Προσφατα αρθρα

Καταδίκη της επίθεσης στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης

Την επίθεση στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, καταδίκασε το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης που συνεδρίασε σήμερα, με απόντες τους συμβούλους της Χρυσής Αυγής. Η επίθεση καταδικάστηκε επίσης από κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων, τους Συλλόγους και τις Ενώσεις των Ποντίων και από πολλούς άλλους φορείς. Ο Αλ. Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης για να του εκφράσει τη συμπαράστασή του.

Η σημερινή προγραμματισμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ξεκίνησε με ομιλία του δημάρχου και τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων. Ο δήμαρχος ευχαρίστησε όλους όσοι εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους. Και πρόσθεσε πως πρέπει «να σταματήσουν την καπηλεία και το λαϊκισμό εκείνοι που χρησιμοποιούν αυτά τα μέσα, χωρίς να σκέφτονται το κακό που κάνουν στην κοινωνία μας. Γιατί αυτά υποθάλπουν το φασισμό».

Την επίθεση καταδίκασαν ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Εντάξει», βουλευτής της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος κάλεσε σε «ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για μηδενική ανοχή στη βία από όπου και αν προέρχεται». Η επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» (ΣΥΡΙΖΑ), Ρία Καλφακάκου, είπε: «Προφανώς όλος ο δημοκρατικός κόσμος και όλο το πολιτικό φάσμα καταδικάζει απερίφραστα αυτή την άνανδρη επίθεση». Η Μόνικα Αϊβάζογλου, από την παράταξη «Γειτονιές σε Δράση», έκανε λόγο για απροκάλυπτη επίθεση στη δημοκρατία. Ο Κωνσταντίνος Σεβρής, επικεφαλής της παράταξης «Μένουμε Θεσσαλονίκη», είπε πως «όλο αυτό ρίχνει νερό στο μύλο για μηδενική ανοχή στη διαφωνία». Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας καθώς και δήμαρχοι δήμων της Θεσσαλονίκης.

Απόλυτη και κατηγορηματική καταδίκη

Στην τοποθέτησή του ο Γιάννης Δελής, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και βουλευτής του ΚΚΕ, εξέφρασε την απόλυτη και κατηγορηματική καταδίκη στην επίθεση. Όπως είπε, «τέτοιες ενέργειες, κατά τη γνώμη μας, απαράδεκτες, τραμπούκικες, φασιστικές, σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν και δεν θα μπορούσαν να εκφράζουν τους Συλλόγους και τις Ενώσεις των Ποντίων, δεν εκφράζουν και δεν θα μπορούσαν να εκφράζουν το δημοκρατικό λαό τούτης της πόλης. (...) Ας σκεφτούμε όμως όλοι, με αφορμή την προχθεσινή απαράδεκτη και βάρβαρη επίθεση, τι μήνυμα άραγε στέλνουν οι προσκλήσεις στη ΧΑ θεσμικών οργάνων του κράτους να παρίστανται σε εκδηλώσεις τους; Ας σκεφτούμε τι μήνυμα στέλνουν στους φασίστες τραμπούκους, αποφάσεις δικαστηρίων όπως η πρόσφατη του Εφετείου Θεσσαλονίκης που έφτασε να καταδικάσει τον ευρωβουλευτή Σωτήρη Ζαριανόπουλο του ΚΚΕ γιατί έκανε δηλώσεις ενάντια στη Χρυσή Αυγή λέγοντας ότι είναι ανεπιθύμητη σε αυτή την πόλη; Όλα αυτά δεν φουσκώνουν άραγε τα πανιά της Χρυσής Αυγής, τα πανιά των τραμπούκων; Δεν δείχνουν ότι υπάρχουν τμήματα του κρατικού μηχανισμού που τηρούν τουλάχιστον στάση ανοχής ενάντια στην εγκληματική της δράση;

Βία και έγκλημα τελικά, κύριε δήμαρχε, είναι ο φασισμός και ο ναζισμός. Και αυτό αποδείχθηκε και στην προχθεσινή επίθεση και μην αναζητάς τραμπούκους στις ηγεσίες όλων των κομμάτων, όπως είπες. Είναι γνωστό ότι είμαστε η "Λαϊκή Συσπείρωση", η παράταξη του ΚΚΕ, οι πιο αδιάλλακτοι, οι πιο συνεπείς στρατηγικοί αντίπαλοι της αντιλαϊκής πολιτικής του κ. Μπουτάρη στο Δήμο Θεσσαλονίκης, μια πολιτική που εναρμονίζεται μια χαρά με την κυρίαρχη κάθε φορά κεντρική πολιτική. Σήμερα όμως, ειδικά σήμερα, νομίζουμε ότι έχει αξία να καταδικάσουμε απερίφραστα τις τραμπούκικες και φασιστικές επιθέσεις ενάντια στο δήμαρχο της Θεσσαλονίκης. Τέτοιες επιθέσεις είναι ξένες, είναι εχθρικές στη δράση και την πρακτική του οργανωμένου λαϊκού κινήματος».

Σε σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταδίκασε απερίφραστα την επίθεση που δέχτηκε ο Γ. Μπουτάρης. Την επίθεση καταδίκασε ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης. Σε δήλωση του τόνισε: «Ως Δήμαρχος Πατρέων, αλλά και προσωπικά έχοντας Ποντιακή καταγωγή, καταδικάζω την επίθεση σε βάρος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη. Είναι ενέργειες απαράδεκτες και δεν εκφράζουν τους Πόντιους και τις Οργανώσεις τους».