Για το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ που πραγματοποιήθηκε στις 04.02.2020

Η Λαϊκή Συσπείρωση έθεσε στα προ ημερήσιας θέματα:

lslogo1. Την ανάγκη να γίνει Δημοτικό Συμβούλιο με μοναδικό θέμα τα προβλημάτων των σχολείων και της Παιδείας στην πόλη μας. Χρειάζεται να αναδειχθούν τα προβλήματα και οι ελλείψεις σε υποδομές, η υποχρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών, τα προβλήματα στην Προσχολική Αγωγή με την έλλειψη επαρκών αιθουσών και χώρων για τα νήπια και τα προνήπια.

            Η Δημοτική Αρχή δια στόματος του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου απάντησε με ένα ξερό «δρομολογείται» χωρίς να υπάρχει σαφή εικόνα πότε θα γίνει; Ελπίζουμε να προλάβουμε τη φετινή σχολική χρονιά……

2. Την ανάγκη το Δημοτικό Συμβούλιο να συζητήσει και να καταδικάσει την νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης που πλέον οι Δήμοι θα μπορούν αν λειτουργούν Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης ναρκωτικών (ΧΕΧ). Η Λαϊκή Συσπείρωση έθεσε ότι πρέπει να αποσυρθεί το αρ. 189 από το νομοσχέδιο για την «Πολιτική Προστασία» όπου δίνεται η αρμοδιότητα σε Δήμους να ιδρύουν χώρους όπου θα επιτρέπεται η χρήση ναρκωτικών, δεν θα θεωρείται παράνομη εντός των χώρων αυτών, ο Δήμος θα πρέπει να εξασφαλίζει γιατρό και σύριγγα για το χρήστη και ο χρήστης απλά να έχει εξασφαλίσει μόνος του τη δόση του. Είναι ένα αντιδραστικό μέτρο, που αποδέχεται το θάνατο, τον κοινωνικό θάνατο του χρήστη, αποδυναμώνει κάθε κίνητρο για θεραπεία, εξοβελίζει την πρόληψη και εντάσσεται στη λογική της μείωσης της βλάβης, δηλαδή όχι να μην υπάρχει χρήση –εξάρτηση-ναρκωτικά, απλά να μην πεθαίνει ο χρήστης από τα ναρκωτικά. Είναι ένα μέτρο που απλά αποσκοπεί να μεταφερθούν οι πιάτσες και οι χρήστες σε υποβαθμισμένες περιοχές για να μην είναι ορατοί στα τουριστικά μέρη των μεγάλων πόλεων, όπως έχει δείξει η διεθνής εμπειρία. Έχει σημασία να τονίσουμε ότι το ζήτημα των ΧΕΧ άνοιξε το 2013 η ΝΔ, το νομοθέτησε το 2018 ο ΣΥΡΙΖΑ κάτω από την πίεση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και σήμερα έρχεται πάλι η ΝΔ να ενισχύσει το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ και να δώσει την αρμοδιότητα στους Δήμους.

Η Λαϊκή Συσπείρωση έθεσε ότι πρέπει να πάρει θέση το Δημοτικό Συμβούλιο και όχι απλά να ζητήσουμε να αποσυρθεί το άρθρο αλλά να πάρουμε απόφαση ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσει ΧΕΧ στην πόλη μας, ως δήθεν λύση στο οξυμένο πρόβλημα που υπάρχει με τη χρήση και την εμπορία ναρκωτικών περιμετρικά του Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας λόγω και του προγράμματος με υποκατάστατα ηρωίνης (μεθαδόνη) που λειτουργεί με ευθύνη του ΟΚΑΝΑ.

Ο Δήμαρχος απάντησε ότι δεν γνωρίζει το θέμα και το νομοσχέδιο, δεσμεύεται να το μελετήσει και σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο να συζητηθεί.