ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ: Έληξε η προθεσμία για το ΕΣΠΑ, ξεκινά ο Γολγοθάς για χιλιάδες οικογένειες

http://www.rizospastis.gr/getImage.do?size=medium&id=370006&format=.jpgΕληξε χτες (Δευτέρα) το μεσημέρι η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων όσων γονιών πληρούν τα κριτήρια ώστε τα παιδιά τους να γίνουν δεκτά σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και που δεν θα επιβαρυνθούν με την καταβολή τροφείων. Και φέτος, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, δεκάδες χιλιάδες παιδιά θα μείνουν εκτός σταθμών και παραμένει άγνωστο το τι ακριβώς θα γίνει.

Η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) με ανακοίνωσή της, την περασμένη Παρασκευή, ανέφερε πως δεν πρόκειται να δοθεί παράταση και πως μέχρι την 1η Αυγούστου, είχαν κατατεθεί περισσότερες από 60.000 αιτήσεις. Επίσης, επισήμανε πως τα «ανώτατα όρια δαπάνης σε ευρώ θα καταβάλλονται από την ΕΕΤΑΑ, ανά θέση που θα καλυφθεί και ανά κατηγορία, για το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών. Τα ποσά που εκεί αναφέρονται καλύπτουν το συνολικό κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών».

Σύμφωνα με τον Σίμο Δανιηλίδη, μέλος του ΔΣ της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και αρμόδιο για θέματα Κοινωνικής Πολιτικής, περίπου 40.000 παιδιά θα μείνουν φέτος εκτός βρεφονηπιακών σταθμών, τονίζοντας μάλιστα πως αναμένεται να υποβληθούν περίπου 100.000 αιτήσεις όταν τα κονδύλια που έχουν συγκεντρωθεί, ύψους 160 εκατομμυρίων ευρώ, επαρκούν για τις ανάγκες μόλις 62.000 παιδιών. Μάλιστα, υπογράμμισε πως το 2013 κατατέθηκαν 96.000 αιτήσεις, εκ των οποίων τους όρους τηρούσαν 75.000 οικογένειες και τελικά καλύφθηκαν 71.000 παιδιά.

Η αλήθεια όμως είναι πως το 2013 συνολικά 91.153 παιδιά πληρούσαν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν στις δομές ενώ η υπάρχουσα χρηματοδότηση των 150 εκατομμυρίων ευρώ επαρκούσε για 60.000 θέσεις. Κατά συνέπεια, 31.153 βρέφη και νήπια έμειναν εκτός παιδικών σταθμών. Αντίστοιχα, το 2012 είχαν αποκλειστεί 53.000 παιδιά, με 18.000 βρέφη και νήπια να προστίθενται στο πρόγραμμα αλλά η κυβέρνηση να κόβει ακόμα κι απ' το φαΐ των παιδιών. Προκειμένου η κυβέρνηση να εντάξει παιδιά στο πρόγραμμα και να δείξει πως βρίσκει λύσεις στα προβλήματα, ήταν καθημερινά τα φαινόμενα λιποθυμιών σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς.

Ολα αυτά τη στιγμή που όσοι γονείς αποκλείστηκαν από το ΕΣΠΑ, επειδή δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις, πρέπει να υποβάλουν αίτηση για τις θέσεις εκτός προγράμματος που στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι επί πληρωμή. Κάτι που σημαίνει ότι ο πραγματικός αριθμός των παιδιών που θα μείνουν εκτός είναι πολύ μεγαλύτερος από τις 40.000 που εκτιμά η ΚΕΔΕ.

Παράλληλα, χιλιάδες γονείς που τα παιδιά τους θα γίνουν δεκτά στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, θα κληθούν να πληρώσουν, άγνωστο ακόμα το ποσό φυσικά, καθώς σε δεκάδες δήμους δεν έχουν εγκριθεί προσλήψεις προσωπικού. Το μεγαλύτερο πρόβλημα έχουν οι λαϊκές οικογένειες που και αποκλείστηκαν από το ΕΣΠΑ και δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν τροφεία στους παιδικούς σταθμούς.

Στόχος πάλης για τις λαϊκές οικογένειες ενόψει της επισημοποίησης του αριθμού των παιδιών που θα μείνουν εκτός προγράμματος, πρέπει να είναι όλα τα παιδιά να ενταχθούν σε αυτό κάνοντας δεκτές όλες τις αιτήσεις, σε σύγχρονους, ασφαλείς, δημόσιους και δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς. Επίσης, να καταργηθούν όλα τα τροφεία, να διευρυνθεί το δίκτυο των παιδικών σταθμών με κρατική χρηματοδότηση με αξιοποίηση και διαμόρφωση κατάλληλων κτιρίων ιδιοκτησίας των δήμων ή άλλων κρατικών οργανισμών που είναι αναξιοποίητα ώστε να καλυφθούν όλες οι λαϊκές ανάγκες. Παράλληλα, όχι μόνο να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος από τους σταθμούς αλλά να προσληφθεί μόνιμο παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό με αξιοπρεπείς μισθούς και πλήρη δικαιώματα. Τέλος, απαιτείται να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Πηγή: Ριζοσπάστης