70 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΨΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΒΟΜΒΩΝ ΣΕ ΧΙΡΟΣΙΜΑ - ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ

http://www.rizospastis.gr/getImage.do?size=medium&id=496047Εκδήλωση τιμής και μνήμης στο Βράχο της Ακρόπολης, για τα 70 χρόνια από τη ρίψη των ατομικών βομβών στις ιαπωνικές πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι (6 και 9 Αυγούστου του 1945), οργάνωσε το απόγευμα της Πέμπτης η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

70 χρόνια μετά, η ΕΕΔΥΕ τονίζει πως η πυρηνική απειλή εξακολουθεί να πλανάται πάνω από τους λαούς, με τα πυρηνικά όπλα να βρίσκονται στη φαρέτρα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που ανταγωνίζονται για το μοίρασμα των αγορών, ενώ καταγγέλλει την όλο και βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Οργανωτικός Γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, Γρηγόρης Αναγνώστου. Οπως σημείωσε, η φετινή εκδήλωση μαζί με τις πρωτοβουλίες σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, είναι μέρος των εκδηλώσεων που γίνονται σε όλο τον κόσμο και στην ίδια την Ιαπωνία, υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης. Την κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, και βουλευτής του ΚΚΕ, Σταύρος Τάσσος.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απαγγελία του ποιήματος «Το μικρό κορίτσι» σε στίχους του Ναζίμ Χικμέτ και μετάφραση του Γιάννη Ρίτσου, από τον ηθοποιό Μιχάλη Γιαννικάκη και ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων. Στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι έκαναν πορεία μέχρι την πλατεία Συντάγματος, με συνθήματα όπως: «Οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν», «Να κλείσουνε οι βάσεις, καμιά συμμετοχή, στον πόλεμο του ΝΑΤΟ καμία εμπλοκή», «Τη μείωση ζητάτε όλων των μισθών, στον πόλεμο τα δίνετε των ιμπεριαλιστών». Παράλληλα, μέλη της ΕΕΔΥΕ μοίραζαν την ανακοίνωση, που υπήρχε και μεταφρασμένη στα αγγλικά.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ και Γραμματέα της ΚΟ Αττικής. Παρευρέθηκε ακόμα ο Δήμαρχος Καισαριανής, Ηλίας Σταμελος.

Επίσης, το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι από το ΠΑΜΕ, την ΟΓΕ, το ΜΑΣ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΕΕΔΔΑ, την ΚΕΘΑ.

Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Σταύρος Τάσσος, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

«Σήμερα, 70 χρόνια μετά το ολοκαύτωμα στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι, η πυρηνική απειλή εξακολουθεί να πλανάται πάνω από τους λαούς. Τα πυρηνικά όπλα έχουν εκσυγχρονιστεί και είναι στη φαρέτρα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που διαχρονικά ανταγωνίζονται για την κυριαρχία, το μοίρασμα των αγορών, τους ενεργειακούς πόρους και τους δρόμους μεταφοράς τους.

Τουλάχιστον την τελευταία 25ετία, "μικρά" πυρηνικά όπλα με την κατ' ευφημισμόν ονομασία βόμβες και βλήματα "απεμπλουτισμένου ουρανίου" χρησιμοποιούνται σε πολεμικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο, στη Σομαλία, στην πρώην Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν και αλλού. Τα αποτελέσματα είναι τραγικά: ανήκεστες μακροπρόθεσμες βλάβες στους ανθρώπους, στο περιβάλλον, στην τροφική αλυσίδα, αλλά και στα "συμμαχικά" στρατεύματα που συνεπικουρούν τις κατά καιρούς επεμβάσεις...».

Υπογράμμισε πως το ζήτημα της κατάργησης των πυρηνικών όπλων, αλλά και των όπλων μαζικής καταστροφής, πρέπει «να γίνει υπόθεση συνολικά του λαϊκού κινήματος που θα παλέψει σημαδεύοντας τον πραγματικό αντίπαλο, που δεν είναι άλλος από τα μονοπώλια και την εξουσία τους. Μόνο έτσι ο αγώνας θα πιάσει τόπο κι αυτό είναι κι ένα συμπέρασμα που βγάζουμε από την πορεία της ΕΕΔΥΕ εδώ και 60 χρόνια».

«Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί», ήταν το σύνθημα με το οποίο ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ έκλεισε την ομιλία του, αφού υπογράμμισε την ανάγκη να δυναμώσει σήμερα η αντιιμπεριαλιστική πάλη, απαιτώντας:

-- Την καταστροφή όλων των πυρηνικών όπλων.

-- Την απομάκρυνση των ευρωατλαντικών βάσεων και στρατηγείων από την Ελλάδα.

-- Την επιστροφή όλων των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων από τις επιχειρήσεις των ΝΑΤΟ - ΕΕ.

-- Αποδέσμευση από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και κάθε ιμπεριαλιστικό οργανισμό με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.