό των λαών» και ότι «η διάλυσή του πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για όσους υπερασπίζονται την ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη και πρόοδο, μαζί με το δικαίωμα να παλεύει κάθε λαός για την αποδέσμευση από αυτό».

«Καλούμε -καταλήγει το κάλεσμα- όλες τις φιλειρηνικές οργανώσεις, κινήματα και τους λαούς να οργανώσουν στις 30 Αυγούστου, στο πλαίσιο της Μέρας Παγκόσμιας Δράσης, πρωτοβουλίες ενάντια στο ΝΑΤΟ, απαιτώντας τη διάλυσή του».

Οι εκδηλώσεις της ΕΕΔΥΕ

Με δύο κεντρικές εκδηλώσεις σε Αθήνα και Χανιά συμμετέχει η ΕΕΔΥΕ στην καμπάνια του ΠΣΕ, τιμώντας ταυτόχρονα τα 65 χρόνια ζωής και δράσης του.

Η εκδήλωση της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί τη ΔΕΥΤΕΡΑ 1 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων με ομιλητές τους:

Θανάση Παφίλη, ΓΓ του ΠΣΕ, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, βουλευτή του ΚΚΕ.

Γιάννη Ντουνιαδάκη, υποναύαρχο ε.α., εκπρόσωπο της ΚΕΘΑ.

Χρίστο Κουρτελλάρη, ΓΓ του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης.

Ακελ Τακάζ, πρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης και Αλληλεγγύης της Παλαιστίνης και συντονιστή Μ. Ανατολής του ΠΣΕ.

 

 

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, Εκτελεστικός Γραμματέας του ΠΣΕ και μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, ενώ στη διάρκεια της εκδήλωσης θα τιμηθεί ο Ευάγγελος Μαχαίρας, επίτιμος πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και του ΠΣΕ.

Η εκδήλωση στα Χανιά, με αφορμή και την επέτειο των 40 χρόνων από την εισβολή και κατοχή μέρους της Κύπρου αλλά και του Διεθνούς Ετους 2014 για την Παλαιστίνη, που έχει προκηρυχτεί από τον ΟΗΕ, παίρνει το χαρακτήρα της έκφρασης αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό και καταδίκης της υδρόλυσης των Χημικών της Συρίας στη Θάλασσα της Μεσογείου. Θα πραγματοποιηθεί στις 2 Σεπτέμβρη, στις 20.00, πίσω από το Γυαλί Τζαμισί.

Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν, ως καλεσμένοι της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, ο Χρίστος Κουρτελλάρης, ΓΓ του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης, ο Ακελ Τακάζ, πρόεδρος την Παλαιστινιακής Επιτροπής Ειρήνης και Αλληλεγγύης, συντονιστής Μέσης Ανατολής του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης, και ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, Εκτελεστικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης.

Στη Θεσσαλονίκη

Η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) προγραμματίζει τις παρακάτω εκδηλώσεις:

Στο πλαίσιο της συμμετοχής στην καθιερωμένη διοργάνωση «Βαλκανική Πλατεία» (στο Δήμο Νεάπολης - Συκεών, 1-7/9), διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και επεμβάσεις πληρώνονται με το αίμα των λαών», στις 2 Σεπτέμβρη, στις 8 μ.μ., στο χώρο της «Βαλκανικής Πλατείας». Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Νίκος Ζώκας, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, ο Μπάμπης Βέλλης, Μέλος της Γραμματείας της ΕΔΥΕΘ, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Νεάπολης - Συκεών. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Μιχάλης Σπυριδάκης, Πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ.

Επίσης, διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στο δολοφονημένο, από τη χούντα, αγωνιστή Γιάννη Χαλκίδη, μέλος του ΚΚΕ, Γραμματέα της «Νεολαίας Λαμπράκη» Αμπελόκηπων και μέλος του Πατριωτικού Αντιδικτατορικού Μετώπου (ΠΑΜ), στις 4 Σεπτέμβρη, 7 μ.μ., στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων με ομιλητή το Μιχάλη Σπυριδάκη, Πρόεδρο της ΕΔΥΕΘ και συναγωνιστή του Γιάννη Χαλκίδη.