Οι διακοπές είναι δικαίωμα για τη λαϊκή οικογένεια

Η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΣΗ ΤΟΥ (ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΜΠΑΝΙΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ)

vacationΤο καλοκαίρι είναι η εποχή των φτωχών, «δεν χρειάζεται να καίμε πετρέλαιο» έλεγε ένας φίλος και δεν είχε άδικο! Να μην μπορείς όμως να κάνεις ένα μπανάκι στη θάλασσα, εσύ, τα παιδιά, τα εγγονάκια ή να πας στη δροσιά του βουνού και της εξοχής!

Να που και το καλοκαίρι τονίζει τις αντιθέσεις των πραγματικών αναγκών με τη φτώχεια και τις οικονομικές δυσκολίες. Σήμερα ακόμη περισσότερο που η ανεργία «χτυπάει» όλα τα σπίτια που το μεροκάματο μικραίνει για να φουσκώνει ο μεγάλος πλούτος.

Οι διακοπές, η ξεκούραση στη φύση, δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη, είναι ΛΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ.

Όταν ήταν στη διοίκηση του Δήμου Νίκαιας η «Λαϊκή Συσπείρωση» (Δημοκρατική Ενότητα) προσπάθησε να κάνει πράξη αυτή την ανάγκη.

  • Έτσι θεσμοθέτησε το 2003 τη δημιουργική απασχόληση το καλοκαίρι για μαθητές Δημοτικού, αξιοποιώντας τις υποδομές και τους εργαζόμενους του Δήμου σε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα ψυχαγωγίας, αθλητικών δραστηριοτήτων, παιχνιδιού, ζωγραφικής, μουσικής, περιπάτων, κολύμπι στη πισίνα κ.α. Ένα πρόγραμμα 5 βδομάδων χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τις οικογένειες των παιδιών που ήταν υποχρεωμένα να μένουν στην πόλη.

Αυτή η δραστηριότητα συνεχίζεται και σήμερα. Χωρίστηκε βέβαια σε 2 περιόδους των 3 βδομάδων καθεμία, μπήκε συμμετοχή από πέρσι 30€ για κάθε παιδί και επιχειρήθηκε και φέτος αλλά βρήκε αντιδράσεις τόσο από την Ένωση Γονέων Νίκαιας όσο και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η επίσημη απάντηση ήταν ότι δεν εισέπραξαν τα 30 € γιατί δεν βρήκαν χορηγούς για την αξιοποίησή τους!! Σημεία των καιρών!

  • Ξεχωριστή ήταν και η δυνατότητα για θαλάσσια μπάνια σε οργανωμένη πλαζ, 2 βδομάδες για 1.000 δημότες. Πολλοί και σήμερα ειδικά, καταλαβαίνουν την κοινωνική προσφορά αυτή για τόσους εργαζόμενους και συνταξιούχους ή άνεργους για κάποιες ανάσες δροσιάς και ξεκούρασης μέσα στην πόλη.

Σήμερα αυτό, από τη Διοίκηση του Δήμου, θεωρήθηκε σπατάλη και κόπηκε. Χωρίς άλλα σχόλια!

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» προσπάθησε και σε αυτόν τον τομέα, να δώσει δείγματα δράσης και ευθύνης στο πολύ περιορισμένο πλαίσιο δυνατοτήτων της Τοπικής Διοίκησης, τις περισσότερες φορές ξεπερνώντας το. Παραμένει ζητούμενο πάντως, το δικαίωμα στις διακοπές να γίνει πράξη για τη λαϊκή οικογένεια.

Για κοινωνικό τουρισμό για τους ενήλικες, για κατασκηνώσεις κυρίως για νέους και παιδιά, για φτηνά εισιτήρια στα πλοία, αλλά και χωρίς χαράτσια στα διόδια στις στεριανές διαδρομές, δεν φτάνουν οι επιθυμίες και οι αναπολήσεις! Χρειάζεται δυνάμωμα του αγώνα με την πιο πλατιά συμμαχία εργαζομένων, ανέργων, επαγγελματιών, συνταξιούχων, νέων, γυναικών. Για να απολαύσουμε και τις διακοπές, όπως για να έχουμε δικαίωμα χωρίς εκπτώσεις στην υγεία και την παιδεία πρέπει να κοινωνικοποιήσουμε τον πλούτο που εμείς παράγουμε. Εκεί πρέπει να στοχεύουν οι αγώνες, οι κινητοποιήσεις, οι διεκδικήσεις. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει!