Δυναμική συγκέντρωση των εργαζομένων στη «Μαρινόπουλος ΑΕ» έξω από το υπουργείο Εργασίας

marinopoylos-yp-ergasias-kinhtopoihsh-4Σε στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας προχώρησαν το πρωί της Τετάρτης οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Μαρινόπουλος», συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, την άμεση καταβολή της μισθοδοσίας τους και του επιδόματος αδείας.

Την κινητοποίηση προκήρυξαν τέσσερα σωματεία του κλάδου του Εμπορίου στην Αττική, μετά από εξορμήσεις, συσκέψεις και Γενικές Συνελεύσεις στα καταστήματα της επιχείρησης. Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής βρέθηκαν το περασμένο Σάββατο σε δεκάδες καταστήματα και ανταποκρίθηκαν στη διάθεση των εργαζομένων να προχωρήσουν σε κινητοποίηση.

Σε ορισμένα καταστήματα η συμμετοχή στη στάση εργασίας ήταν καθολική καθώς οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι «δεν πάει άλλο». Είναι απλήρωτοι από τον Ιούνη, το επίδομα αδείας καταβάλλεται τμηματικά, σε δόσεις, χωρίς να έχει μέχρι σήμερα εξοφληθεί, δεν γνωρίζουν αν το επόμενο διάστημα θα συνεχίσουν να έχουν δουλειά. Σύσσωμοι στη στάση εργασίας συμμετείχαν εργαζόμενοι από τα καταστήματα στο Μαρούσι, στην Καλλιθέα, στο Ρέντη, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, όπου νωρίτερα πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις. Στο άκουσμα της ανταπόκρισης που συνάντησε το κάλεσμα για κινητοποίηση οι συγκεντρωμένοι απάντησαν με χειροκροτήματα. Με χειροκροτήματα υποδέχθηκαν και την είδηση πως το Σωματείο των εργαζομένων στα καταστήματα της επιχείρησης στη Βόρεια Ελλάδα έχει πάρει απόφαση για απεργία την Παρασκευή 22 Ιούλη.

«Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία, την κρίση να πληρώσει η εργοδοσία»«Όχι στη συναίνεση και την υποταγή, ανυπακοή και πάλη ταξική»«Εργάτη, το δίκιο σου να μην το παραδώσεις, την κρίση Μαρινόπουλε εσύ να την πληρώσεις» είναι μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν.

Στη συγκέντρωση διαβάστηκε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Φαρμάκου, καθώς η εργοδοσία στον «Μαρινόπουλο» είναι παράλληλα ιδιοκτήτες της επιχείρησης «ΦΑΜΑΡ» που δραστηριοποιείται στον κλάδο του Φαρμάκου. Στη συγκέντρωση χαιρέτισε η Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φαρμάκου.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε και ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

Αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλο. Στο αίτημά τους να πάρουν κυβέρνηση και υπουργείο μέτρα για να εξασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας και τους μισθούς των εργαζομένων, ο υπουργός στην ουσία «ένιψε τας χείρας» του. Όπως είπε, το υπουργείο «δεν μπορεί να επιβάλει την πληρωμή των εργαζομένων», αλλά μόνο να φέρει την εργοδοτική πλευρά απέναντί τους, ορίζοντας μια νέα συνάντηση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Όσο για το αίτημα να νομοθετήσει η κυβέρνηση ώστε στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι βρεθούν στην ανεργία να δοθεί προτεραιότητα στις αποζημιώσεις τους έναντι των απαιτήσεων πιστωτών της επιχείρησης, είπε πως ο σχετικός νόμος «είναι δεδομένος» και δεν πρόκειται να αλλάξει. «Τελικά, οι εργαζόμενοι είναι ανοχύρωτοι;». Η απάντηση που δόθηκε στο ερώτημα εργαζόμενης που τέθηκε στο τέλος της συνάντησης, δεν αφήνει αμφιβολίες. «Σαφέστατα», απάντησε ο υπουργός

Μιλώντας στους εργαζόμενους ο Αχμέτ Μουσταφά, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και του επιχειρησιακού σωματείουεκλεγμένος στη Διοίκηση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, κάλεσε τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, σε συντονισμό με τους εργαζόμενους στη Βόρεια Ελλάδα. Τέλος, κατήγγειλε τη στάση της πλειοψηφίας του επιχειρησιακού σωματείου η οποία κάνει ότι περνά από το χέρι της για να κρατά τους εργαζόμενους μακριά από τον αγώνα. Έτσι, μια μέρα πριν τη στάση εργασίας έστειλε μαζικά μηνύματα στους εργαζόμενους ενημερώνοντάς τους πως το σωματείο «δεν έχει προκηρύξει καμία απεργία ή στάση εργασίας για σήμερα».


Πηγή: www.902.gr