Χαρακτικό του Α. Τάσσου κοσμεί το σταθμό του Μετρό στη Νίκαια

xaraktiko-TASSOSΤοποθετήθηκε στο χώρο κοινού και εισιτηρίων στον καινούριο σταθμό του Μετρό στη Νίκαια το χαρακτικό «Λεπτομέρεια Εμφυλίου Πολέμου», γνωστό και ως «Επιτάφιος», που φιλοτέχνησε ο κορυφαίος μας χαράκτης, Α. Τάσσος το 1961. Το χαρακτικό του Α. Τάσσου, του δημιουργού που με τα έργα του χάραξε τις μεγάλες στιγμές του λαού μας και έδωσε σχήμα και μορφή στους αγώνες του, θα συντροφεύει, πλέον, καθημερινά το κοινό.

Θυμίζουμε πως η τοποθέτηση του έργου στο σταθμό επιτεύχθηκε μετά από πρόταση και πίεση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ προς την «Αττικό Μετρό», ενώ ήταν και διαχρονικά αίτημα των δημοτικών αρχών της πόλης που στήριζε το ΚΚΕ.

Πρόκειται για ένα έργο άμεσα συνδεδεμένο με την ιστορική και αγωνιστική παράδοση της Νίκαιας. Ο Α. Τάσσος σχεδίασε και χάραξε το έργο το 1961, με σκοπό να τυπώσει δέκα αντίτυπα. Τελικά τυπώθηκαν μόνο πέντε. Το πρώτο αντίτυπο, που είχε εκτεθεί και στην περίφημη έκθεσή του στον «Ζυγό» το 1964, το δώρισε στο δήμο της Νίκαιας και αργότερα το κατέστρεψε η χούντα. Το 1977 ο χαράκτης το ανατύπωσε και το δώρισε ξανά στο δήμο Νίκαιας, στην επέτειο του Μπλόκου της Κοκκινιάς, με χειρόγραφη αφιέρωση. Το γεγονός ότι ο ίδιος επέλεξε το συγκεκριμένο έργο για το δήμο Νικαίας, και μάλιστα το τύπωσε δύο φορές, αποδεικνύει την επιθυμία του να τιμήσει με ένα από τα σημαντικότερα έργα του την Ιστορία και τη σημασία του Μπλόκου της Κοκκινιάς.

Ο «Επιτάφιος» ανήκει στα έργα της πιο ώριμης περιόδου του Τάσσου. «Ξαναγύρισα θεματικά κι άρχισα να δουλεύω θέματα της Κατοχής και του Εμφυλίου ΠολέμουΕκεί έχασα τους καλύτερούς μου φίλους. Ανθρώπους - διαμάντια που στήθηκαν στους τοίχους των εκτελέσεων». Είναι το πρώτο μεγάλο τρίπτυχο που δημιούργησε ο Τάσσος, συνολικής διάστασης 2,70 μέτρων, και απεικονίζει μια σκηνή θρήνου. Επίσης είναι η πρώτη του απόπειρα να δημιουργήσει μια χαρακτική μνημειακή σύνθεση, να χρησιμοποιήσει δηλαδή τις μεθόδους της χαρακτικής προκειμένου να δημιουργήσει ένα έργο που μοιάζει με επιτοίχιο ανάγλυφο μεγάλων διαστάσεων.

Στο έργο εκφράζονται με ανεπανάληπτη δύναμη και εσωτερική ένταση το δράμα και ο ηρωισμός της κορυφαίας αυτής στιγμής της ταξικής πάλης. Παρατηρώντας το μπορεί κανείς να κατανοήσει το περιεχόμενο του έργου του χαράκτη. «Στα έργα μου υπάρχει η ανθρώπινη οδύνη, αλλά και η αποφασιστικότητα. Οι άνθρωποι που κινούνται στα έργα μου σηκώνουν το βάρος της σκλαβιάς και της τυραννίας. Αλλά είναι τόσο αλύγιστοι εκφραστικά, που δεν μπορούν παρά να μένουν όρθιοι ως το τέλος. Όρθιοι ακόμα κι όταν πέφτουν...».

Η νέα εκτύπωση έγινε τον Ιούλη του 2020 από την χαράκτρια Τάσα Χαροκόπου.