Σύντομη αναδρομή στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

laiki syspeirosiΔευτέρα 17 Ιούνη, 8.30μμ, προγραμματίστηκε η νέα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκαιας Ρέντη. Κάνουμε μια σύντομη αναδρομή στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τον Μάη.

  • Πριν τα θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου συζητήθηκαν 2 σοβαρά ζητήματα μετά την άμεση παρέμβαση εργαζομένων και δημοτών.

Α. Μεγάλη ομάδα δεκάδων δημοτών που στη μνήμη στενών συγγενικών τους προσώπων επισκέπτονται καθημερινά το νεκροταφείο του Σχιστού και χρησιμοποιούν τη Δημοτική Συγκοινωνία, διαμαρτυρήθηκαν για τη διακοπή της και ζήτησαν την επαναλειτουργία της. Η δημοτική συγκοινωνία διακόπηκε «μαχαίρι» με αφορμή κάποιους περιορισμούς που έθεσε το Υπουργείο Μεταφορών για τα λεωφορεία που χρησιμοποιεί ο Δήμος γι’ αυτό το σκοπό.

Όταν μάλιστα οι συγγενείς συνάντησαν το Δήμαρχο, αντιμετώπισαν μια στάση αυταρχισμού και απαξίωσης (δεν γίνεται για πρώτη φορά κριτική για τη συμπεριφορά αυτή του κ. Ιωακειμίδη σε προβλήματα – αιτήματα δημοτών). Έτσι προσήλθαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» παρατήρησαν πως προβλήματα υπήρχαν πάντα, αλλά ακριβώς για να εξυπηρετηθούν οι δημότες, βρίσκονταν λύση και δεν διακόπηκε ποτέ η δημοτική συγκοινωνία. Μάλιστα σήμερα με τον διευρυμένο Δήμο, είναι καλύτερες οι προϋποθέσεις, αφού η ΕΘΕΛ εδρεύει στον Ρέντη. (Αναφέρουμε χαρακτηριστικά για να αποκτήσει κάποιος εικόνα για τις οικονομικές δυνατότητες, η ΕΘΕΛ κατέβαλλε πριν 2 μήνες 3 εκατομμύρια € από τα 5 εκατομμύρια € που οφείλει στο Δήμο, ακριβώς επειδή έχει έδρα, εγκαταστάσεις στο Ρέντη).

Λύση δεν δόθηκε στο πρόβλημα των δημοτών παρά μόνο για το Σάββατο. Και η δυνατότητα αλλά και η αναγκαιότητα υπάρχει, για να δοθεί ολοκληρωμένη λύση. Η Λαϊκή Συσπείρωση θα επιμείνει για την αποκατάσταση του προβλήματος.

Β. Το σωματείο καθαριστών καθαριστριών σχολείων του Πειραιά με πολυμελή αντιπροσωπεία του και την πρόεδρό του, ζήτησε να ακυρώσει παλιά του απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο και να προσληφθούν και πάλι οι καθαρίστριες των σχολείων, που δουλεύουν με σύμβαση ορισμένου χρόνου και λήγουν οι συμβάσεις τους. Η Διοίκηση δεσμεύτηκε και το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να μην εφαρμόσει ότι εμποδίζει την υλοποίηση αυτού του δίκαιου αιτήματος που έθετε το σωματείο. Βέβαια ποια είναι η θέση της Δημοτικής Αρχής στις εργασιακές σχέσεις και συμβάσεις αναφέρουμε παρακάτω σε σχόλιό μας.

  • Στα προ Ημερησίας Διάταξης θέματα (έγινε προσπάθεια από το Δήμαρχο όπως και άλλες φορές να μη συζητηθούν, αλλά δεν πέρασε) οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης έθεσαν :
  1. Την ανησυχία γονιών του ΚΔΑΠ (Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών) για τη λειτουργία του, αφού λήγουν οι συμβάσεις των εργαζομένων και ακούστηκαν (επεξεργάζονται) θέσεις περί κοινωνικού εταιρισμού –να το πούμε απλά, «εργολαβίες» των εργαζομένων, χωρίς καμία εργασιακή κατοχύρωση και φυσικά εννοείται χρέωση σε όσους παρέχονται υπηρεσίες-. Η Λαϊκή Συσπείρωση έθεσε γενικότερα το πρόβλημα των συμβάσεων που λήγουν το καλοκαίρι στη Δημοτική Επιχείρηση αλλά και το ενδεχόμενο να κλείσει το Νομικό Πρόσωπο «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΔΗΜΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ-ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΡΕΝΤΗ».
  2. Το πρόβλημα της εισφοράς των 30€ για τα παιδιά που θα συμμετέχουν το καλοκαίρι στο πρόγραμμα Δημιουργικής Απασχόλησης. Ακόμη την προϋπόθεση να δουλεύουν και οι δύο γονείς για την συμμετοχή τους, όταν σήμερα είναι εκατοντάδες τα νέα ζευγάρια που και οι δύο ή ο ένας είναι άνεργοι και υπάρχει ανάγκη απασχόλησης των παιδιών τους, ώστε να ψάξουν για δουλειά.
  3. Ασκήθηκε κριτική για την ποιότητα των καλλιτεχνικών παραστάσεων που προγραμματίζονται στο Κατράκειο – Γι΄ αυτό το θέμα θα παραθέσουμε σύντομα τη σχετική «ΣΥΖΗΤΗΣΗ» στην αντίστοιχη επιτροπή-.