Προσφατα αρθρα

ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ. Πρωτοβουλίες αλληλεγγύης

https://www.rizospastis.gr/getImage.do?size=medium&id=663200Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζουν τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης

Δεκάδες άνθρωποι έχουν σπεύσει στο Στέκι Αλληλεγγύης στη Νέα Μάκρη, για να αναζητήσουν αλλά και να δώσουν ό,τι βοήθεια χρειάζεται

Στην ημερήσια διάταξη των συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, των Λαϊκών Επιτροπών και των μαζικών φορέων βρίσκεται η οργάνωση της έμπρακτης αλληλεγγύης στο λαό της Ανατολικής Αττικής που αντιμετωπίζει τις συνέπειες της καταστροφικής πυρκαγιάς.

Στο Στέκι Αλληλεγγύης, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου, σωματείων και φορέων της περιοχής, στη Νέα Μάκρη (Λεωφόρος Μαραθώνος 33, Αγία Μαρίνα), έχουν σπεύσει τις τελευταίες μέρες δεκάδες άτομα για να αναζητήσουν, αλλά και για να προσφέρουν βοήθεια. Το Εργατικό Κέντρο και τα συνδικάτα χαιρετίζουν τη μεγάλη ανταπόκριση που υπήρξε από την πρώτη στιγμή της μεγάλης καταστροφής και την αλληλεγγύη που εκφράστηκε με κάθε τρόπο και μέσο. Στο Στέκι συγκεντρώνονται όλα τα είδη πρώτης ανάγκης από σωματεία σε όλη την Ελλάδα, μετά από κάλεσμα του ΠΑΜΕ, συντονίζεται η διανομή τους και η παροχή κάθε δυνατής βοήθειας.

«Η πρώτη φάση της αλληλεγγύης ολοκληρώθηκε με τα πράγματα άμεσης ανάγκης που ζητήθηκαν. Τώρα περνάμε σε νέα φάση, που τα συνδικάτα και οι Λαϊκές Επιτροπές μπορούν να παίξουν σπουδαίο ρόλο», τονίζει το Εργατικό Κέντρο.

Καλεί κάθε σωματείο που θέλει να προσφέρει να έρχεται σε επαφή με τα τηλέφωνα της επιτροπής (6977120661, 6984928944, 6986659312) προκειμένου να ενημερώνεται για τις ανάγκες που υπάρχουν. «Ετσι θα γίνεται πιο ουσιαστική η αλληλεγγύη που θα συνεχιστεί για καιρό. Επίσης, στην επιτροπή μπορούν να απευθύνονται σωματεία που μπορούν να έχουν στην περιοχή φυσική παρουσία, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν ανάλογα με τον χρόνο τους και τις δυνατότητές τους», προσθέτει το Εργατικό Κέντρο.

Με αφετηρία το Στέκι, τα σωματεία προχωρούν καθημερινά σε περιοδείες στην περιοχή. Σε αυτές καταγράφουν τα προβλήματα που υπάρχουν, διανέμουν είδη πρώτης ανάγκης και ενημερώνονται για τις ανάγκες που προκύπτουν, ενώ συνεργεία οικοδόμων και ηλεκτρολόγων προσφέρουν τη βοήθειά τους στις προσπάθειες αποκατάστασης των ζημιών. Παράλληλα, τα σωματεία σχεδιάζουν τα βήματά τους στην κατεύθυνση της οργάνωσης της πάλης για μέτρα ανακούφισης των πυρόπληκτων.

Επιτροπή Αλληλεγγύης από το Συνδικάτο Οικοδόμων

Την έμπρακτη αλληλεγγύη του στις οικογένειες που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, οργανώνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Το Συνδικάτο έχει προχωρήσει στη δημιουργία επιτροπής αλληλεγγύης, η οποία θα συνδράμει τις προσπάθειες των πυρόπληκτων να συνεφέρουν ό,τι έχει απομείνει από τις κατοικίες τους. Ηδη η αρχή έγινε το Σάββατο, όταν η επιτροπή συνέβαλε σε εργασίες σε εργατικές - λαϊκές κατοικίες, ενώ η σχετική δραστηριότητα θα ενταθεί το επόμενο διάστημα. Στην κατεύθυνση αυτή, το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να ενισχύσουν την πρωτοβουλία αυτή με τη συμμετοχή τους.

Είδη πρώτης ανάγκης παρέδωσε αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) την Πέμπτη 26 Ιούλη, στο Στέκι Αλληλεγγύης στη Νέα Μάκρη, ως έμπρακτη αλληλεγγύη στους πληγέντες από την καταστροφική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική. Η βοήθεια αυτή συγκεντρώθηκε από τις γυναίκες των Συλλόγων και Ομάδων της Αττικής, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικήςεκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους και πολλά μικρά παιδιά, από την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε περιοχές της Αττικής, και καλεί κάθε Ενωση να δείξει έμπρακτα τη συμπαράστασή της στους τραυματίες και τους πυροπαθείς.

Αιτήματα για την ανακούφιση των πυρόπληκτων

Αμεσα μέτρα προστασίας, ενίσχυσης και στήριξης των πυρόπληκτων και των οικογενειών τους απαιτεί το ΠΑΜΕ, παράλληλα με την οργάνωση της αλληλεγγύης.

Στα άμεσα αιτήματα που διεκδικεί, περιλαμβάνονται τα εξής: Καταγραφή των αγνοούμενων και υπεύθυνη ενημέρωση των οικογενειών τους και όλων όσοι αναζητούν τους δικούς τους ανθρώπους. Αμεσα μέτρα στήριξης των τοπικών δομών Υγείας με προσωπικό και μέσα για την περίθαλψη όσων έχουν ανάγκη. Μέτρα ασφαλούς στέγασης, καθαριότητας και υγιεινής, ένδυσης και σίτισης των πυρόπληκτων οικογενειών. Αμεση αποκατάσταση της ύδρευσης και της ηλεκτροδότησης στις περιοχές που επλήγησαν. Εκτακτη και άμεση οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες και στις οικογένειές τους. Καταγραφή των ζημιών και ολική αποζημίωση των καταστημάτων, του εξοπλισμού, των εμπορευμάτων των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, καθώς και των περιουσιών των εργατικών και λαϊκών οικογενειών.

Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα, διεκδικεί:

  • Πλήρη κάλυψη από τον ΟΑΕΔ για εργαζόμενους που έχασαν τη δουλειά τους λόγω των πυρκαγιών. Αμεση κάλυψη για τους μισθούς τους, την ασφάλισή τους, τα ένσημά τους.
  • Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.
  • Για τα τραπεζικά δάνεια, να υπάρξει πλήρης διαγραφή των δανείων των φτωχών εργατικών και λαϊκών οικογενειών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές για την πρώτη κύρια κατοικία και για την εξοχική κατοικία.
  • Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τις φτωχές εργατικές και λαϊκές οικογένειες που επλήγησαν.
  • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες.
  • Χωρίς καμία χρονοτριβή, να υπάρξουν άμεσος σχεδιασμός, γενναία χρηματοδότηση για την υλοποίηση εκτεταμένων αντιπλημμυρικών και αντιπυρικών έργων με ευθύνη του κράτους, στην Αττική και σε όλη τη χώρα.

Αντίστοιχα, με κριτήριο τα προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων της περιοχής, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ)προβάλλει μεταξύ άλλων τα εξής αιτήματα:

-- Πάγωμα των χρεών των μικροεπιχειρήσεων που επλήγησαν, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους. Αναστολή όλων των τρεχουσών ρυθμίσεων και δόσεων.

-- Παράταση της κατάθεσης νέων φορολογικών δηλώσεων μέχρι το τέλος του έτους. Απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ (επιχείρησης και κατοικίας) και τέλος επιτηδεύματος, καθώς και για τα δημοτικά τέλη για τις μικροεπιχειρήσεις της περιοχής. Παράταση δηλώσεων ΦΠΑ μέχρι το τέλος του χρόνου. Αναστολή των υποχρεώσεων για τις ήδη βεβαιωμένες οφειλές.

-- Αμεση χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους αυτοαπασχολούμενους που καταστράφηκε η επιχείρησή τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Απαλλαγή από την απόδοση ατομικών ασφαλιστικών εισφορών για ένα χρόνο, με ταυτόχρονη διατήρηση όλων των δικαιωμάτων Υγείας - Πρόνοιας. Και στις δύο περιπτώσεις υπολογισμός του χρόνου αυτού ως συντάξιμου. Αμεση χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.