Δημοτικό Συμβούλιο 03.07.2014: ...η επιστροφή των μπάζων!

Στο δημοτικό συμβούλιο συζητήθηκε χθες 03.07.2014, το πρωτόκολλο συνεργασίας του Δήμου Νίκαιας - Ρέντη με την κοινοπραξία των εταιρειών J & ΑΒΑΞ AE, G.HELLAS PA- ALSTOMTRANSPORT SA για την επιχωμάτωση με τα μπάζα από τις εκσκαφές της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, της «γούβας» στο Σελεπίτσαρι πίσω από το γήπεδο «Π.ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ» και την ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε το θέμα όπως ήλθε, για τους παρακάτω λόγους:

  1. Τα κέρδη που προκύπτουν για την κοινοπραξία είναι με εκτιμήσεις που είχαν παρουσιαστεί και σε προηγούμενη συνεδρίαση:

Α)  Τουλάχιστον 300.000 € από την εναπόθεση των μπαζών (148.526 τόνοι με ελάχιστο κόστος 2 € ανά τόνο)

Β)  1.000.000 € περίπου, από την μεταφορά των εκσκαφών στο Σελεπίτσαρι αντί της Μαλακάσας. 7.500 διαδρομές φορτηγών με κέρδος 130 € περίπου για κάθε τέτοια διαδρομή.

Η κοινοπραξία η ίδια, κοστολόγησε  σε 117.500 € μόνο, αυτά που διαθέτει για την φύτευση και διαμόρφωση του χώρου.

Είναι προφανές ότι ο Δήμος από αυτή τη συνεργασία «χάνει», δεν αξιοποιεί με πιο επωφελή γι’ αυτόν τρόπο και έργο την κάλυψη αυτής της «γούβας».

  1. Από πουθενά δε φαίνεται η έγκριση των μελετών που έχουν κάνει οι εταιρείες της κοινοπραξίας, από κάποιο δημόσιο φορέα.

Ζητήθηκε από τη Διοίκηση του Δήμου να παρουσιάσει τέτοιες εγκρίσεις αν υπάρχουν στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Από την άλλη γνωρίζουμε ότι ο ΟΡΣΑ (Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας) έχει αποψιλωθεί από μελέτες και άλλα στελέχη (λόγω διαθεσιμοτήτων) και ειπώθηκε από υπεύθυνους ότι οι μελέτες που υπάρχουν είναι έγκυρες αφού οι εταιρείες που τις κάνουν είναι μεγάλες και έχουν τεχνογνωσία!

Στη συζήτηση αναφέρθηκε από τον κ. Ιωακειμίδη, ότι αυτή η διαδικασία εξυπηρετεί την εταιρεία αφού θα μπορεί να εναποθέτει μπάζα στη διάρκεια όλου του 24ώρου μέρα-νύχτα!!!

Ακόμη δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, αν υπάρχει η δυνατότητα από τις εταιρείες να προχωρήσουν και στο βουνό των μπάζων στον «ΚΑΡΑΜΠΙΝΗ» κάτι που είχε αποτραπεί από την έντονη αντίδραση στο Δημοτικού Συμβουλίου.

Φάνηκε για μια ακόμη φορά ότι η διοίκηση του Δήμου πάνω από τις ανάγκες του Δήμου, βάζει επικαλούμενη το επείγον, την εξυπηρέτηση των εταιρειών.

Κανείς δεν θα είχε αντίρρηση με την αξιοποίηση του συγκεκριμένου χώρου στο Σελεπίτσαρι αλλά έτσι που να μεγιστοποιεί τα οφέλη κυρίως σε έργο για το Δήμο.

Στην τοποθέτησή της η Λαϊκή Συσπείρωση ανέδειξε την ανάγκη για την αξιοποίηση όλου του χώρου με ενέργειες και δράση  που ούτε στο ελάχιστο απασχόλησαν την δημοτική Αρχή.

Τους είχε παραδοθεί από το 2010 μελέτη για πάρκο γλυπτών στο χώρο πριν το «Κατράκειο». Όχι μόνο δεν την αξιοποιούν αλλά διέλυσαν ό,τι υπήρχε με τη μεταφορά ορισμένων αγαλμάτων στην πλατεία Δαβάκη και αφήνοντας σε πλήρη εγκατάλειψη τα υπόλοιπα. Καμιά ενέργεια δεν έχουν να παρουσιάσουν για να λειτουργήσει, η Άρση Βαρών με τμήματα του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Επίσης, στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση η Λαϊκή Συσπείρωση έθεσε τα εξής:

 

1)    Ζητήσαμε από το Δήμαρχο να τοποθετηθεί για την αναφορά βουλευτή της Χρυσής Αυγής στην κατάθεσή του (του κ. Ιωακειμίδη) μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα, όπου φέρεται να κατέθεσε πως η Χ.Α. δεν δημιούργησε στην πόλη προβλήματα.

            Τι απάντησε; «Ότι δεν θα ανοίξει διάλογο με τη Χ.Α.»      

            Φαίνεται όμως ότι υπάρχουν επικοινωνίες, χωρίς τους κλασσικούς διαλόγους!

 

2)    Ζητήσαμε ενημέρωση αν όντως έχουν χαθεί ή κλαπεί δυο γλυπτά από το χώρο μνήμης της «Μάντρας του Μπλόκου».

Τι απάντησε; «Ε! Έχουν κλαπεί δύο γλυπτά!»

 

3)   Ζητήσαμε να γίνει συζήτηση για το νόμο που έρχεται για το ρυθμιστικό – χωροταξικό, όπου πολλοί ελεύθεροι χώροι «ετοιμάζονται» για εμπορευματοποίηση.

Τι απάντησε; Ότι «αυτό είναι κεντρικό πρόβλημα και δεν αφορά το Δημοτικό Συμβούλιο!»