Προσφατα αρθρα

ΚΟ Νίκαιας-Ρέντη του ΚΚΕ – Μουσική παράσταση-αφιέρωμα στη Σ. Μπέλλου

mpellou

Την Τετάρτη 5 Ιούνη στις 20.30, οι Οργανώσεις Νίκαιας - Ρέντη του ΚΚΕ διοργανώνουν στο Κηποθέατρο Νίκαιας (Κύπρου και Προύσης) μουσική παράσταση αφιερωμένη σε μια από τις κορυφαίες, αυθεντικές ερμηνεύτριες του λαϊκού μας τραγουδιού, την Σωτηρία Μπέλλου.

Η Σ. Μπέλλου σφράγισε με τη μοναδική φωνή της δεκάδες μουσικές δημιουργίες. Ηχογράφησε σε πρώτη εκτέλεση πολλά τραγούδια των Τσιτσάνη, Χιώτη, Παπαϊωάννου, Μητσάκη, Απόστολου Χατζηχρήστου, Καλδάρα κ.ά. Ανάμεσά τους και τα χιλιοτραγουδισμένα «Κάνε λιγάκι υπομονή», «Άνοιξε γιατί δεν αντέχω», «Σαν απόκληρος γυρίζω». Ερμήνευσε όμως και ανεπανάληπτα και κομμάτια του έντεχνου τραγουδιού σε συνθέσεις των Σ. Ξαρχάκου, Δ. Σαββόπουλου, Δ. Μούτση, Η. Ανδριόπουλου, Δ. Λάγιου κ.ά.

Η Σωτηρία Μπέλλου δέθηκε με τον λαό, όχι μόνο μέσα από τα τραγούδια της, που εξέφρασε τους καημούς, τους πόθους και τις ελπίδες του, αλλά και μέσα από τον κοινό βηματισμό που απέκτησε μαζί του, τους αγώνες που συμμετείχε. Με αγωνιστική συνεισφορά στα χρόνια της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, διακινούσε τον παράνομο «Ριζοσπάστη». Δεν δίστασε και δεν δείλιασε ακόμη και σε πολύ δύσκολες εποχές να υπερασπιστεί τις πεποιθήσεις της. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι το 1948, όταν η Σ. Μπέλλου τραγουδά στου «Τζίμη του Χοντρού», στην Αχαρνών, δίπλα στον Τσιτσάνη. Εκεί, αρνήθηκε, να ανταποκριθεί σε μια παραγγελιά και να πει το «βασιλικό τραγούδι, όπως τότε το έλεγαν οι Χίτες», «Του αϊτού ο γιος», το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τον ξυλοδαρμό της και την αποχώρησή της από την ταβέρνα.

Συντελεστές της εκδήλωσης: Ισάακ Δημητριάδης (αφήγηση), Δέσποινα Δημητριάδου (δραματοποίηση - τραγούδι), Ντίνα Κατσίλα (τραγούδι), Γιώργος Τσέρτος (μπουζούκι).

Συμμετέχουν οι χορευτές: Χρήστος Λαχανάς, Δημοσθένης Καπακλής, Τριαντάφυλλος Αυγερινός, Μιχάλης Μπόγιαρης, μέλη του εξωραϊστικού εκπολιτιστικού συλλόγου Αγίας Τριάδας Νίκαιας.