ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ - Συλλαλητήριο-συναυλία ενάντια στο master plan της COSCO και τους σχεδιασμούς κυβέρνησης-επιχειρηματικών ομίλων

peiraias-sygkentrosh-cosco-08

«Όχι στο master plan της COSCO, όχι στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς των επιχειρηματικών ομίλων και της κυβέρνησης. Λιμάνι - λαϊκή περιουσία για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών»: Το σύνθημα αυτό διατράνωσαν απόψε στον Πειραιά εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς της πόλης, κλιμακώνοντας την πολύμορφη δραστηριότητά τους ενάντια στις αντιλαϊκές εξελίξεις στο λιμάνι.

Μια κινητοποίηση στην οποία έδωσαν το αγωνιστικό «παρών» εργατοϋπάλληλοι από όλους τους κλάδους της περιοχής: Λιμενεργάτες, μεταλλεργάτες, ναυτεργάτες, εργαζόμενοι στο εμπόριο και τον επισιτισμό, εκπαιδευτικοί, αυτοαπασχολούμενοι. Η πλατιά συμμετοχή αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει εργαζόμενος, που δεν πλήττεται από τους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς μέσα κι έξω από το λιμάνι. Εργάτες που παλεύουν για το μεροκάματο, για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, για μέτρα προστασίας από εργατικά ατυχήματα.

Κάτοικοι στον Πειραιά και στους παραλιμένιους δήμους που ζουν από πρώτο χέρι τις συνέπειες της επιχειρηματικής δράσης και της μετατροπής της χώρας σε «κόμβο διαμετακόμισης», με εμβληματικό σημείο το μεγαλύτερο λιμάνι. Ανάμεσά τους και αντιπροσωπεία κατοίκων από την Πειραϊκή, που ξεδίπλωσε πανό με το σύνθημα «ΟΧΙ λιμάνι στην Πειραϊκή». Εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές, που ζουν τη μεγάλη αντίφαση: από τη μία τα εκατομμύρια των κερδών που μοιράζονται οι μονοπωλιακοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στο λιμάνι, τα ρεκόρ κερδοφορίας που σπάνε το ένα μετά το άλλο και από την άλλη τα σχολεία - ρημαδιό, η μπόχα που κάνει τη ζωή αφόρητη όπως στο Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα.

Με τα συνθήματά τους, τα πανό τους, τις ανακοινώσεις τους οι εκατοντάδες συγκεντρωμένοι έστειλαν το μήνυμα ότι η πάλη του πειραιώτικου λαού θα κλιμακωθεί για να πάρει ανάσες ανακούφισης, για να οργανωθεί η αντεπίθεσή του, ώστε να μπορέσει να ζήσει σύμφωνα με τον τεράστιο πλούτο που παράγεται στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. «Φτώχεια - ανεργία - αυταρχισμός, αυτός είναι ο καπιταλισμός» ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκε όταν διαβάστηκε το κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Πέμπτης στο Σύνταγμα ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις διαδηλώσεις.

Η αποψινή μαζική κινητοποίηση αποτέλεσε τη συνέχεια των επιτυχημένων αγωνιστικών πρωτοβουλιών που παίρνουν εδώ και καιρό σωματεία και φορείς από όλους τους δήμους του Πειραιά ενάντια στους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς που προχωράνε στην ευρύτερη περιοχή, τις επιπτώσεις των ανταγωνισμών ανάμεσα σε μονοπωλιακούς ομίλους και ιμπεριαλιστικά κέντρα για να βάλουν στο χέρι τον τεράστιο πλούτο αλλά και την κομβική θέση των υποδομών. Κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν ενάντια στην εγκληματική μετατροπή της Πειραϊκής σε προβλήτα κρουαζιέρας, ενάντια στη ρυπογόνα βιομηχανική δραστηριότητα της OIL One στο Κερατσίνι - Δραπετσώνα, στα καζάνια του θανάτου στο Πέραμα.

Στη συγκέντρωση, την κεντρική ομιλία έκανε ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά (Δείτε ΕΔΩ βίντεο και διαβάστε αναλυτικά παρακάτω).

Χαιρετίζοντας, ο Δημήτρης Δημόπουλος, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι δεν διαλέγουμε δυνάστες στη ζωή μας, δεν διαλέγουμε μακελάρη των δικαιωμάτων μας, δεν στοιχιζόμαστε ούτε με τους ντόπιους εκμεταλλευτές μας (εργολάβους), ούτε με την Cosco, ούτε με τους τάχα μου «σωτήρες» την ONEX. Εμείς, συνέχισε, είμαστε με τους εργάτες που λιώνουν καθημερινά στα αμπάρια και στις τσιμινιέρες των πλοίων. Εμείς, είμαστε με το λαό του Πειραιά που διεκδικεί πρόσβαση στη θάλασσα. Είμαστε με τους νέους ανθρώπους που θα βγούνε αύριο στους χώρους δουλειάς, κατέληξε ο Δ. Δημόπουλος (Δείτε ΕΔΩ βίντεο).

Από την πλευρά της η Χρυσάνθη Αγάθου, αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Δραπετσώνας «Τέρψη - Χώρος» αναφέρθηκε στην ανάγκη να απομακρυνθούν τα καζάνια της «Oil One» και να αποδοθεί όλη η έκταση των Λιπασμάτων στο λαό της περιοχής (Δείτε ΕΔΩ βίντεο). 

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Β' Πειραιά του Κόμματος.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν:

ΕΚ Πειραιά, ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, ΕΝΕΔΕΠ, Πανελλαδική Ένωση Ελαιουργοσαπουνοποιών και Χημικής Βιομηχανίας Αττικής, Σωματείο Καθαριστών/στριών Πειραιά και Νήσων, Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Πειραιά, Παράρτημα Πειραιά της Ένωσης Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ «Νίκος Πλουμπίδης», Παράρτημα Πειραιά του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αττικής, Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά, Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής - Βοιωτίας - Νήσων Αργοσαρωνικού, Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά και Γύρω Δήμων, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Νίκαιας - Κορυδαλλού, Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Πειραιά, Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Νίκαιας - Κορυδαλλού, Γυναικείος Σύλλογος Κερατσινίου - Δραπετσώνας «Η Στοργή του Παιδιού» (μέλος της ΟΓΕ), Σύλλογος Γυναικών Περάματος «Η Εστία της Γυναίκας» (μέλος της ΟΓΕ), Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Κορυδαλλού (μέλος της ΟΓΕ), Ένωση Συλλόγων Γονέων Περάματος, Σύλλογος ΕΒΕ Κορυδαλλού, Πολιτιστικός Σύλλογος «Τερψη-Χώρος».

Αμέσως μετά ακολούθησε συναυλία του Μουσικού Σχήματος από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο, με συντελεστές: Τραγούδι - Θεοδωράκης Παρασκευάς / Καράκογλου Πολυξένη, Κιθάρα - Κατσαβός Αναστάσης, Βιολί - Παπαναστασάτος Παύλος, Μπουζούκι - Μαύρος Νίκος, Ντραμς - Τσατσαλίδης Βάιος.

Η ομιλία του Ν. Ξουράφη

Στην ομιλία του ο Νίκος Ξουράφης, αρχικά αναφέρθηκε στο ν/σ για τον περιορισμό των διαδηλώσεων σημειώνοντας ότι, «εδώ από το μεγάλο λιμάνι από τη συγκέντρωση των συνδικάτων και των μαζικών φορέων της πόλης στέλνουμε μήνυμα στην κυβέρνηση και στις εργοδοτικές ενώσεις ότι οι εργάτες θα συνεχίσουν να διαδηλώνουν πιο μαζικά και πιο αποφασιστικά. Είναι ο μόνος δρόμος για να υπερασπιστούμε τη ζωή τη δική μας και των οικογενειών μας απέναντι στη λυσσαλέα επίθεση που δεχόμαστε καθημερινά, για το δικαίωμα στην εργασία, στην αξιοπρέπεια, στο δικαίωμα για να ζούμε χωρίς τους εκμεταλλευτές που σκορπούν φτώχεια, δυστυχία, πολέμους».

Παράλληλα ο ομιλητής, τόνισε ότι, «συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά. Δίνουμε τη μάχη σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά για την επιτυχία του μεγάλου συλλαλητηρίου την Πέμπτη 9 του μήνα στο Σύνταγμα ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που επιχειρεί να απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις».

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της σημερινής κινητοποίησης, υπογράμμισε ότι, «σήμερα υπάρχουν οι δυνατότητες, το λιμάνι να είναι περιουσία του λαού για την ικανοποίηση των αναγκών του με σύγχρονες υποδομές και αξιοποίηση των τεχνολογικών δυνατοτήτων προς όφελος της λαϊκής ευημερίας. Για ασφαλή και σύγχρονα πλοία για μεταφορές με τους εργαζόμενους μέσα στο λιμάνι να έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για φθηνότερα προϊόντα και υπηρεσίες που να καλύπτουν τις ανάγκες του λαού στο λεκανοπέδιο, στα νησιά και σε όλη την Ελλάδα. Για φθηνό εισιτήριο και σταθερή σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Με αναβάθμιση του δικαιώματος της αναψυχής για τα λαϊκά στρώματα. Με την ίδια σκέψη διεκδικούμε, παλεύουμε ώστε να αναπτυχθούν χώροι αναψυχής, ελεύθεροι χώροι για τις ανάγκες και την ψυχαγωγία του λαού στην περιοχή του Πειραιά με ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα, χωρίς καμία επιχειρηματική και εμπορική δράση στους ελεύθερους χώρους. Όλοι οι χώροι όπως τα Λιπάσματα και ο Αρμός να αποδοθούν στο λαό και να αναπλαστούν με αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση με βάση τις προτάσεις του Εργατικού και του Λαϊκού κινήματος.

Η παραπάνω πρόταση μπορεί πραγματικά να δώσει απάντηση στην κυβερνητική πολιτική, τους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς Cosco, OilOne, Onex, εφοπλιστών και άλλων επιχειρηματικών ομίλων να δώσει απάντηση από τις μεγάλες επιπτώσεις της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού, στους εργαζόμενους και τον λαό του Πειραιά», κατέληξε ο Ν. Ξουράφης. (Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ομιλία του).


Πηγή: www.902.gr