Προσφατα αρθρα

Η εφημερίδα μας

LS Efimerida Iounis 2018 001

 Για παλιότερα τεύχη εδώ

ΒΕΒΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΜΑΝΤΡΑΣ ΤΟΥ ΜΠΛΟΚΟΥ

636DA16178BE48EFBBA266F9459745D8Η προτομή του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ που κοσμούσε με γλυπτό τον χώρο που έγιναν οι εκτελέσεις από τους ναζί καταχτητές την 17 Αυγούστου 1944 αφαιρέθηκε από το βάθρο του. Αυτό συνέβη λίγο πριν την επέτειο της μάχης της Κοκκινιάς την 7 Μάρτη 1944.

Δυστυχώς είναι καιρός τώρα που ο χώρος δεν φυλάσσεται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κανενός είδους ενημέρωση δεν υπήρχε έως και σήμερα το πρωί από την διοίκηση του Δήμου. Μάλιστα σήμερα το πρωί-Τετάρτη 28 Φλεβάρη-όταν από την Λαϊκή Συσπείρωση ζητήθηκε ενημέρωση εισπράξαμε άγνοια από τον πλέον επίσημο εκπρόσωπο!! Ουσιαστικά δηλαδή προκαλέσαμε την κατοπινή ενημέρωση μας.

Είναι απαίτηση μας, απαίτηση της ιστορίας της Κοκκινιάς των αγωνιστών του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ της Εθνικής Αντίστασης η προτομή του Άρη Βελουχιώτη να κοσμήσει και πάλι τον χώρο της Μάντρας του Μπλόκου. Στοιχειώδης δε υποχρέωση η φύλαξη του χώρου της θυσίας από όποιον βανδαλισμό.

Ακολουθεί καταγγελία. 

ΝΙΚΑΙΑ 28/2/2018

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

του ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ

   Καταγγέλουμε την αφαίρεση από αγνώστους, της προτομής του Αρχικαπετάνιου του ΕΛΑΣ   ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ που ήταν τοποθετημένη εντός του ιστορικού χώρου της ΜΑΝΤΡΑΣ του ΜΠΛΟΚΟΥ της ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ.

   Πρόκειται για ενέργεια που προσβάλει βάναυσα την ιστορία της πόλης μας και την ένδοξη ιστορία της ηρωϊκής Εθνικής Αντίστασης κατά την περίοδο της φασιστικής κατοχής 1940-44.

Οι δράστες αυτής της καταδικαστέας ενέργειας, που κινήθηκαν μέσα στο σκοτάδι (νύχτα αφαίρεσαν την προτομή), και ήξεραν πολύ καλά ότι ήταν του Αρη Βελουχιώτη, δεν μπορεί κανείς να προεξοφλήσει με βεβαιότητα ότι ήταν, απλά, άτομα του κοινού ποινικού δικαίου…

   Εμείς σαν παράρτημα της ΕΑΜΙΚΗΣ Εθνικής Αντίστασης, έχουμε κάθε λόγο να μην αποκλείουμε καμία εκδοχή.

   Για εμάς, ήταν πιθανότατα, μία στοχευμένη ενέργεια, που σκοπό είχε να προσβάλει και να προκαλέσει ιστορικά και πολιτικά την ηρωϊκή γενιά της Εθνικής Αντίστασης και την λαμπρή ιστορία της.

   Απαιτούμε από την Δημοτική Αρχή ΝΙΚΑΙΑΣ-ΡΕΝΤΗ να εξασφαλίσει στο εξής:

  1. 1.Την φύλαξη του ιστορικού χώρου της ΜΑΝΤΡΑΣ
  2. 2.Την άμεση εγκατάσταση νέας προτομής (σε αντικατάσταση της κλαπείσας).

Η Δ.Ε. ΤΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ