ΚΟΒ Χακλκηδόνας-Αϊ Γιώργη, προβολή Ντοκιμαντέρ: «Ludlow, οι Έλληνες στους πολέμους του Άνθρακα»

Σήμερα Παρασκευή 29 Ιούλη η ΚΟΒ Χακλκηδόνας-Αϊ Γιώργη στις 9 το βράδυ, διοργανώνει την προβολή του ντοκιμαντέρ «Ludlow, οι Έλληνες στους πολέμους του Άνθρακα».

Η προβολή θα γίνει στην πλατεία Ηρώων.

 

Ludlow Α3

 

 

Η νέα παραγωγή της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Αποστόλης Μπερδεμπές» - παραγωγός του γνωστού ντοκιμαντέρ «Ταξισυνειδησία» (2013) - έχει τίτλο «Ludlow, οι Έλληνες στους Πολέμους του Άνθρακα», σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Βαρδαρού.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς πρόκειται για ένα «ντοκιμαντέρ που αφηγείται την ιστορία Ελλήνων μεταναστών που κατέληξαν στο μακρινό Κολοράντο, στις αρχές του περασμένου αιώνα, να δουλεύουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες στα ορυχεία του Ροκφέλερ και του συναφιού του και που μαζί με χιλιάδες άλλους ξεσηκώθηκαν παίρνοντας τα όπλα για να υπερασπιστούν τη ζωή τους και το δίκιο τους.

Μια ιστορία ξεχασμένη, φυλαγμένη ωστόσο στη μνήμη των παιδιών και των εγγονιών τους που μας την μεταφέρουν με συγκίνηση, γεμάτοι υπερηφάνεια για τους δικούς τους και θυμό για τις αδικίες που αντιμετώπισαν.

Παρά τα εκατομμύρια του Ροκφέλερ στα μέσα ενημέρωσης για να σβηστεί η μνήμη του, τα ίχνη του αγώνα στο Λάντλοου παραμένουν ορατά σε ντοκουμέντα της εποχής - εφημερίδες, φωτογραφίες, έντυπα, σε μαρτυρίες των απεργών, στην έρευνα των ιστορικών και στην προφορική παράδοση των κατοίκων της περιοχής.

Από αυτές τις δυσεύρετες αλλά πλούσιες πηγές μαζέψαμε τα στοιχεία που τεκμηριώνουν την ιστορία μας και φτιάξαμε ένα ζωντανό και ενημερωτικό ντοκιμαντέρ, προϊόν συλλογικής προσπάθειας»

Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Λεωνίδας Βαρδαρός, ο διευθυντής φωτογραφίας, Προκόπης Δάφνος, ο Ρήγας Αξελός στην αφήγηση, ο Ξενοφώντας Βαρδαρός στο μοντάζ και τις μουσικές επιλογές, ο Ανδρέας Γκόβας στον ήχο και η Φρόσω Τσούκα στην έρευνα αποτέλεσαν τη δημιουργική ομάδα που έδωσε τον καλύτερο εαυτό της στη συλλογική αυτή προσπάθεια. Η διεύθυνση παραγωγής έγινε από τα μέλη της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Αποστόλης Μπερδεμπές» Στέφανο Πλάκα, Φρόσω Τσούκα και Λίνα Γουσίου. Η παραγωγή, τέλος, ευχαριστεί ιδιαίτερα το μουσικό σύνολο «Ρωμιοσύνη» για την πρώτη ηχογράφηση του λησμονημένου «Υμνου των Ανθρακωρύχων του Κολοράντο», «The Union Forever», σε ενορχήστρωση Τεό Λαζάρου.

Το ντοκιμαντέρ «αφιερώνεται στην Ομογένεια της Αμερικής που στήριξε ολόψυχα αυτήν την προσπάθεια».