Τα θέματα της Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου στις 28.06.2021

lslogoΗ Λαϊκή Συσπείρωση έθεσε τα εξής θέματα:

Προ ημερησίας διάταξης:

(1)_ την εμμονή της Διοίκησης να επιλέγει συνεδριάσεις του ΔΣ με τηλεδιάσκεψη και ουσιαστικά να "κρύβεται" πίσω από το νόμο, όταν έχουν επιτραπεί πληθώρα εκδηλώσεων και δράσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ώρα που συνεδρίαζε το ΔΣ στο Κατράκειο Θέατρο υπήρχε συναυλία με πάνω από 4000 άτομα, ενώ 45 Δημοτικοί Σύμβουλοι δεν "επιτρέπεται" να συνεδριάσουν δια ζώσης. Επίσης είναι χαρακτηριστικό ότι η ίδια η συνεδρίαση του ΔΣ διακόπηκε 3 φορές επειδή έπεφτε το σύστημα και το webex με αποτέλεσμα ούτε να μπορούν να τοποθετηθούν πλήρως, ούτε να συμμετέχουν απρόσκοπτα οι δημοτικοί σύμβουλοι στη συνεδρίαση. Βέβαια συνεδριάσεις με τηλεδιάσκεψη ουσιαστικά αποκλείουν δημότες και φορείς να συμμετέχουν στο ΔΣ. Μόνο η Οικονομική Επιτροπή συνεδριάζει δια ζώσης μετά από επιμονή της Λαϊκής Συσπείρωσης, ενώ οι συνεδριάσεις της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και του ΔΣ της ΔΗΚΕΝΙΡ γίνονται δια περιφοράς και ούτε καν με τηλεδιάσκεψη.

(2)_ έθεσε το ερώτημα να ενημερωθεί τι ακριβώς αφορά η αγωγή που αποφάσισε το ΔΣ της ΔΗΚΕΝΙΡ στις 22/6 και αφορά χρέη του Allou ύψους 160.000 ευρώ προς τη ΔΙΚΕΝΙΡ από παλαιότερα έτη.

(3)_ σχετικά με το γραπτό αίτημα που κατέθεσε ο Σύλλογος Γονέων του 10ου Δημοτικού Σχολείου Νίκαιας και αφορούσαν έργα και παρεμβάσεις που σχεδόν 2 έτη έχει υποσχεθεί η Δημοτική Αρχή ότι θα υλοποιηθούν και ακόμα χρονίζουν και την γραπτή απάντηση του Δημάρχου που δεσμεύεται για την υλοποίηση τους, η Λαϊκή Συσπείρωση σχολίασε την επιστολή του Δημάρχου που εξάρει το έργο των Συλλόγων Γονέων που προσφέρουν υλικά στη λειτουργία των σχολείων.

Είναι μια επικίνδυνη τοποθέτηση από τη μεριά της Δημοτικής Αρχής η οποία με την υποχρηματοδότηση των σχολείων από το Κράτος, θέλει τους Συλλόγους Γονέων χορηγούς και τους γονείς να βάζουν το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν όσα θα έπρεπε να κάνει η Κυβέρνηση και ο Δήμος για σύγχρονα και ασφαλή σχολεία. Δε διαφέρει σε τίποτα η τοποθέτηση του Δημάρχου για το πως θέλει τους Συλλόγους Γονέων, ως νεροκουβαλητές στην υποχρηματοδότηση, από αυτό που προτείνει το νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία της Κυβέρνησης της ΝΔ με τους γονείς να γίνονται χορηγοί στα σχολεία των παιδιών τους, μέσα από το αποκεντρωμένο και αυτόνομο σχολείο της διαρκούς υποχρηματοδότησης. Άραγε συμφωνεί και ο ΣΥΡΙΖΑ που τον στηρίζει σε αυτές τις θέσεις του Δημάρχου και στην ταύτιση ουσιαστικά με το νομοσχέδιο της ΝΔ;

(4)_ έθεσε το ερώτημα τι μέτρα έχει πάρει ο Δήμος από τώρα ώστε να διεκδικήσει μόνιμο προσωπικό καθαριότητας που να καλύπτει πλήρως όλες τις ανάγκες των σχολείων της πόλης, μπροστά στο άνοιγμα των σχολείων το Σεπτέμβρη, σε ένα πιθανό 4ο κύμα της πανδημίας.

Από τα τακτικά θέματα του ΔΣ

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε και δε συμμετέχει στην Επιτροπή Ισότητας. Χαρακτηριστικά η δημοτική σύμβουλος της και Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Νίκαιας, Σίτσα Κόνιαρη, δήλωσε στην τοποθέτηση της: «Θεωρούμε τον όρο ισότητα ισοπεδωτικό. Μιλάτε για ισότητα, όταν οι όροι εργασίας διαλύουν τις ζωές των γυναικών μέχρι ακόμη και την φυσική τους εξάντληση. Όταν οι συμβασιούχες του δήμου δεν δικαιούνται άδεια μητρότητας κι όταν, εν έτη 2021, έχουμε γυναίκες πάνω στα απορριμματοφόρα.

Θεωρείτε ισότητα την ποσόστωση στα κέντρα λήψης αποφάσεων, ενώ πολύ καλά γνωρίζουμε ότι γυναίκες παίρνουν αποφάσεις εναντίον γυναικών στην ΕΕ. Και γυναίκες εδώ στον δήμο, οι δημοτικές σύμβουλοι, συναινούν στο να κάνουν τα παιδιά μας μάθημα σε κοντέινερ, στην αύξηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς. Γυναίκες, μόλις στο προηγούμενο θέμα, ψήφισαν να εργάζονται γυναίκες σε νυχτερινές βάρδιες.

Εμείς μιλάμε με τον όρο ισοτιμία και δεν δεχόμαστε να συμμετέχουμε σε μια «Επιτροπή Ισότητας» που μόνο σκοπό έχει την υλοποίηση της πολιτικής της «ισότητας των φύλων» σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και των κυβερνήσεων και τελικά ενισχύει τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών και διαιωνίζει τη γυναικεία ανισοτιμία.»

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε τη δωρεά από το Δήμο υπερηχοτομογράφου προς το Κέντρο Υγείας Νίκαιας και η δημοτική σύμβουλος Πανδώρα Ποζατζίδου στην τοποθέτηση της δήλωσε «Σήμερα φέρατε θέμα τη δωρεά από το Δήμο ενός υπερηχοτομογράφου στο ΤΟΜΥ (ΚΥ Κέντρο Υγείας) της Νίκαιας (αξίας περίπου 20.00€) ενώ αυτό πρέπει να είναι αποκλειστικά ευθύνη του υπουργείου Υγείας και του κράτους.

Με αυτόν τον τρόπο πάλι πέφτει το βάρος στις πλάτες του λαού. Με τέτοιες ενέργειες ανοίγει ο δρόμος για την απαλλαγή του κράτους από τη χρηματοδότηση της Υγείας, που άλλωστε είναι στις στοχεύσεις του, εφόσον η υγεία του λαού θεωρείται κόστος, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί ένα πολύ επικερδές εμπόρευμα για τους επιχειρηματίες της υγείας.

Και μόνο το γεγονός ότι υπάρχει μόνο μία δομή ΤΟΜΥ σε μια πόλη με 90.000 περίπου κατοίκους και δεν υπάρχει για πολλά χρόνια ένας υπερηχοτομογράφος, επιβεβαιώνει την πολιτική της υποχρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος Υγείας. Και βέβαια κατά τη διάρκεια της πανδημίας αναδείχτηκε δυστυχώς με τον πιο τραγικό τρόπο η διαχρονικά εγκληματική πολιτική των περικοπών στη Δημόσια Υγεία, όλων των κυβερνήσεων.

Τόνισε ότι η πραγματική διάθεση για κοινωνική προσφορά, πρέπει να είναι αγώνας και διεκδίκηση για γενναία χρηματοδότηση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, τη στελέχωσή του με ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και με προσωπικό όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, τον πλήρη εξοπλισμό του με σύγχρονα μηχανήματα και κυρίως την ανάπτυξη ενός πυκνού δικτύου δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας. Μόνο έτσι μπορούν να καλυφθούν οι λαϊκές ανάγκες για πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση με τις δυνατότητες που δίνουν τα τεράστια επιτεύγματα της Ιατρικής επιστήμης.

Η δε αναφορά στη διάθεση κοινωνικής προσφοράς περιέχει και μια δόση υποκρισίας, γιατί στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 24.03 όταν κατατέθηκε από τρεις παρατάξεις ψήφισμα που αφορούσε την υγεία, ο πρόεδρος αρνήθηκε τη συζήτηση, εκφράζοντας κατά τα λεγόμενά του την άποψη της πλειοψηφίας και με δημοκρατικό και κοινωνικά ευαίσθητο τρόπο, έκλεισε τα μικρόφωνα.»

Αξίζει να σχολιάσουμε βέβαια πως Πρόεδρος στο Κ.Υ. Νίκαιας έχει διοριστεί από τη σημερινή Κυβέρνηση, στέλεχος της ΝΔ και αντιδήμαρχος της πόλης μας. Τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ που στηρίζει το Δήμαρχο έτσι οραματίζεται την ενίσχυση της Υγείας, με δωρεές από τους Δήμους;

Σχετικά με το αίτημα του «ερασιτέχνη» Ιωνικού να παραχωρηθεί χώρος από το Δήμο ώστε με δικά τους έξοδα ο «ερασιτέχνης» να φτιάξει γήπεδο με χλοοτάπητα για τις προπονήσεις της ΠΑΕ Ιωνικός, η Λαϊκή Συσπείρωση ψήφισε παρών. Η Λαϊκή Συσπείρωση με ενιαία κριτήρια έχει τοποθετηθεί όλα αυτά τα χρόνια στο ΔΣ, με τον ίδιο τρόπο είχε καταψηφίσει την παραχώρηση δημόσιου χώρου για να φτιάξουν με δικά τους έξοδα και αποκλειστική τους χρήση γήπεδα με "μπαλόνια" ο Αστέρας Νίκαιας στο Σελεπίτσαρι, ο Ολυμπιακός πίσω από το Μελίνα Μερκούρη, την ενοικίαση του Μελίνα Μερκούρη κατά αποκλειστικότητα στον Ολυμπιακό.

Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι ξεκάθαρη, όλα τα γήπεδα του Δήμου ανήκουν στο Δήμο και χρειάζεται με χρήματα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού να συντηρούνται, να αναβαθμίζονται και να είναι για χρήση προς όλες τις ομάδες της πόλης, ανάλογα τις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις αλλά και τα τμήματα υποδομής που διαθέτουν. Η Λαϊκή Συσπείρωση είναι αντίθετη με την πολιτική της σημερινής Διοίκησης που δίνει γήπεδα σε ομάδες για αποκλειστική χρήση ώστε να τα συντηρούν οι ίδιες και να αποποιείται η ίδια τις ευθύνες της στα γήπεδα.

Σχετικά με το νέο γήπεδο η Λαϊκή Συσπείρωση θεωρεί ότι είναι ανάγκη της πόλης ένα γήπεδο με χλοοτάπητα, το οποίο πρέπει να κατασκευαστεί με χρήματα της ΓΓ Αθλητισμού ή της Περιφέρειας, να ανήκει στο Δήμο και να κάνει χρήση ο Ιωνικός λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων του.

Σχετικά με την αμφισβήτηση των Δασικών Χαρτών και τα γήπεδα στο Καραμπίνη. Η Λαϊκή Συσπείρωση έθεσε ότι και στην Οικονομική Επιτροπή είχε ταχθεί υπέρ της αμφισβήτησης των Δασικών Χαρτών αλλά να γνωρίζει το ΔΣ τι ακριβώς θα αμφισβητήσει ο Δήμος ώστε να υπάρχει ολοκληρωμένη αμφισβήτηση. Θύμισε ότι η ανάρτηση των Δασικών Χαρτών μέχρι το 2021 είναι μια μνημονιακή υποχρέωση που αποδέχτηκαν όλα τα κόμματα που ψήφισαν το 3ο Μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ και σχετίζεται με την παράδοση δασικών εκτάσεων στο μεγάλο κεφάλαιο για την παραγωγή ενέργειας και των αιγιαλών στο μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο για εκμετάλλευσή τους.

Η Λαϊκή Συσπείρωση θεωρεί ότι τα γήπεδα στου Καραμπίνη ανήκουν στην πόλη, στις ομάδες της και σε όλους όσους κάνουν χρήση για αναψυχή και μαζική άθληση και πρέπει να διεκδικηθούν ακόμα και με όρους κινήματος για να μην αμφισβητηθεί η κυριότητα του Δήμου.

Παράλληλα όμως έθεσε ότι πρέπει να αμφισβητηθεί από το Δήμο η ανάρτηση των Δασικών Χαρτών και στο όρος Αιγάλεω όπου υπάρχει κομμάτι που ανήκει στο Δήμο μας και στον Κορυδαλλό και έχει χαρακτηριστεί από το 1999 (αρ.21 ν.2742) ως ήπιας οικιστικής ανάπτυξης. Το κομμάτι που ανήκει στον Κορυδαλλό έχει αφαιρεθεί από τους Δασικούς χάρτες από το 2018 που ο Δήμος Κορυδαλλού έθεσε τις οριογραμμές, κάτι που δεν έχει κάνει ο Δήμος Νίκαιας Ρέντη και έτσι το κομμάτι εμφανίζεται δασικό στη μεριά της Νίκαιας. Μάλιστα στο Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου για τα έτη 2009-2010 γίνεται αναφορά για ένταξη του τμήματος αυτού στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Επίσης υπάρχουν οι Αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκαιας : στην 14η Συνεδρίαση το 2000 και η 144 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (25/3/2002) που κάνουν αναφορά για ένταξη του τμήματος αυτού στο σχέδιο πόλης.

Η Λαϊκή Συσπείρωση πρότεινε παράλληλα με το τμήμα των γηπέδων στου Καραμπίνη να οριστεί από το Δήμο και η οριογραμμή στο όρος Αιγάλεω ώστε να μην χαθεί ένα ολόκληρο τμήμα που περιέχει δεκάδες μικρά οικόπεδα.