ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2018-Ιδιαίτερα μαζική η απεργιακή κινητοποίηση του Πειραιά

1-mah-peiraias-poreia-04

 

Με την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Πεσόντων τον Αύγουστο του 1923, στο Πασαλιμάνι, ολοκληρώθηκε η πρωτομαγιάτικη κινητοποίηση του Πειραιά που ήταν ιδιαίτερα μαζική. Στο χώρο που βρίσκεται το Μνημείο, διαβάστηκε το χρονικό των γεγονότων, όπου οι 11 εργάτες δολοφονήθηκαν από το αστικό κράτος.

Η απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Καραϊσκάκη, αφού πρώτα έφτασαν εκεί οι προσυγκεντρώσεις που υπήρχαν σε διάφορα σημεία του Πειραιά.

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, κατά τη διάρκεια της οποίας τα συνθήματα και τα πανό των συνδικάτων έδωσαν το ταξικό περιεχόμενο της Πρωτομαγιάς για αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Στη συγκέντρωση απεύθυνε χαιρετισμό ο Γιάννης Νιβορλής, αν.γραμματέας της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα των εργαζομένων του κλάδου εξαιτίας της προσπάθειας των μονοπωλίων να εξασφαλίσουν φθηνότερη εργατική δύναμη. Επίσης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον αγώνα των εργαζομένων στο εργοστάσιο της «Coca Cola» στη Θεσσαλονίκη, ενώ κάλεσε σε αποφασιστική οργάνωση της πάλης για να διεκδικήσει η εργατική τάξη το δίκιο της.

Στο χαιρετισμό του ο Μιχάλης Χατζησταύρου, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά, ανέδειξε την ανάγκη οργάνωσης του αγώνα ενάντια στο «νόμο Κατρούγκαλο» και απεύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στις πανσυνταξιουχικές κινητοποιήσεις του επόμενου διαστήματος.

Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Νίκο Ξουράφη, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και του Σωματείου Ελαιουργοσαπωνοποιών, την οποία μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη εδώ.

 

1-mah-peiraias-poreia-20

 

 

1-mah-peiraias-poreia-31

 

1-mah-peiraias-poreia-53


Πηγή: www.902.gr