Προσφατα αρθρα

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Τη Δευτέρα 15.10.2018, ο Σύλλογος Γυναικών Νίκαιας πραγματοποίησε παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Νίκαιας, καταθέτοντας το παρακάτω υπόμνημα:

"Για τον Σύλλογο Γυναικών Νίκαιας, ως μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, η προσχολική αγωγή είναι κοινωνικό δικαίωμα, δικαίωμα κάθε παιδιού και αποκλειστική ευθύνη του κράτους να το εξασφαλίσει. Η προσχολική αγωγή είναι αναγκαία για την ομαλή και ολόπλευρη ψυχοσωματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Πρέπει να παρέχεται οργανωμένα, σχεδιασμένα και επιστημονικά, σε σύγχρονα, ασφαλή κτίρια, από επαρκές και καταρτισμένο προσωπικό με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Σε αυτό το πλαίσιο ζητήθηκε επανειλημμένα και με πολλαπλές επικοινωνίες από το Νομικό Πρόσωπο των Παιδικών Σταθμών να γίνει συνάντηση μεταξύ του ΔΣ του Συλλόγου μας και της Διοίκησης του ΝΠΠΣ. Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη και αδιάφορη στάση της Διοίκησης και συγκεκριμένα του Προέδρου, αφού δεν λάβαμε ποτέ απάντηση ούτε στα δεκάδες τηλέφωνα ούτε και στην γραπτή μας επικοινωνία. Η μόνη συνάντηση που έγινε ήταν με τον προϊστάμενο της υπηρεσίας κο Δάγκλα, ο οποίος όμως εκ των πραγμάτων δεν είναι σε θέση να δώσει απαντήσεις στα πολιτικά ερωτήματα που είχαμε να θέσουμε.

Βάσει συζήτησης προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου, το Νομικό Πρόσωπο των Παιδικών Σταθμών έχει πλεόνασμα 1.200.000€. Και ρωτάμε: Τι περιμένει η Διοίκηση και δεν αποφασίζει την πλήρη κατάργηση των τροφείων; Όπως και το να έχουν τα παιδιά επάρκεια και ποιότητα φαγητού;

Τα παιδιά που χρήζουν προσχολικής αγωγής, είναι βέβαιο ότι δεν αντιστοιχούν μόνο στις 935 θέσεις που υπάρχουν στις δομές στο δήμο μας. Είναι προφανώς δεκάδες τα αποκλεισμένα παιδιά και ιδιαίτερα τα βρέφη, των οποίων οι γονείς δεν έκαναν καν αίτηση, γιατί δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις συμμετοχής (άνεργοι, ανασφάλιστοι εργαζόμενοι, εισοδηματικά κριτήρια κλπ.).

Τα δε voucher πηγαινοέρχονται και τα παιδιά που δεν πήραν κουπόνι, είτε αποκλείονται αυτόματα από τις δομές είτε περιμένουν ακόμη και έως τα μέσα της σχολικής χρονιάς για να απορροφηθούν σε κάποιο δημοτικό βρεφονηπιακό σταθμό, ακόμη κι αν η αίτησή τους έχει γίνει δεκτή από τον δήμο. Στους μήνες που μεσολαβούν, βεβαίως, έχουν αναγκαστεί να καταφύγουν στον ιδιωτικό τομέα, αν έχουν βέβαια τη δυνατότητα να πληρώσουν. Από την άλλη, η έλλειψη υποδομών έχει ως αποτέλεσμα και τα βρέφη/νήπια που τελικά πήραν το voucher, να μην είναι βέβαιο ότι θα καταφέρουν να βρουν μια θέση. Ιδιαίτερα για τα βρέφη οι υπάρχουσες δομές είναι πολύ λίγες.

Επίσης ρωτάμε: με ποια απόφαση προκύπτει η μοριοδότηση για τις μητέρες; Η άνεργη, η 8ωρη, η 4ωρη εργαζόμενη μητέρα, έχουν την ίδια ανάγκη για το παιδί τους, γιατί λοιπόν να μοριοδοτούνται διαφορετικά; Ποιο είναι το κριτήριο που αποφασίζει ποιο παιδί θα γίνει δεκτό σε σταθμό και ποιο θα μείνει σπίτι του;

Και τελικά ρωτάμε: γιατί η δημοτική αρχή του δήμου Νίκαιας-Ρέντη δεν έβγαλε ούτε μια ανακοίνωση, ούτε ένα δελτίο τύπου που να καταγγέλλει, να καταδικάζει αυτή την βάρβαρη πολιτική που αφήνει χιλιάδες παιδιά κάθε χρόνο εκτός παιδικών σταθμών; Η δημοτική αρχή του δήμου Νίκαιας–Ρέντη δεν υπολείπεται ευθυνών, αφού μαζί με τις κυβερνήσεις υλοποιούν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετατρέποντας την προσχολική αγωγή από υποχρέωση του κράτους σε ατομική υπόθεση κάθε οικογένειας. Αυτή την πολιτική στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει 4 χρόνια τώρα.

Απαιτούμε:

- Να καταργηθούν τα τροφεία και κάθε είδους οικονομική επιβάρυνση για τους γονείς.

Κανένα λαϊκό νοικοκυριό να μη βάζει  το χέρι στην τσέπη για μια θέση στο παιδικό σταθμό. Οι ανάγκες του παιδιού είναι υποχρέωση της κοινωνίας  και δεν μπορεί να εξαρτώνται από τις θυσίες της οικογένειας.

- Να γίνουν δεκτά στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς όλα τα παιδιά, Ελλήνων και μεταναστών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

- Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μη γίνει καμία απόλυση. Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες με 6ωρο, 5ημερο, 30ωρο.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ

ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ.

15.10.2018

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Γυναικών Νίκαιας"