ΣΙΓΗΝ ΙΧΘΥΟΣ από τη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ για τα ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ και την ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

ΣΙΓΗΝ ΙΧΘΥΟΣ από τη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

δια στόματος του Δημάρχου κ. ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗ

για τα ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

και την ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

lslogoΣτο Δημοτικό Συμβούλιο (26.09.2019) η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ έθεσε προημερήσιας διάταξης θέματα για τα προβλήματα στα σχολεία της πόλης, την ανάγκη της αντισεισμικής θωράκισης και ελέγχου και τα τεράστια προβλήματα της Προσχολικής Αγωγής.

Αντισεισμικός έλεγχος των σχολείων

Ο σεισμός της 19.07.2019 ανέδειξε για άλλη μια φορά την ανάγκη για ολοκληρωμένους αντισεισμικούς ελέγχους των σχολείων της πόλης.

Πως το αντιμετώπισε η Δημοτική Αρχή; Με έγγραφο του Αντιδημάρχου Παιδείας κ. Χατζηπαυλίδη (22.08.2019) στους καθηγητές Λυκείων και Γυμνασίων να κάνουν μόνοι τους αυτοψία !!!! λόγω έλλειψης προσωπικού στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου. Ενώ λίγες ημέρες αργότερα ο πρώην Αντιδήμαρχος κ. Λαγουμτζής (02.09.2019) απαντούσε με έγγραφό του στην Ένωση Γονέων Νίκαιας (30.08.2019) ότι όλα τα σχολεία έχουν ελεγχτεί από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Επειδή για άλλη μια φορά η Δημοτική Αρχή αντιμετωπίζει ένα τόσο σοβαρό θέμα χωρίς καμία σοβαρότητα και με «ήξεις αφήξεις» η Λαϊκή Συσπείρωση έθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο:

 • την ανάγκη να ενημερώσει αναλυτικά η Δημοτική Αρχή τι ελέγχους έχει κάνει ο Δήμος στα σχολεία, που και αν βρέθηκαν προβλήματα
 • Να υπάρξει Τεχνική Έκθεση από την αυτοψία που έγινε σε κάθε σχολείο και να παραδοθεί σε κάθε σχολείο, αφού και τέτοιο δεν έχει γίνει ακόμα
 • Τι μέτρα έχει πάρει ο Δήμος ειδικά για το 9ο Δημοτικό Σχολείο που σε Πρωτοβάθμιο Προσεισμικό Έλεγχο που έγινε από την ΚΤΥΠ στις 11.06.2019 βρέθηκαν ρωγμές στην τοιχοποιία, αποκόλληση σοβάδων και αποκαλύψεις του οπλισμού σε στέγαστρο του σχολείου και με έγγραφο της η ΚΤΥΠ (26.06.2019) συστήνει στο Δήμο άμεσες εργασίες γιατί το σχολείο είναι ευάλωτο σε σεισμό, έχει προβλήματα (πχ υγρασίες) που συμβάλλουν στη μείωση της αντοχής του και στην ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών (πχ μη ασφαλείας τζάμια)
 • Τι μέτρα θα πάρει ο Δήμος ώστε να γίνει ολοκληρωμένος προσεισμικός έλεγχος σε όλα τα σχολεία της πόλης με βάση τον ισχύοντα οργανισμό αντισεισμικής προστασίας;

Τι απάντησε ο Δήμαρχος κ. Ιωακειμίδης για όλα αυτά; Ουσιαστικά τίποτα, απλά αρκέστηκε να μας πει ότι ήταν λάθος το έγγραφο του Αντιδημάρχου του να κάνουν οι εκπαιδευτικοί έλεγχο ως μηχανικοί για τις ζημιές και ότι για αντιπολιτευτικούς λόγους θέτουμε το ζήτημα.

Προσχολική Αγωγή

     Τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τον τρόπο που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθέτησε την 2χρονη προσχολική αγωγή χωρίς καμία μέριμνα για υποδομές, προσλήψεις και κονδύλια που να καλύπτουν αυτή την εκπαιδευτική διαδικασία και ακριβώς με το ίδιο τρόπο συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, ανέδειξε η Λαϊκή Συσπείρωση για την πόλη μας.

     Ήδη από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 18.07.2019 είχαμε θέσει το θέμα και ρωτούσαμε τι μέτρα έχει πάει ο Δήμος για να μην δημιουργηθούν προβλήματα και τότε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Λαγουμιτζής μας διαβεβαίωνε ότι «με το αγιασμό των σχολείων όλα θα είναι εντάξει και κανονικά».

     Ποια είναι η σημερινή «κανονικότητα» στην πόλη μας για την οποία έχει μεγάλες ευθύνες η Δημοτική Αρχή που για άλλη μια φορά αρκέστηκε να «πετάξει την μπάλα στην εξέδρα» και να αναζητά ευθύνες οπουδήποτε αλλού εκτός από την δική της αδιαφορία.

     Σήμερα έχουμε:

 • υπεράριθμα Τμήματα των 25 μαθητών,
 • νέα Τμήματα Νηπιαγωγείων να στεγάζονται σε προθαλάμους Νηπιαγωγείων,
 • αίθουσες σε διαδρόμους Δημοτικών Σχολείων που ήταν πρώην αποθήκες, χωρίς παράθυρα, δίπλα σε λεβητοστάσια,
 • στέγαση σε container
 • κοινές τουαλέτες προνηπίων των 3,5-4 ετών με μαθητές δημοτικού 11-12 ετών,
 • λιγότερες καρέκλες και τραπεζάκια – θρανία από τους μαθητές σε πολλά Νηπιαγωγεία,
 • ελλείψεις σε εκπαιδευτικό-παιδαγωγικό υλικό,
 • γονείς να καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν τις ελλείψεις, όπως θέρμανσης ή κουρτίνες στα νέα Τμήματα που διαμορφώθηκαν ακόμα και σε παιχνίδια που χρησιμοποιούνται ως παιδαγωγικό υλικό.

Τι απάντησε ο Δήμαρχος κ. Ιωακειμίδης για όλα αυτά; Με την γνωστή επωδό «ότι εμείς διαφωνούσαμε με την υποχρεωτική προσχολική αγωγή στην πόλη», ουσιαστικά δεν απάντησε πάλι τίποτα. Απλά αρκέστηκε να πει ότι κακώς οι εκπαιδευτικοί ζητάνε χρήματα από γονείς για να μπουν air codition και κουρτίνες αλλά εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα δεν είναι δικοί μας υπάλληλοι είναι του Υπ. Παιδείας. Πέταξε λοιπόν την ευθύνη στους εκπαιδευτικούς και αποποιήθηκε κάθε ευθύνη του Δήμου για τα κτιριακά προβλήματα και τις υποδομές λειτουργίας των Νηπιαγωγείων και των νέων Τμημάτων που δημιουργήθηκαν.

Για τα σοβαρά προβλήματα σε υποδομές (αίθουσες που να χωράνε τα παιδιά, καρεκλάκια, τραπεζάκια, παιδαγωγικό υλικό), αλλά και την υγιεινή (τουαλέτες, έλλειψη σε καθαρίστριες) η Δημοτική Αρχή συνεχίζει να κωφεύει.

Η Λαϊκή Συσπείρωση θα ενημερώσει τους γονείς των Νηπιαγωγείων για όλα τα προβλήματα και για τις ευθύνες του Δήμου και θα πρωτοστατήσει να μην βάλει κανένας γονιός το χέρι στην τσέπη για να καλύψει τις ελλείψεις των Κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και του εκλεκτού τους κ. Ιωακειμίδη.

Η 2χρονη Προσχολική Αγωγή είναι κοινωνική ανάγκη, έχει παιδαγωγικές και κοινωνικοποιητικές διαστάσεις στη διαμόρφωση του χαρακτήρα των παιδιών και πρέπει να παρέχεται δημόσια δωρεάν και ενιαία σε κάθε μαθητή.