Προσφατα αρθρα

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ: Μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Συνεχίζουν με νέες κινητοποιήσεις από σήμερα και νέα 24ωρη απεργία την Πέμπτη 29/6

Σε συνέχιση των κινητοποιήσεών τους προχωρούν από σήμερα οι εργαζόμενοι στην Τοπική Διοίκηση, διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή εργασία και παίρνοντας ώθηση από τη χτεσινή πανελλαδική απεργία και τις μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Με τους αγώνες τους παλεύουν ενάντια στις απολύσεις χιλιάδων συμβασιούχων που δρομολογεί η κυβέρνηση, επικαλούμενη την πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που χαρακτηρίζει αντισυνταγματική ακόμα και την παράταση των συμβάσεων έως το τέλος του έτους.

Η χτεσινή απεργία αποτελεί συνέχεια των κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν από την περασμένη Δευτέρα, αλλά και πριν από αυτές, από τα μέσα Μάη, όταν ταξικά συνδικάτα και συμβασιούχοι οργάνωσαν τον αγώνα τους, προχωρώντας στη δημιουργία Επιτροπών Αγώνα Συμβασιούχων, σε συντονιστικά, σε συσκέψεις και συνελεύσεις, με στόχο να προβάλουν και να διεκδικήσουν το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Το πρόγραμμα αγωνιστικής δράσης για τις επόμενες μέρες προβλέπει συνέχιση των αποκλεισμών στα αμαξοστάσια των δήμων και των ΧΥΤΑ, αποχή από την εργασία Σάββατο και Κυριακή, τη Δευτέρα 26/6 πανελλαδική στάση εργασίας (11 π.μ. έως λήξη του ωραρίου) και συγκεντρώσεις στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, ενώ την Πέμπτη 29/6 θα γίνει νέα 24ωρη απεργία, καθώς και πανελλαδική απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα. Οι κινητοποιήσεις αυτές αποφασίστηκαν ομόφωνα στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ - ΟΤΑ.

Παράλληλα, αυξάνονται συνεχώς οι ανακοινώσεις συμπαράστασης στον αγώνα των εργαζομένων στους δήμους από πλήθος σωματείων, Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και άλλων φορέων.

Μονόδρομος η σύγκρουση με τις πολιτικές που μας στερούν όσα δικαιούμαστε

Στην Αθήνα, η μαχητική χτεσινή πορεία των απεργών ολοκληρώθηκε με μαζική συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Νωρίτερα, οι απεργοί συγκεντρώθηκαν στη Βουλή, όπου αντιπροσωπεία τους ζήτησε να επιτραπεί η είσοδος, για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους στα πολιτικά κόμματα. Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν επέτρεψαν την είσοδο και επιχείρησαν να τους απωθήσουν με χημικά. Τρεις άνθρωποι παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα και διακομίστηκαν σε νοσοκομεία με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Τελικά, αντιπροσωπεία των συνδικάτων μπήκε στη Βουλή και συναντήθηκε με την αντιπρόεδρο, η οποία ισχυρίστηκε ότι «δεν μπορεί να γίνει τίποτα».

Ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, ο οποίος συνόδευε την αντιπροσωπεία, σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να φέρει στη Βουλή για συζήτηση την πρόταση νόμου που κατέθεσε πριν από λίγες μέρες το ΚΚΕ, για μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

Νωρίτερα, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και Επιτροπές Αγώνα Συμβασιούχων πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση στην Ομόνοια.

«Οι μάσκες έπεσαν, οι αυταπάτες διαλύθηκαν. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προχωράει σε χιλιάδες απολύσεις», τόνισε ο Βαγγέλης Βασιλάκος, από την Παναττική Επιτροπή Συμβασιούχων. «Δεν ξέρω τι λένε οι νόμοι τους. Ξέρω ότι οι υπηρεσίες των δήμων χρειάζονται τόσους και ακόμα περισσότερους εργαζόμενους. Ξέρω ότι όλοι έχουμε το δικαίωμα να φέρνουμε ένα κομμάτι ψωμί στην οικογένειά μας. Ξέρω ακόμη ότι θα το παλέψουμε. Θα απαιτήσουμε αυτό που δικαιούμαστε, αυτό που μας στερούν».

«Ξέρουμε ότι η μάχη που δίνουμε δεν είναι εύκολη. Πρόκειται για μέτρα ταξικά, κεντρικές κατευθύνσεις της ΕΕ, τόσο για τη διεύρυνση των ελαστικών σχέσεων εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όσο και για την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών που είναι κερδοφόρες για το κεφάλαιο, όπως η καθαριότητα», τόνισε ο Γιώργος Δασκαλάκηςπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης. «Μόνος δρόμος για την υπεράσπιση των δικών μας συμφερόντων είναι η συνολική σύγκρουση με αυτές τις πολιτικές», πρόσθεσε.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Νίκος Τσάκαληςσυμβασιούχος από τη Σπάρτη, ο οποίος δήλωσε ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις και στη Θεσσαλονίκη

Με νέες καταλήψεις αμαξοστασίων, εποπτειών και άλλων υπηρεσιών των δήμων συνεχίζουν σήμερα τον αγώνα τους οι συμβασιούχοι των δήμων της Θεσσαλονίκης, ενώ το Σαββατοκύριακο θα προχωρήσουν σε αποχή από την εργασία.

Χτες, αντιπροσωπείες των εργαζομένων από τους διάφορους δήμους του νομού και μαζί συνάδελφοί τους από το Κιλκίς και την Αμφίπολη, πραγματοποίησαν απεργιακή συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, όλη τη μέρα περιφρούρησαν μαζικά την απεργία, διατηρώντας με βάρδιες τις απεργιακές φρουρές στα διάφορα πόστα της υπηρεσίας καθαριότητας.

Στην απεργιακή συγκέντρωση μίλησε ο Γιώργος Τσαγκάρης, Γραμματέας του Συλλόγου ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης, ο οποίος κάλεσε σε περιφρούρηση του αγώνα και κλιμάκωση των εξορμήσεων στις γειτονιές, για να ενημερωθεί ο λαός και να στηρίξει τον αγώνα τους για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, για να μην ιδιωτικοποιηθεί η καθαριότητα στους δήμους. Ανακοίνωσε, επίσης, την πρωτοβουλία του Σωματείου για δημιουργία πανελλαδικού συντονιστικού των συμβασιούχων, ενώ κάλεσε και σε μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση του ΠΑΜΕ το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη.

Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης, η οποία κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Εκεί οι συμβασιούχοι προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό και κρέμασαν ένα τεράστιο πανό στην πόρτα, στο οποίο αναγραφόταν: «Καμία απόλυση - Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων τώρα».

Στη συνέχεια, μέσα από νέα μαζική συνέλευση στο ΕΚΘ, αποφάσισαν συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα τους με όλες τις μορφές.

Στο πλευρό τους βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής και δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» από μια σειρά δήμων του νομού.

Την ίδια ώρα, η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης κλιμακώνει τις προκλήσεις, με πρόσχημα τα προβλήματα από τη συσσώρευση σκουπιδιών. Ετσι χτες, μέρα της 24ωρης απεργίας, ο γγ του Δήμου Θεσσαλονίκης Θ. Ψαράς, προέτρεψε την εισαγγελία να παρέμβει αυτεπάγγελτα και την ίδια ώρα ανακοίνωσε την πρόθεση του δήμου «να αναζητήσει λύση μέσα από ιδιώτες», προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για την απόφαση της διοίκησης να δώσει την καθαριότητα σε ιδιώτες επιχειρηματίες, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις ΕΕ και κυβέρνησης. Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης καταγγέλλει την συμπεριφορά της διοίκησης και δηλώνει ότι οι εργαζόμενοι που δίνουν μάχη υπεράσπισης του δικαιώματός τους στην εργασία, δεν εκβιάζονται, δεν τρομοκρατούνται.

Σε άλλες πόλεις

Στην Πάτρα, η απεργιακή συγκέντρωση έγινε μπροστά στο δημαρχείο και ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης, στην οποία προπορεύονταν απορριμματοφόρα.

Στη Λάρισα, επιτυχία είχε η απεργία στον δήμο Λαρισαίων, ενώ από το πρωί, οι ταξικές δυνάμεις έδωσαν τη μάχη της περιφρούρησης στους χώρους των καταλήψεων (αμαξοστάσιο, φυτώριο). Μαζική ήταν η συγκέντρωση στο δημαρχείο Λάρισας, με τη συμμετοχή των συμβασιούχων και των μονίμων υπαλλήλων, ενώ δόθηκε ραντεβού για νέα συγκέντρωση στο δημαρχείο σήμερα στις 10.30 π.μ.

Στην Καλαμάτα, οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑ Μεσσηνίας και οι συμβασιούχοι του δήμου από τις 8.30 το πρωί ξεκίνησαν πορεία από τα συνεργεία του δήμου στους δρόμους της πόλης της Καλαμάτας και πραγματοποίησαν εξόρμηση με την ανακοίνωσή τους.