Γονείς και μαθητές υποδέχονται τα προσφυγόπουλα

prosfyges-paidiaΣτο 15ο Δημοτικό Σχολείο της Νίκαιας πρόκειται να λειτουργήσει τάξη για προσφυγόπουλα και ήδη εδώ και μέρες σύλλογοι γονέων, τόσο από το συγκεκριμένο σχολείο, όσο και από άλλα σχολεία της πόλης ετοιμάζουν τη θερμή υποδοχή των νέων μαθητών.

Στο 15ο Δημοτικό Σχολείο της Νίκαιας πρόκειται να λειτουργήσει τάξη για προσφυγόπουλα και ήδη εδώ και μέρες σύλλογοι γονέων, τόσο από το συγκεκριμένο σχολείο, όσο και από άλλα σχολεία της πόλης ετοιμάζουν τη θερμή υποδοχή των νέων μαθητών.

Ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του 15ου Δημοτικού Σχολείου υποστηρίζει την απόφαση να φιλοξενήσει το σχολείο τους πρόσφυγες - μαθητές: «Χωρίς διακρίσεις υποστηρίζουμε το δικαίωμα στη γνώση, στη μόρφωση και την κοινωνικοποίηση. Σε όλα τα παιδιά του κόσμου το σχολείο μας είναι ανοιχτό», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Αντίστοιχες αποφάσεις πήραν και οι Σύλλογοι του 23ου Δημοτικού Σχολείου, όπως και του 7ου Γυμνασίου, που βρίσκονται στην ίδια συνοικία με το παραπάνω σχολείο.

Το ΔΣ του Συλλόγου του 23ου Δημοτικού, με σύνθημα «Υποδεχόμαστε τα προσφυγόπουλα στην πόλη μας, λέμε όχι στη βία και τον ρατσισμό», καλωσορίζει τα παιδιά που ξεριζώθηκαν από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και διεκδικεί άμεσα μέτρα για τη φιλοξενία και την εκπαίδευσή τους:

-- Να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για μια ουσιαστική εκπαιδευτική διαδικασία τόσο στους χώρους φιλοξενίας, όσο και στα σχολεία που θα υποδεχτούν προσφυγόπουλα (κυρίως τις απογευματινές ώρες).

-- Να πληρούνται τα κριτήρια εγγραφής που ισχύουν για όλα τα παιδιά. Ούτε ένα παιδί χωρίς εμβόλια και ιατρικές βεβαιώσεις, για την πρόληψη ασθενειών.

-- Να διασφαλιστεί το απαραίτητο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό (καθαρισμός, φύλαξη κ.λπ.).

-- Να καλυφτούν τα επιπλέον έξοδα των σχολικών μονάδων από το υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση.

-- Να γίνεται έγκαιρη και σωστή ενημέρωση και συζήτηση στους γονείς και τους ενδιαφερόμενους και εμπλεκόμενους φορείς. Η άγνοια φέρνει φόβο και ξενοφοβία.

«Η αλληλεγγύη και η στήριξη αυτών των παιδιών συνοδεύεται από την πάλη ενάντια στις επεμβάσεις, στους βομβαρδισμούς, στους πολέμους που προκαλούν οι ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Ρωσία. Οι ρατσιστικές φωνές δεν κάνουν άλλο από το να αθωώνουν τους παραπάνω ενόχους, που ευθύνονται για τους πολέμους και τον εγκλωβισμό των προσφύγων στη χώρα μας», αναφέρει μεταξύ άλλων η απόφαση.

Την αλληλεγγύη τους στα προσφυγόπουλα εκφράζουν και οι μαθητές του 1ου Γενικού Λυκείου Νίκαιας. Το 15μελές Μαθητικό Συμβούλιο υιοθέτησε το σχετικό ψήφισμα του Συντονιστικού Αγώνα Πειραιά, πήρε απόφαση να ξεκινήσει τη συλλογή σχολικών ειδών που θα τα παραδώσουν οι ίδιοι οι μαθητές στα προσφυγόπουλα την πρώτη μέρα των μαθημάτων τους.

 


Πηγή: www.rizospastis.gr