Λαϊκή Συσπείρωση Νίκαιας-Ρέντη

Ενημέρωση για τη συνάντηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκαιας – Ρέντη 24/3/2011

Στις 23 Μάρτη στις 8 το απόγευμα στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου της Νίκαιας πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκαιας – Ρέντη.

 

Η παρουσίαση ξεκίνησε με το θέμα της επέμβασης στη Λιβύη και τη θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης ενάντια στα νέα ιμπεριαλιστικά σχέδια για την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της περιοχής. Έγινε αναφορά σε άλλες πρόσφατες επεμβάσεις, όπως στη Γιουγκοσλαβία, αλλά και στο ΙΡΑΚ όπου με πρόσχημα την ύπαρξη χημικών όπλων μέχρι σήμερα έχουν χαθεί 1εκ. ζωές.

Υπογραμμίστηκε πως η επέμβαση για την προστασία του λαού είναι προσχηματική, τα όπλα τους στρέφονται ενάντια στο λαό και χρησιμοποιούν την εξέγερσή του ενάντια στο καθεστώς με το οποίο μέχρι χθες συνεργάζονταν και στήριζαν ώστε να ελέγξουν τον πλούτο της χώρας. Η Ελλάδα παραχωρώντας τις βάσεις της και πλοία μετέχει ουσιαστικά στον πόλεμο, χωρίς αυτές τις βάσεις οι στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν θα ήταν τόσο εφικτές. Πέρα από το τεράστιο κόστος που έχει για τη χώρα μας η εμπλοκή, είμαστε και ένας εν δυνάμει στόχος αφού από τα εδάφη μας στηρίζουμε τις επιθέσεις.

 

Έγινε αναφορά στα νέα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης και την αφαίμαξη του 1,8 δις. ευρώ που δρομολογείται για το ερχόμενο διάστημα.

 

Συζητήθηκε εκτενώς και με παραδείγματα που αφορούν τόσο τους καθηγητές και δασκάλους όσο και τους μαθητές, το θέμα των συγχωνεύσεων των 1.993 σχολείων πανελλαδικά, 5 στη Νίκαια και η ανάγκη για οργανωμένη αντίδραση και μέσω του Δήμου – πόσο σημαντική είναι η επιμονή σε έκδοση ψηφίσματος και η ανάληψη πρωτοβουλιών του Δήμου, ως φορέα, για πορείες στο Υπουργείο, απεργίες και αταλάντευτη αντίδραση στην εμπορευματοποίηση της μάθησης και τη λιγότερη παιδεία – στην παιδεία της εξειδίκευσης, τη δια βίου μάθηση, όποτε χρειαστεί με ταχεία μέτρα, ταχύρυθμα προγράμματα ώστε να αλλάζουν οι νέοι εύκολα επάγγελμα, κατεύθυνση, σπουδές. Η Λαϊκή Συσπείρωση έθεσε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και ζήτησε να καλέσει με πρωτοβουλία του ο Δήμος τα σχολεία της πόλης σε διαμαρτυρία έξω από κάποιον ή κάποιους επίσημους φορείς που μπορεί η ίδια να επιλέξει, όπως η Περιφέρεια ή το Υπουργείο Παιδείας. Η πρόταση δεν έγινε δεκτή στη λογική ότι τα κινήματα πρέπει να είναι ανεξάρτητα! Η παιδεία υποσκελίζεται σε όλες τις βαθμίδες, η ελευθερία της σκέψης, η άσκηση του κριτικού πνεύματος, η πρόσβαση στην επιστήμη και η ίδια η επιστήμη γίνεται εμπόρευμα δια στόματος υπουργείου (διαβάστηκε σχετικό απόσπασμα από το οποίο συμπεραίνεται ότι στα θρανία οι νέοι θα πρέπει να μαθαίνουνε να λειτουργούνε και να σκέφτονται με βάση την ανταγωνιστικότητα, την ανταποδοτικότητα, τα χρήματα) και η Δημοτική Αρχή μιλάει περί ανεξάρτητων κινημάτων υπεκφεύγοντας των υποχρεώσεων της.

 

Η συζήτηση πέρασε στο θέμα των συμβασιούχων και την κατάσταση στον πρώην Δήμο Αγ. Ι. Ρέντη, όπως και στα ζήτημα εργασίας και την αγωνιστική στάση που χρειάζεται να τηρηθεί, ειδικότερα μετά από τα δημοσιεύματα του Δήμου Συκεών Θεσσαλονίκης και του προέδρου του σωματείου εργαζομένων του Δήμου Νίκαιας που για ευνόητους λόγους (εξυπηρετούν οι πελατειακές σχέσεις, εξυπηρετούν και οι ίδιοι ως πελάτες καλύτερα την κυβέρνηση όταν διαβάζουν τη νομοθεσία με Α τρόπο τη μία φορά και την άλλη με Β) υποσκάπτουν και λοιδορούν τον δίκαιο αγώνα που έγινε στη Νίκαια και τις σημαντικές νίκες που επετεύχθησαν.

 

Αναφορικά με τον αναπτυξιακό σχεδιασμό του Δήμου τα έργα που διασφαλίστηκαν, όχι μόνο τα τεχνικά, αλλά και τα έργα για τον πολιτισμό, όπως και το πιο πρόσφατο Εργαστήρι Χαρακτικής που εγκαινιάστηκε το Σεπτέμβρη του 2010 με το σύνθημα «Πολιτισμός για όλους» και θα πλουτίσει με έργα τη συλλογή του Δήμου, θα φέρει καλλιτέχνες εδώ, θα στηρίξει αυτή τη δημοκρατική τέχνη και θα επιμορφώσει κι άλλους, αποδεικνύουν πως ο αγωνιστικός, διεκδικητικός και αλληλέγγυος δρόμος της Λαϊκής Συσπείρωσης για ποιότητα ζωής φέρνει αποτελέσματα. Χρειάζεται το εργαστήρι να στηριχτεί, φυσικά να μην περιοριστεί, όπως φαίνεται να συζητά η νέα Δημοτική Αρχή μάλλον για μικροπολιτικούς λόγους. Η δράση αυτή, η σημαντική πρωτοβουλία είναι κοινή με το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος που εξόπλισε με τον αναγκαίο τεχνικό εξοπλισμό τον όμορφο χώρο που παραχωρήθηκε.

 

Επίσης παρουσιάστηκε η στάση που τήρησε η Λαϊκή Συσπείρωση σε σχέση με το Τεχνικό Πρόγραμμα που υποβλήθηκε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο και καταψήφισε. Πέραν του ότι είχε ανησυχητικά (θέλουν να μας συνηθίσουν στα λίγα ώστε όταν δίνουν κάτι λίγο παραπάνω να είμαστε ικανοποιημένοι; Το τεχνικό πρόγραμμα δεν συνδέεται με τις εισροές εσόδων βάσει προϋπολογισμού. Ένα αναγκαίο έργο μπορεί και πρέπει να εμφανίζεται διαρκώς εκεί) χαμηλό προϋπολογισμό της τάξεως των 35 εκ. ευρώ, δεν περιλάμβανε προγραμματισμό για αντιπλημμυρικά και αντισεισμικά έργα. Πρόκειται για πολύ σημαντική παράληψη και τεχνικό σφάλμα, ειδικά αυτή την περίοδο όπου βλέπουμε τι γίνεται και στην Ιαπωνία. Έγινε λόγος για τα συνεχιζόμενα έργα του πρώην Δήμου Νίκαιας ύψους 7εκ ευρώ και το πολύ μικρό ποσό των συνεχιζόμενων έργων του πρώην Δήμου Αγ. Ι. Ρέντη και ειπώθηκε για μία ακόμα φορά πως τα έργα της Νίκαιας χρηματοδοτούνται από τη Νομαρχία, τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων (ΟΣΚ) την Περιφέρεια, σε αντίθεση με όσα λέγονται περί μη αξιοποίησης διαθέσιμων πόρων. Τέλος, υπογραμμίστηκε πως από τα φύση της η Λαϊκή Συσπείρωση, ακόμη και όταν κερδίζει στις εκλογές, λειτουργεί σε αντιπολιτευτικό περιβάλλον γιατί είναι αναγκαίο να βγαίνουμε από τα στενά τοπικά ζητήματα, να μην αντιμετωπίζουμε τα τοπικά ζητήματα ως μοναδικά και ιδιαίτερα, αλλά μέσα στο πραγματικό διαλεκτικό πλαίσιο τους, χωρίς να σημαίνει ότι αυτά υποτιμούνται. Χρειάζεται όμως πριν από όλα πάλη για τα μεγάλα ζητήματα όπως η ανεργία, η κατοχύρωση του δικαιώματος της εργασίας, η αντιμετώπιση της οικονομικής λαίλαπας που είναι αποτέλεσμα της κρίσης του καπιταλισμού και φυσικά εγρήγορση και σημαντικά ζητήματα όπως το περιβάλλον και η παιδεία.

 

Εκφράστηκε πολύ έντονη ανησυχία για την πορεία ανέγερσης του 19ου Δημοτικού Σχολείου που πρέπει πάση θυσία να συνεχιστεί. Για το σκοπό αυτό θα υπάρξει ευρεία δημοσιοποίηση και θα προγραμματιστούν κινηματικές δράσεις – τα χρήματα απαιτείται να καταβληθούν για να ολοκληρωθεί το τεχνικό έργο του οποίου η ανάγκη ήταν και παραμένει αδιαμφισβήτητη. Έγινε συνοπτική αναφορά στις αλλαγές που δρομολογούνται ταχέως στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), τα ΣΔΙΤ για την ανέγερση των σχολείων και οι επικείμενες απολύσεις συμβασιούχων μηχανικών από τον οργανισμό.

 

Παρουσιάστηκε η κατάσταση με τα 20 κτήρια της ΒΙΑΜΥΛ που αφορά 700 οικογένειες και το πρόβλημα των πλημμύρων (η Βενετία του Ρέντη). Είναι απαραίτητο το ζήτημα να αναδειχθεί και να αντιμετωπιστεί, ειδικά επειδή η ανέγερση έγινε με σπέκουλα επί της δημόσιας γης από μεγαλοσυμφέροντα (Μπολτζής) που εγκατέλειψαν τον περιβάλλοντα χώρο στην μοίρα του.

 

Άλλα θέματα που τέθηκαν αφορούσαν τις σχολικές επιτροπές και την συμμετοχή σε αυτές όπως και τον ρόλο που καλούνται να αναλάβουν που είναι υποσκελισμένος, ούτε καν λογιστικός, το ρόλο των συλλόγων γονέων και τα προγράμματα εκπαίδευσης που έχουν ξεκινήσει (διατυπώθηκε το ερώτημα γιατί υπάρχει πίεση από το Δήμο να υπάρχει συμμετοχή σε αυτά τα προγράμματα και τι ακριβώς προσφέρουν και υπό ποιόν στόχο), τον αριθμό των νομικών προσώπων και αναπτυξιακών επιτροπών που προβλέπει ο «Καλλικράτης» και πως θα γίνει τοπικά η εφαρμογή, η προετοιμασία που μπορεί να κάνει η παράταξη εν όψει ενός νέου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου για τη Νίκαια και Ρέντη, και τέλος το ζήτημα των μεταναστών το οποίο λόγω της πολυπλοκότητας του απαιτεί δράση μέσα από το ΠΑΜΕ, αλλά και συνέχιση και δυνάμωμα της συνεργασίας με την Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης στο τοπικό επίπεδο, μέσα και από ζητήματα με τα οποία έρχονται σε επαφή οι αιρετοί.

 

Σε όλες τις παρεμβάσεις τονίστηκε πως αυτά τα οποία συμβαίνουν σε τοπικό επίπεδο χαρτογραφούν στην πράξη τον «Καλλικράτη» που αναδιπλώνει τοπικά την κυβερνητική και ευρωενωσιακή πολιτική. Το μεταναστευτικό και η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η επίθεση στους εργαζόμενους, στο δικαίωμα στην εργασία, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας μέσω ΕΣΠΑ, η επιθέσεις στην παιδεία δεν είναι τα μόνα δείγματα. Έχει στοχοποιηθεί και η υγεία αφού στο πλαίσιο της ανταγωνιστικότητας θα κλείσουν μονάδες οι οποίες δεν θεωρούνται «αποδοτικές» (δυστυχώς αυτές οι προβλέψεις επαληθεύονται). Αναμένεται δε να δούμε τι θα γίνει με τον προϋπολογισμό που θα υποβάλει η νέα Δημοτική Αρχή.

 

Η συνάντηση έκλεισε με το κάλεσμα της Επιτροπής Κοκκινιάς για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) στην 21η Ειρηνοδρομία, τον λαϊκό αγώνα δρόμου «Δημήτρης Σεϊτανίδης», την Κυριακή 3 Απρίλη με σημείο εκκίνησης και τερματισμού το Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης. Η Ειρηνοδρομία φέτος θα είναι δηλωτική της αλληλεγγύης στον αγώνα των λαών της Β. Αφρικής και ενάντια σε κάθε εμπλοκή της χώρας μας στη Λιβύη και τα σχέδια του ΝΑΤΟ.

 

Η Λαϊκή Συσπείρωση γνωστοποίησε ότι θα πυκνώσει τις συναντήσεις της και θα προχωρήσει το ερχόμενο διάστημα στη σύσταση λαϊκών επιτροπών. Καλεί τους εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους, νέους, γυναίκες και άνδρες φίλους της παράταξης να συμμετέχουν στις συναντήσεις και από κοινού να δυναμώσει η πάλη στα ζητήματα που αφορούν τη ζωή μας.

24/3/2011