Κλείνει και η Γυναικολογική Κλινική στο «Τζάνειο»

Καταγγελία των γιατρών του Πειραιά, που φανερώνει ταυτόχρονα τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η «ψυχιατρική μεταρρύθμιση»

Το κλείσιμο του Μαιευτικού - Γυναικολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο «Τζάνειο» καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά. Σύμφωνα με χτεσινή του ανακοίνωση, «ο υποδιοικητής της Β' ΔΥΠΕ μαζί με τον διοικητή του ΨΝΑ (Δαφνί) και τον διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας επισκέφθηκαν και επιθεώρησαν (!) το Τζάνειο Νοσοκομείο, με σκοπό τη δημιουργία Ψυχιατρικού τμήματος, συγχρόνως με το κλείσιμο του Μαιευτικού - Γυναικολογικού τμήματος».

Αν όντως αυτά είναι τα σχέδια του υπουργείου Υγείας, είναι αποκαλυπτικά του πώς θα γίνει η λεγόμενη «Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση» και η μεταφορά των ψυχικά πασχόντων στα γενικά νοσοκομεία: Με την υποβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων και το κλείσιμο τμημάτων και κρεβατιών, με το στοίβαγμα των ασθενών στις ψυχιατρικές κλινικές των νοσοκομείων, που ήδη ξεχειλίζουν από ράντζα, με τις εμπορευματοποιημένες δομές και τους ξενώνες, όπου οι οικογένειες των ασθενών θα πληρώνουν.

 

 

Ο «Ριζοσπάστης», από την περασμένη άνοιξη, με αφορμή και περιοδεία της Ελπίδας Παντελάκη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, στο «Τζάνειο», είχε αναδείξει τις ελλείψεις του νοσοκομείου και ειδικότερα πως η Μαιευτική - Γυναικολογική κλινική υπολειτουργεί, δεν εφημερεύει καθημερινά. Με ελάχιστο όριο 4 ειδικευμένους γιατρούς, η κλινική έχει μόλις 3 και ο ένας είναι ο διευθυντής.

Ταυτόχρονα, λείπουν βασικά ιατρικά μηχανήματα, όπως λαπαροσκόπιο και υστεροσκόπιο, ενώ γενικά το νοσοκομείο δεν έχει μαγνητικό τομογράφο και ο αξονικός είναι πεπαλαιωμένος. Οι μαίες συνταξιοδοτούνται χωρίς να προσλαμβάνονται άλλες στη θέση τους - εδώ και δέκα χρόνια δεν έχουν γίνει προσλήψεις - και σε λίγα χρόνια δε θα έχει μείνει καμία από το μόνιμο προσωπικό.

Ταυτόχρονα, η Παιδοχειρουργική Κλινική έπαψε να λειτουργεί εδώ και πολλούς μήνες, όταν ο τελευταίος γιατρός συνταξιοδοτήθηκε. Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοικοι του Δήμου Πειραιά και των γύρω δήμων πρέπει να καλυφτούν με περίπου 20 παιδοχειρουργικά κρεβάτια του ΓΝ Νίκαιας και από τα νοσοκομεία παίδων της Αθήνας. Επίσης εκκρεμεί η λειτουργία του Νεογνολογικού τμήματος.

Στο «Τζάνειο» κατασκευάστηκε πριν από μερικά χρόνια ένα κτίριο με την ονομασία Κέντρο Μητέρας - Παιδιού. Σήμερα, έχει απομείνει μόνο το ...όνομα και το καινούργιο κτίριο, που προοριζόταν για Κέντρο Μητέρας - Παιδιού, δεν αξιοποιείται πλήρως, λόγω έλλειψης προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και σύγχρονου ιατρικού εξοπλισμού.

Διαβάστε περισσότερα και πως βαθαίνει η επιχειρηματική λειτουργία των νοσοκομείων στο Ριζοσπάστη