«ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ» - To απόγευμα της Παρασκευής η απόφαση των αιτήσεων για υπαγωγή στο άρθρο 99

Σήμερα αναμένεται η απόφαση των τεσσάρων αιτήσεων της εργοδοσίας του «Μαρινόπουλου» για τη λήψη προσωρινής διαταγής για υπαγωγή στο άρθρο 99, μέχρι την εκδίκαση των κύριων αιτήσεων, που θα γίνει πιθανότατα το Σεπτέμβρη, οπότε θα κριθεί οριστικά το μέλλον της επιχείρησης.

Ανεξάρτητα πάντως από τη σημερινή απόφαση, οι 12.000 εργατοϋπάλληλοι της εταιρείας έρχονται αντιμέτωποι με δυσκολίες που χρειάζεται να απαντηθούν οργανωμένα και με ξεκάθαρη κατανόηση ότι είναι ασυμβίβαστα τα συμφέροντά τους με αυτά της εργοδοσίας.

Σε αυτή την κατεύθυνση συνεχίζονται οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες και οι παρεμβάσεις σε μια σειρά υποκαταστήματα σε όλη τη χώρα.

- Στον Πειραιά, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, καλεί σε Γενική Συνέλευση την ΚΥΡΙΑΚΗ 5 IOYNH 6.00 μμ. (Εργατικό Κέντρο Πειραιά, Ομηρίδου Σκυλίτση 19)

- Στη Θεσσαλονίκη το Σωματείο Εργαζομένων στον «Μαρινόπουλο» Βορείου Ελλάδας πραγματοποιεί γενική συνέλευση στις 7 σήμερα το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης με σκοπό να καθορίσουν τα περαιτέρω βήματά τους.

- Στο Ηράκλειο, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων κήρυξε τη σημερινή σε μέρα δράσεων, με στάση εργασίας (από τις 6 π.μ. ως τις 6 μ.μ.) και παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε στις 11 π.μ. στο Δήμο Ηρακλείου.

- Στην Καβάλα, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων πραγματοποιεί σήμερα κυλιόμενες στάσεις εργασίας. 

Θυμίζουμε ότι, εκτός από τη «μητρική» εταιρεία, που περιλαμβάνει τα σούπερ μάρκετ, η εργοδοσία έχει καταθέσει αίτηση υπαγωγής στον πτωχευτικό κώδικα και για άλλες τρεις συνδεδεμένες επιχειρήσεις, την «Αφοί Μαρινόπουλοι Συμμετοχική ΑΕ», την «Express m ΑΕ» και την «ΞΥΝΟΣ ΑΕ». Από την άλλη, υπάρχουν προμηθευτές που ζητάνε δικαστικά να αρθεί τώρα η προσωρινή προστασία και να ξεκινήσει άμεσα η πτωχευτική διαδικασία, προκειμένου να εισπράξουν τις οφειλές.

Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να μένουν στο μαύρο σκοτάδι, καθώς η εταιρεία κινείται στο παρασκήνιο και δεν τους ενημερώνει για τις προθέσεις της, ενώ σπέρνει δεξιά και αριστερά «φήμες» και «πληροφορίες» ότι επίκειται η εξαγορά της από άλλον όμιλο, ότι η κυβέρνηση θα παρέμβει για τη σωτηρία της και άλλα παρόμοια, για να καλλιεργήσει εφησυχασμό.

Τον ίδιο στόχο υπηρετεί και η στάση της πλειοψηφίας στο επιχειρησιακό σωματείο, η οποία, την ώρα που «χαλάει ο κόσμος», ενημέρωνε χτες τους εργαζόμενους ότι «η επιχείρηση μας απέστειλε δήλωση (...) σύμφωνα με την οποία αποδέχεται και δεσμεύεται ότι θα διατηρηθούν όλες οι θέσεις εργασίας και ότι θα καταβάλλονται οι πάσης φύσεως δεδουλευμένες αποδοχές των εργαζομένων όπως προβλέπεται από την εργατική νομοθεσία».

Πάντως χτες δεν καταβλήθηκαν στους εργαζόμενους, όπως ήταν προγραμματισμένο, ο μισθός του Ιούνη και το επίδομα άδειας, γεγονός που επιτείνει την ανησυχία. Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από τη σημερινή απόφαση του δικαστηρίου, τα δύσκολα είναι μπροστά για τους εργαζόμενους, καθώς η υλοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης της εταιρείας περνάει μέσα από το τσάκισμα των δικαιωμάτων τους, όπως έγινε και στο παρελθόν, με απολύσεις, κλείσιμο καταστημάτων και μειώσεις μισθών.

Την αλληλεγγύη της στον αγώνα των εργαζομένων των εταιρειών «Μαρινόπουλος» εκφράζουν η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας, από την Πρέβεζα τα Σωματεία Οικοδόμων, Οδηγών, Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΟΤΑ Α' βαθμού.

 

Διαβάστε επίσης:

Η εισήγηση της Γενικής Συνέλευσης 26.06.2016 των κλαδικών σωματείων Εμποροϋπαλλήλων Αττικής με θέμα : «Ενημέρωση για τις εξελίξεις στον Μαρινόπουλο και η απάντηση των εργαζομένων»

 

 


Πηγές:

www.902.gr

emporoipalliloi.blogspot.gr

seiyp.gr