ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ - Διαδήλωσαν για αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τα παιδιά τους, καταδίκασαν το ρατσισμό και την ξενοφοβία

Μεγάλη συγκέντρωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τα παιδιά τους αλλά και διεκδίκησης για το δικαίωμα ελληνόπουλων και προσφυγόπουλων στη μόρφωση, στη ζωή χωρίς ιμπεριαλιστικούς πολέμους, προσφυγιά, φτώχεια και ανεργία, πραγματοποιήθηκε το πρωί, στο Πέραμα, στην πλατεία Ηρώων,με πρωτοβουλία συνδικάτων του Πειραιά.

Εργαζόμενοι και νεολαία της περιοχής άνοιξαν την αγκαλιά τους στα 25 προσφυγόπουλα που θα έρθουν στο Δημοτικό Σχολείο του Ν. Ικονίου. Από τη συγκέντρωση και την πορεία που ακολούθησε, αναδείχτηκε ο πραγματικός αντίπαλος του λαού, που είναι το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, τα μονοπώλια και η εξουσία τους, κόντρα στην άθλια προσπάθεια των εγκληματιών νεοναζί της Χρυσής Αυγής να εμφανίσουν ως «εχθρούς» τις οικογένειες των προσφύγων και των μεταναστών, επιδιώκοντας να βρωμίσουν με το φασιστικό, ρατσιστικό τους δηλητήριο εργατικές - λαϊκές συνειδήσεις και να «βγάλουν λάδι» το σύστημα που υπηρετούν. Τον τόνο έδιναν τα πανό της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Περάματος που έγραφε«Καμιά ανοχή στην ξενοφοβία και το ρατσισμό - Καλωσορίζουμε τα προσφυγόπουλα στα σχολεία μας - Διεκδικούμε δημόσια δωρεάν Παιδεία και Υγεία για όλα τα παιδιά» και του Εργατικού Κέντρου Πειραιά που έγραφε«Παλεύουμε για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για όλους - Απορρίπτουμε το ρατσιστικό δηλητήριο της Χρυσής Αυγής».

 

«Να μην αφήσουμε τόπο να σταθούν οι νεοναζιστές»

Στην αρχή της συγκέντρωσης χαιρετισμό απηύθυνε ο Άκης Αντωνίου πρόεδρος του Παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε: «Οι Έλληνες και οι ξένοι εργάτες έχουν κοινό αντίπαλο το κεφάλαιο, τα μονοπώλια και την εξουσία τους στην άγρια εκμετάλλευση που αντιμετωπίζουν. Τους πρόσφυγες τους έφεραν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, οι ανταγωνισμοί και τα συμφέροντα για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και των αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Απαίτησε ανθρώπινες συνθήκες διαμονής για τους πρόσφυγες και να εξασφαλιστεί το δικαίωμα των παιδιών τους στη μόρφωση. Κατήγγειλε τις ευθύνες της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής Περάματος, που χωρίς κανένα σχεδιασμό και ενημέρωση των γονιών, έστρωσαν το δρόμο στη Χρυσή Αυγή. Κάλεσε τους εργαζόμενους και το λαό να παλέψουν ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα της ανεργίας και της φτώχειας και να μην αφήσουν τόπο να σταθούν οι νεοναζιστές της Χρυσής Αυγής. «Ένας είναι ο κοινός αντίπαλος, ο κοινός εχθρός, είναι η πολιτική των μονοπωλίων» κατέληξε.

«Ανοίγουμε την αγκαλιά μας στα προσφυγόπουλα»

τη συνέχεια χαιρέτισε ο Αναστάσιος Ζιγγιρίδης, μέλος του 15μελούς του 2ου Λυκείου Περάματος, λέγοντας ανάμεσα σε άλλα:

«Όλη αυτή τη βδομάδα στα σχολεία οι μαθητές και τα συμβούλιά μας μέσα από συζήτηση αποφασίσαμε να δηλώσουμε την αλληλεγγύη μας στα προσφυγόπουλα και να ανοίξουμε την αγκαλιά μας στα θύματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Όπως και εμείς διεκδικήσαμε το προηγούμενο διάστημα τη ζωή και το σχολείο που μας αξίζει, έτσι διεκδικούμε και το δικαίωμα αυτών των παιδιών στη μόρφωση και τη φυσιολογική ζωή. Δεν είναι υπεύθυνοι οι πρόσφυγες και τα παιδιά τους για τα προβλήματα που έχουμε στα σπίτια μας. Υπεύθυνες είναι οι κυβερνήσεις και η ΕΕ που κάνουν πολέμους με θύματα τους λαούς, που παίρνουν μια σειρά μέτρα και χτυπούν τα δικαιώματά μας. Όποιος νοιάζεται για τα παιδιά του Περάματος, για τα παιδιά όλου του κόσμου, δεν τα θέλει πνιγμένα στο Αιγαίο, μέσα στα χιόνια και στο κρύο, δεν τα θέλει αμόρφωτα, πεινασμένα και φοβισμένα. Δεν ανεχόμαστε τις φασιστικές επιθέσεις στα σχολεία και στις γειτονιές μας, δεν έχουν καμία θέση οι φασίστες στις γειτονιές που φτιάχτηκαν από πρόσφυγες».

«Στα σχολεία μας και στα σπίτια μας δεν υπάρχει χώρος για ρατσισμό και ξενοφοβία» 

Την κεντρική ομιλία έκανε η Ειρήνη Καλαϊτζή πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Περάματος, η οποία είπε:

«Σκοπός της σημερινής κινητοποίησής μας είναι να υψώσουμε φωνή στο ρατσισμό και την ξενοφοβία, απέναντι σε όλους αυτούς που νομίζουν ότι τα αίτια των προβλημάτων που όλοι αντιμετωπίζουμε στα σπίτια μας οφείλονται στους κατατρεγμένους πρόσφυγες και στις ξεσπιτωμένες οικογένειές τους.

Όμως όλοι εμείς οι γονείς δίνουμε καθημερινό αγώνα για τη ζωή, για να εξασφαλίσουμε στα παιδιά μας όσα περισσότερα μπορούμε και ξέρουμε ποια είναι η αιτία των προβλημάτων και της προσφυγιάς.

Βλέπουμε να υψώνεται μπροστά μας ένα τείχος που φράζει το παρόν και το μέλλον των οικογενειών μας, εξ' αιτίας της ανεργίας, της φτώχειας και της εκμετάλλευσης. Αγωνιζόμαστε καθημερινά για να αλλάξουμε την άσχημη κατάσταση που βιώνουμε στα σχολεία μας με την ελλιπή χρηματοδότηση, τα ασυντήρητα κτίρια, τα ζητήματα υποδομής, θέρμανσης, την έλλειψη σε δωρεάν προγραμμάτων αθλητισμού και πολιτισμού.

Η Ένωση Συλλόγων Περάματος συνεχίζει να διεκδικεί να έρθουν τώρα τα 400.000 ευρώ που έχουν ψηφιστεί από την Περιφέρεια Αττικής μετά από πρόταση των συμβούλων του ΚΚΕ, πρόγραμμα που αφορά τις ανάγκες των σχολείων του Δήμου Περάματος. Αν και η Περιφέρεια συμφώνησε με το κονδύλι αυτό, με ευθύνη και της δημοτικής αρχής δεν έχει φτάσει ούτε ευρώ στα σχολεία μας, με αποτέλεσμα τα προβλήματα να οξύνονται».

Κατήγγειλε ότι την τελευταία βδομάδα οι γονείς είναι μάρτυρες ενός βρώμικου σχεδίου για τον αποπροσανατολισμό του λαού του Περάματος, ενός σχεδίου που επιδιώκει να βάλει στο στόχαστρο μικρά ανήλικα παιδιά, επειδή θέλουν τα αυτονόητα για κάθε παιδί, σε όλη τη γη, να πάνε σχολείο. Ξέρουμε καλά ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, αναγκάζονται να γίνουν πρόσφυγες γιατί στις χώρες τους έχουν ιμπεριαλιστικό πόλεμο που γίνεται για το πετρέλαιο, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές τους. Εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα με την επίσημη υπογραφή της ΕΕ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που έχει τεράστιες ευθύνες για τον τρόπο που διαχειρίζεται το προσφυγικό, αλλά και για τη συμμετοχή της στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που εκτός των άλλων, θέτουν υπό αμφισβήτηση και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και ανοίγουν επικίνδυνους δρόμους για νέες σφαγές στην περιοχή μας. Και στη θέση των σημερινών προσφύγων και μεταναστών, μπορεί να βρεθεί κάθε λαός ακόμα και ο ελληνικός.

«Σήμερα οι πρόσφυγες γίνονται και θύματα της Χρυσής Αυγής» είπε. «Μετά την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να φιλοξενηθούν προσφυγόπουλα από τη δομή του Σχιστού στο Δημοτικό Σχολείο Νέου Ικονίου, η Χρυσή Αυγή έχει βάλει μπροστά το βρώμικο σχέδιό της, με στόχο να ξαναβγεί στο προσκήνιο, θέλοντας να παρασύρει γονείς του Περάματος, της πόλης της εργατιάς και της προσφυγιάς σε αντιδραστικές συμπεριφορές».

Κατήγγειλε και από το βήμα τους τραμπουκισμούς μπράβων της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής τον υπόδικο βουλευτή τους Γ. Λαγό στο Δημοτικό Σχολείο του Ικονίου σε βάρος γονιών και καθηγητών, τονίζοντας ότι φέρουν ευθύνη και όσοι τους κάλεσαν. Επισήμανε τις ευθύνες της Αστυνομίας που, ενώ έβλεπε τα γεγονότα, δεν παρενέβη για να τα σταματήσει, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις ευθύνες της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας, της δημοτικής αρχής, που αν και θα μπορούσαν δεν φρόντισαν να ενημερώσουν έγκαιρα τους γονείς, να λύσουν απορίες, αφήνοντας να φουντώνει η παραπληροφόρηση και στρώνοντας το έδαφος σε ρατσιστικές και ξενοφοβικές φωνές.

Κάλεσε τους γονείς του Δημοτικού Σχολείου Περάματος να μη φοβηθούν, να ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι στο ρατσισμό και την ξενοφοβία, σε αυτούς που στοχοποιούν ανήλικα παιδιά και τις κυνηγημένες οικογένειές τους.

«Να τους αποδοκιμάσουμε και να τους απομονώσουμε» τόνισε και συνέχισε: «Γιατί τους πήρε τώρα ο πόνος στη Χρυσή Αυγή και ενδιαφέρεται τόσο πολύ για τα παιδιά μας; Πού ήταν όταν δεν είχαν βιβλία, δασκάλους, πετρέλαιο για να ζεσταθούν; Πού ήταν στις κινητοποιήσεις που έκανε συνέχεια η Ένωση Γονέων μαζί με γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές για ειδικά και γενικά προβλήματα; Τι θέση πήραν στη Βουλή για το αφορολόγητο πετρέλαιο προς τους εφοπλιστές και όχι για τα σχολεία, πάγιο αίτημα του γονεϊκού κινήματος; Πότε είπαν έστω και μισή κουβέντα για τον πόλεμο και γι' αυτούς που τον προκαλούν; Όχι μόνο δεν ήταν πουθενά, αλλά αναμασούν όλη την ώρα την ανόητη καραμέλα ότι, αν έρθουν οι πρόσφυγες, θα ισλαμοποιηθούμε, θα γεμίσουμε μαντήλες και τσεμπέρια. Όμως, οι πόλεμοι που γίνονται σε πολλές χώρες του κόσμου και όχι μόνο στη Συρία, γίνονται, όχι για τη θρησκεία, αλλά για να μοιράσουν οι κυρίαρχοι της γης τον ενεργειακό πλούτο. Οι χρυσαυγίτες όσο και να θέλουν να το παίξουν αντισυστημικοί, είναι πολύ βαθιά χωμένοι και υπηρετούν με κάθε τρόπο αυτό το εκμεταλλευτικό σύστημα. Γι' αυτό έχουν καταθέσει εκατοντάδες ερωτήσεις για τα συμφέροντα των εφοπλιστών. Γι' αυτό έστησαν δουλεμπορικό γραφείο εδώ στο Πέραμα, πατώντας στην ανεργία και στη φτώχεια, για να στέλνουν τους εργάτες της Ζώνης με μειωμένα μεροκάματα και ανασφάλιστους να σκοτώνονται για τα κέρδη των αφεντικών τους. Είναι τουλάχιστον πρόκληση να λένε οι μπράβοι της Χρυσής αυγής ότι οι πρόσφυγες και τα παιδιά τους είναι εγκληματίες, όταν οι ίδιοι έβγαλαν καδρόνια και χτύπησαν άνανδρα και νύχτα τα μέλη του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ, όταν δολοφόνησαν τον αντιφασίστα μουσικό Παύλο Φύσσα».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της είπε: «Το Πέραμα, ο Πειραιάς και οι γύρω Δήμοι ξέρουν από προσφυγιά. Οι γειτονιές του Πειραιά είναι προσφυγομάνες. Αντίστοιχα πολλοί Έλληνες αναγκάστηκαν και αναγκάζονται να γίνουν μετανάστες σε άλλες χώρες του κόσμου, διωγμένοι από την Ελλάδα λόγω της φτώχειας και της κρίσης. Για εμάς δεν έχει καμιά διαφορά ο Έλληνας φασίστας από τον Αμερικάνο που είδαμε την προηγούμενη βδομάδα στην τηλεόραση να επιπλήττει Έλληνες στο σούπερ μάρκετ γιατί μίλαγαν στα ελληνικά, λέγοντας ότι εδώ είναι Αμερική και οφείλετε να μιλάτε τη γλώσσα μας».

Η Ειρήνη Καλαϊτζή κάλεσε τους γονείς, τους Συλλόγους εκπαιδευτικών, τους μαθητές «να υποδεχτούμε και να αγκαλιάσουμε τα προσφυγόπουλα που θα έρθουν στο Δημοτικό Σχολείο στο Ικόνιο. Στα σχολειά μας και στα σπίτια μας δεν υπάρχει χώρος για ρατσισμό και ξενοφοβία. Η λύση στο προσφυγικό πρόβλημα δεν είναι η απομόνωση των ανθρώπων αυτών σε γκέτο. Ούτε να μείνουν τα παιδιά αυτά εσώκλειστα στη δομή του Σχιστού ή να πάνε σε ακατοίκητο κτίριο. Θέλουμε να έρθουν σε επαφή με τα παιδιά μας, να ανταλλάξουν στοιχεία από την κουλτούρα και τον πολιτισμό τους, να μεγαλώσουν όλα με τις αξίες της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και της αγάπης προς τον άνθρωπο».

Διεκδικούμε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για μια ουσιαστική εκπαιδευτική διαδικασία, τόσο στους χώρους φιλοξενίας, όσο και στα σχολεία που θα υποδεχτούν τα προσφυγόπουλα. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος πρέπει να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα μέσα από τις δημόσιες δομές Υγείας, ώστε να ισχύσουν και για τα προσφυγόπουλα τα κριτήρια εγγραφής στα σχολεία που ισχύουν και για τα υπόλοιπα παιδιά. Συγκεκριμένα:

- Να είναι πλήρως εμβολιασμένα με τους ισχύοντες κανόνες για όλους τους μαθητές.

- Να έχουν ολοκληρώσει τις υγειονομικές εξετάσεις τους και να έχουν τις αντίστοιχες ιατρικές βεβαιώσεις.

- Να εξασφαλιστεί το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό για τη εκπαίδευσή τους και το απαραίτητο βοηθητικό προσωπικό για την καθαριότητα και τη φύλαξη του σχολείου.

- Να εξασφαλιστεί η μετακίνησή τους, με τους απαραίτητους συνοδούς.

- Να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια μέσω του υπουργείου Παιδείας για την πρόσληψη προσωπικού για τη στήριξη των υποδομών και των Σχολικών Επιτροπών, σε συνδυασμό με την απομάκρυνση όλων των ΜΚΟ.

- Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, τόσο στα σχολεία τις απογευματινές ώρες, αλλά και στο πρωινό πρόγραμμα, με τη δημιουργία κατάλληλων δομών, όπως τμήματα υποδοχής. Απαιτείται επίσης η ψυχολογική στήριξη των παιδιών αυτών από ειδικούς.

Ταυτόχρονα διεκδικούμε να ικανοποιηθεί το αίτημα για οργανωμένη και ασφαλή μετακίνηση των προσφύγων στις χώρες του τελικού προορισμού τους, με γρήγορη αναγνώριση της προσφυγικής ιδιότητας, τη δημιουργία αξιοπρεπών χώρων προσωρινής διαμονής.

 


Πηγή: www.902.gr