ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ - Η ζωή στην πολιτική προσφυγιά: Ηρωική πλευρά της ιστορίας του ΚΚΕ, δεμένη με τη σοσιαλιστική οικοδόμηση

Σε μια ξεχωριστή και ιδιαίτερη σελίδα της 100χρονης ζωής του Κόμματός μας, σε αυτή της ζωής των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων στις Λαϊκές Δημοκρατίες ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στην Αίθουσα Συνεδρίων στην Έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό. Εκδήλωση που φώτισε τόσο την προσπάθεια των Λαϊκών Δημοκρατιών, αλλά και των ίδιων των πολιτικών προσφύγων που στάθηκαν πρωτοπόροι στην υπεράσπιση και οικοδόμηση του σοσιαλισμού, αποδεικνύοντας στην πράξη το ανώτερο ανθρωπιστικό περιεχόμενο του σοσιαλισμού, το μεγαλείο ενός ανώτερου οικονομικοπολιτικού συστήματος. 

Η Έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ γέμισε από πολιτικούς πρόσφυγες, αλλά και απογόνους τους οι οποίοι με μεγάλη συγκίνηση περιηγήθηκαν στην έκθεση, αλλά και συνάντησαν παλιούς γνώριμους, φίλους και συντρόφους. Επίσης, ξεχωριστή ήταν και η παρουσία της νεολαίας, η οποία ήθελε να μάθει μια σχετικά άγνωστη πτυχή της Ιστορίας του Κόμματός μας. 

Στο προαύλιο είχε στηθεί μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση με ταμπλό και αρχειακό υλικό, όπου αποτύπωνε πλευρές της ζωής στην πολιτική προσφυγιά.

Παράλληλα, διακινούταν το βιβλίο «Η ζωή στην πολιτική προσφυγιά» από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», όπου περιλαμβάνονται τα υλικά του διήμερου πολιτικών - πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργάνωσε τον περασμένο Δεκέμβρη η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας και το οποίο ήταν αφιερωμένο στη ζωή των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων στην ΕΣΣΔ και στις Λαϊκές Δημοκρατίες. Επίσης, διακινούταν η συλλεκτική έκδοση, με κάρτες και χειροτεχνήματα από τις εξορίες και τις φυλακές, που προέρχονται από το Αρχείο του ΚΚΕ, κυκλοφορεί από τη «Σύγχρονη Εποχή» και τις Οργανώσεις του Κόμματος. 

Στην κατάμεστη Αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η έκθεση για την πολιτική προσφυγιά

Αναμνήσεις και συναισθήματα ξεσήκωσε η έκθεση για την ζωή στην πολιτική προσφυγιά. 

Πολιτικοί πρόσφυγες, που ως μαχητές του ΔΣΕ ή παιδιά που σώθηκαν από τον πόλεμο και την πείνα, αντίκρισαν χειρόγραφα σημειώματα και προσωπικά αντικείμενα τους «μετέφεραν» σε διάφορες στιγμές από τη ζωή στην πολιτική προσφυγιά στις Λαϊκές Δημοκρατίες. 

Τα υλικά της έκθεσης έχουν προσφέρει πολιτικοί πρόσφυγες και απόγονοί τους. (Δείτε αναλυτικά εδώ)

Η θεατρική παράσταση «Με τη σκέψη στην πατρίδα»

Ακολούθησε θεατρική παράσταση «Με τη σκέψη στην πατρίδα» της Ιωάννας Στεφανίδου, από τη θεατρική ομάδα «Πολιτική Σκηνή» του παραρτήματος Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Σε σκηνές τις παράστασης πολλοί ήταν από τους παρόντες που αναγνώρισαν πλευρές της δικιάς τους ζωής, ή των γονιών και παππούδων τους. Ουσιαστικά, η παράσταση διατρέχει τη ζωή στην πολιτική προσφυγιά. Πώς υποχώρησαν οι μαχητές του ΔΣΕ, πώς τους υποδέχτηκαν οι σοσιαλιστικές χώρες, πώς εντάχθηκαν στη ζωή εκεί. Οι προσπάθειές τους να επιστρέψουν στην πατρίδα, αλλά και οι δυσκολίες που συνάντησαν μετά τον επαναπατρισμό τους. (Δείτε αναλυτικά εδώ)

Μουσικό πρόγραμμα από το συγκρότημα «Μπουζούκι»

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα από το συγκρότημα «Μπουζούκι», ένα συγκρότημα βγαλμένο από την πολιτική προσφυγιά, καθώς συγκροτήθηκε στην Τασκένδη το 1967, από Έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες. (Δείτε αναλυτικά εδώ)


 

Πηγή: https://www.902.gr/eidisi/politiki/156581/i-zoi-stin-politiki-prosfygia-iroiki-pleyra-tis-istorias-toy-kke-demeni-me-ti