ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ: Καταγγέλλει καταστροφή γλυπτών στη Νίκαια

 

Το στιγμιότυπο είναι από το 2006, στο χώρο όπου είχαν τοποθετηθεί τα γλυπτά στο πλαίσιο του διεθνούς Συμποσίου γλυπτικής

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ:

Καταγγέλλει καταστροφή γλυπτών στη Νίκαια

Το ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ) καταγγέλλει την καταστροφή γλυπτών του Διεθνούς Συμποσίου Χαρακτικής «Πρόσφυγες», το οποίο πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2006 στη θέση Σελεπίτσαρι, μπροστά στο Κατράκειο Θέατρο στη Νίκαια. Συμπόσιο όπου δημιουργήθηκαν 20 μεγάλου μεγέθους γλυπτά σε πέτρα, μέσα από μια εξαιρετικά σημαντική διαδικασία πολιτισμού που έφερε κοντά για σχεδόν δυο μήνες το λαό της Νίκαιας με καλλιτέχνες από τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια και που είχε τη δυνατότητα να ζήσει από κοντά τη δημιουργία ενός γλυπτού μέσα από την ίδια την καλλιτεχνική πράξη.

Στην ανακοίνωση - καταγγελία επισημαίνει ανάμεσα σε άλλα: «Αυθαίρετα και παρά την αντίθετη γνώμη που εξέφρασε το ΕΕΤΕ, παρά τους όρους της παραχώρησης των γλυπτών προς το Δήμο της Νίκαιας από τους καλλιτέχνες το 2006, όρους που όριζαν τα γλυπτά ως ενιαίο σύνολο, σε χώρο - πάρκο Γλυπτικής - με θέμα "Πρόσφυγες", ο νυν Δήμαρχος Νίκαιας - Ρέντη "διέλυσε" τη θεματική ενότητα μεταφέροντας ένα μέρος αυτών των γλυπτών σε ακατάλληλο χώρο και τα τοποθέτησε σε ακατάλληλα σημεία στη Θέση "Περιβολάκι" (Πλατεία Δαβάκη). Το ΔΣ του ΕΕΤΕ είχε προβεί σε καταγγελία στην Περιφέρεια για το θέμα για την οποία δεν πήρε απάντηση.

Πρόσφατα, η "Λαϊκή Συσπείρωση" Νίκαιας - Ρέντη γνωστοποίησε στο ΕΕΤΕ ότι τα γλυπτά που έμειναν στο χώρο στο Κατράκειο Θέατρο, στη θέση Σελεπίτσαρι, έμειναν αφύλακτα και καταστράφηκαν ολοσχερώς. Να σημειώσουμε ότι πριν τις τελευταίες Δημοτικές εκλογές το ΔΣ του ΕΕΤΕ και η Εφορία Γλυπτικής του ΕΕΤΕ σε συνεργασία με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή μελέτησε τα σχέδια της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου για την ανάδειξη Θεματικού Πάρκου "Πρόσφυγες" στη θέση Σελεπίτσαρι στο Κατράκειο Θέατρο και υπέδειξε τη θέση του κάθε έργου και τον τρόπο πάκτωσής του στο έδαφος για λόγους ασφάλειας του διερχόμενου κόσμου. Οι μελέτες αυτές εγκαταλείφθηκαν από τη σημερινή πλειοψηφία του Δήμου, η οποία όπως φαίνεται έχει άλλα σχέδια για το χώρο. Φοβόμαστε πως σύντομα στο Σελεπίτσαρι, στο Κατράκειο, θα δούμε κάποιον ιδιώτη να νέμεται τη δημόσια περιουσία, τη φυσική αυτή ομορφιά της Νίκαιας».

 

Πηγή:  Ριζοσπάστης