Δημοτικό Συμβούλιο 08.02.2021: Τα προ ημερησίας θέματα που έθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση

lslogo

Στην 1η Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 8/2/2021 η Λαϊκή Συσπείρωση έθεσε στα ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ τα εξής θέματα:

 • Λειτουργία των Οργάνων του Δήμου που λειτουργούν με «δύο μέτρα και δύο σταθμά»
 • Ασφάλεια και υγιεινή στα σχολεία σε περίοδο πανδημίας
 • Κινητοποίηση κατοίκων και φορέων για μη τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνία δίπλα στα σχολεία στην πλ. Αι Γιώργη
 • Για τους ελεύθερους χώρους και τα πάρκα της πόλης
 • Για το νέο εκλογικό νόμο για την Τοπική Διοίκηση
 • Μέτρα στήριξης για τους επαγγελματίες τη πόλης
 • Για την αποπομπή των αθλητικών σωματείων από τα δημοτικά γήπεδα

Λειτουργία των Οργάνων του Δήμου που λειτουργούν με «δύο μέτρα και δύο σταθμά»

Συγκεκριμένα ενώ η Οικονομική Επιτροπή συνεδριάζει δια ζώσης και η Διοίκηση επέλεξε να συνεδριάσει δια περιφοράς μόνο όταν αφορούσε προσλήψεις, αποκλείοντας έτσι τη διαλογική συζήτηση και τις ερωτήσεις από τις δημοτικές παρατάξεις, η Επιτροπή Ποιότητα Ζωής συνεχίζει να συνεδριάζει δια περιφοράς και μέσα από ψηφοφορίες απλά με email αποκλείοντας έτσι να εκφραστεί η διαφορετική άποψη. Όσο η Δημοτική Αρχή ακολουθεί αυτή την τακτική έχει βαριές πολιτικές ευθύνες για την ολόπλευρη και ουσιαστική λειτουργία των Οργάνων του Δήμου. Αλήθεια ποιοι και γιατί φοβούνται τη διαφορετική άποψη…; Απάντηση δεν πήραμε πάντως στο Δημοτικό Συμβούλιο.

 

Ασφάλεια και υγιεινή στα σχολεία σε περίοδο πανδημίας

Με ευθύνη της Κυβέρνησης τα σχολεία λειτουργούν στην πόλη έτσι όπως ακριβώς λειτουργούσαν πριν κλείσουν λόγω τη πανδημίας. Αποτέλεσμα είναι ήδη 5 τμήματα σε Δημοτικά στην πόλη μας να έχουν κλείσει λόγω κρουσμάτων, όπως και ο 8ος Παιδικός Σταθμός. Για παράδειγμα η έλλειψη σε επαρκή μόνιμο προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία έχει σαν αποτέλεσμα ο Δήμος να δαπανά στο σχολικό έτος πάνω από 300.000 ευρώ για πρόσληψη συμβασιούχων στην καθαριότητα των σχολείων και για μετατροπή των συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε πλήρης από το προσωπικό καθαριότητας που τοποθέτησε το Υπουργείο. Επίσης σε σχολείο της πόλης που έκλεισε τμήμα λόγω κρούσματος, ο ΕΟΔΥ έστειλε τους γονείς και τους μαθητές της τάξης να κάνουν δωρεάν test στο Σύνταγμα από τη Νίκαια ή σε ιδιωτικά ιατρεία….

Η Λαϊκή Συσποειρωση ανέδειξε για πολλοστή φορά αυτά τα ζητήματα και ζήτησε ο Δήμος να πάρει πρωτοβουλίες διεκδικώντας επιχορήγηση από το ΥΠΕΣ για τις Σχολικές Επιτροπές για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων λόγω πανδημίας καθώς και προς τον ΕΟΔΥ για μαζικά επαναλαμβανόμενα test covid σε μαθητές – εκπαιδευτικούς και γονείς.

 

 

Κινητοποίηση κατοίκων και φορέων για μη τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνία δίπλα στα σχολεία στην πλ. Αι Γιώργη 

Η Λαϊκή Συσπείρωση χαιρέτησε τη μεγάλη κινητοποίηση των κατοίκων της περιοχής για τη μη τοποθέτηση κεραίας επί της οδού Γέμελου 242. Συνεχίζει να στηρίζει την κινητοποίηση των κατοίκων και θα πρωτοστατήσει για να εφαρμοστεί η ομόφωνη Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου την οποία πάλι η μαζική κινητοποίηση των κατοίκων είχε επιβάλει το Σεπτέμβρη του 2019 και τώρα η Δημοτική Αρχή «απλά σφυρίζει κλέφτικα» επικαλούμενη το θεσμικό και νομικό πλαίσιο που «της δένει τα χέρια». Η Λαϊκή Συσπείρωση έθεσε το ζήτημα της ολοκληρωμένης μελέτης στην πόλη για την εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας, ειδικά δίπλα από τα σχολεία και της ανάγκης συνολικότερης παρέμβασης από το Δήμο.

 

 

Για τους ελεύθερους χώρους και τα πάρκα της πόλης 

Με αφορμή τη «διαφήμιση» από τα social media του Δημάρχου για τη διαμόρφωση του χώρου μεταξύ των οδών Αγ.Σικελιανού – Ν. Καζαντζάκη – Κ. Παλαμά στην Άνω Νεάπολη που γίνεται με απευθείας ανάθεση και δεν πέρασε από κανένα Όργανο του Δήμου, η Λαϊκή Συσπείρωση ζήτησε να ενημερωθεί για το έργο. Σαφώς και δε διαφωνούμε με τη διαμόρφωση και την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων προς όφελος των δημοτών, θέτοντας ξανά την εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζουν το πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στο Ρέντη και το πάρκο της Αγ. Άννης στο Ρέντη, ζήτημα που χρόνια θέτει η Λαϊκή Συσπείρωση. Τα πάρκα αυτά πρέπει να είναι προσβάσιμα σε όλο το λαό και όχι υποβαθμισμένα για να αποδοθούν «δια της πλαγίας» σε ιδιώτες όπως κατά καιρούς έχει επιχειρηθεί για το πάρκο στην Αγ.Άννης. Να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της η Δημοτική Αρχή και να αποδώσει τα πάρκα στην πόλη.

 

 

Για το νέο εκλογικό νόμο για την Τοπική Διοίκηση

Η Λαϊκή Συσπείρωση έθεσε την αντίθεση της για το νέο εκλογικό νόμο που με πρόσχημα την «κυβερνησιμότητα» των Δήμων επανέρχεται το ποσοστό εκλογής στο 43%. Έθεσε πόσο προσχηματικό είναι αυτό το ζήτημα αφού ετερόκλητες πολιτικές δυνάμεις συμπράττουν όταν έχουν ως άξονα τους νόμους της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ που έχουν καταστήσει την Τοπική Διοίκηση πεδίο επιχειρηματικής και ανταποδοτικής δραστηριότητας, έχουν συμβάλει στην αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και στην ιδιωτικοποίηση δημοτικών υπηρεσιών. Τρανό παράδειγμα η πόλη μας που στη Διοίκηση με το «κουστούμι του αυτοδιοικητικού» από κοινού ψηφίζουν και συνδιοικούν στελέχη της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ. Η Λαϊκή Συσπείρωση είναι υπέρ της ανόθευτης απλής αναλογικής και είναι αντίθετοι με το πλαφόν εισόδου μιας παράταξης για να εισαχθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο.

 

Μέτρα στήριξης για τους επαγγελματίες τη πόλης

Με βάση την εξέλιξη της πανδημίας και τα περιοριστικά μέτρα η Λαϊκή Συσπείρωση έθεσε ότι χρειάζονται από τη μεριά του Δήμου να παρθούν επιπλέον μέτρα ανακούφισης των επαγγελματιών της πόλης που πλήττονται και έχουν για μήνες κλειστά τα καταστήματα τους (πχ εστίαση, Γυμναστήρια, σχολές χορού, κα). Τα μέτρα που ήδη έχει αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο – και στηρίξαμε ως Λαϊκή Συσπείρωση – και ουσιαστικά είναι απλά μια αναπαραγωγή των κυβερνητικών εξαγγελιών είναι πίσω από τις πραγματικές ανάγκες έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες σήμερα. Ελάχιστοι επαγγελματίες γνωρίζουν ότι δικαιούνται μείωση στα δημοτικά τέλη και ποια είναι η διαδικασία εγγραφής στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΚΕΔΕ.

Η Λαϊκή Συσπείρωση πρότεινε:

 • Μείωση δημοτικών τελών 80% για όσες επιχειρήσεις πλήττονται βάση ΚΑΔ για το 2020 και για όσο διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα για το 2021
 • απαλλαγή από τα τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων
 • απαλλαγή από τα μισθώματα δημοτικών καταστημάτων που πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα (πχ κυλικεία)
 • πλήρη απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για Ερασιτεχνικά Αθλητικά Σωματεία, Πολιτιστικούς Συλλόγους και Μαζικούς Φορείς της πόλης

 

Για την αποπομπή των αθλητικών σωματείων από τα δημοτικά γήπεδα

Με αφορμή έγγραφο του ΓΓ Αθλητισμού προς τους ΟΤΑ για αποπομπή των αθλητικών σωματείων που δεν έχουν ενταχθεί στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, η Λαϊκή Συσπείρωση ανέδειξε πως οι Δήμοι γίνονται τοποτηρητές της κυβερνητικής πολιτικής που εξοβελίζει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό.