Ενημέρωση σχετικά με τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Τοπωνυμιών για το έμβλημα του Δήμου

Tην Παρασκευή 6 Απριλίου 2012, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών συνεδρίαση του Συμβουλίου Τοπωνυμιών όπου συζητήθηκε η απόφαση για το έμβλημα του Δήμου Νίκαιας – Ρέντη.

Ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκαιας – Ρέντη, δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Αγγελινιάδης, παρουσίασε τους λόγους για τους οποίους η απόφαση για την αλλαγή θα πρέπει να ακυρωθεί αφού παραβιάζονται ισχύοντες νόμοι.

Συνοπτικά, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η παράταξη προτείνει το ιστορικό έμβλημα να παραμείνει το ίδιο και  έχει σοβαρές ενστάσεις αφού με την απόφαση για το νέο έμβλημα, αλλοιώνεται το ιστορικό σύμβολο του Δήμου Νίκαιας, σημαντικό γλυπτό του Ζογγολόπουλου, της δεκαετίας του ’50, αφιερωμένο στη θυσία του «ΜΠΛΟΚΟΥ ΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ την 17 Αυγούστου 1944» κατά την περίοδο της ναζιστικής κατοχής, υπάρχουν τα εξής ζητήματα:

  • Δεν εφαρμόζεται η διάταξη για το σήμα του νέου, ισχύοντος νόμου 3852/7 ΙΑΝ 2011 και συγκεκριμένα το άρθρο 5 παρ. 2. – όπως ενημερώθηκε βέβαια η παράταξη η ένσταση επί του συγκεκριμένου απορρίφθηκε.
  • Υπάρχουν ζητήματα με τη διαδικασία, πιο ειδικά δεν έγινε διαβούλευση, αλλά απλώς παρουσίαση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

  • Η δημοτική αρχή ισχυρίζεται πως έγινε διαβούλευση στο διαδίκτυο, όμως η διαδικτυακή πύλη αποτελεί συμπληρωματικό μέσο επικοινωνίας και ενημέρωσης, δεν υποκαθιστά άλλα μέσα και δράσεις. Υπάρχουν πάρα πολλοί σημαντικοί και ιστορικοί μαζικοί φορείς της Νίκαιας και Ρέντη που δεν μετείχαν, η πλειοψηφία αυτών δεν μετείχε.
  • Οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης είχαν, επιπρόσθετα, προτείνει ο Δήμος  να αποταθεί στο Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και εν γένει σε καταξιωμένους, αναγνωρισμένους φορείς με κύρος ώστε να γίνει καλλιτεχνικός διαγωνισμός χωρίς κόστος, αλλά υψηλής εικαστικής σημασίας και σοβαρότητας και όχι μία πρόχειρη γραφίστικη, εσπευσμένη, άνευ συζήτησης προσέγγιση. Την προχειρότητα και περιορισμό της δράσης καταδεικνύουν οι φωτοτυπίες μακετών (σε υπολογιστή) που μοιράστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, αποτέλεσμα γραφίστικων τερτιπιών στο άγαλμα, που δεν έχουν σχέση με εικαστική, επαγγελματική, αλλά και εκ βαθέων προσέγγιση του ζητήματος του εμβλήματος, της τέχνης σε επίπεδο πόλης, συγκεκριμένης ιστορίας, ιστορίας του λαού, των αγώνες του, της μνήμης κ.α..
  • Δεν παρουσιάστηκε να έχει γίνει οποιαδήποτε επαφή με το ίδρυμα Ζογγολόπουλου και ενώ υφίστανται σοβαρά ζητήματα πνευματικών δικαιωμάτων βάση του Ν. 2121/1993. Το άγαλμα του Ζογγολόπουλου είναι δημιούργημα του καλλιτέχνη για την πόλη της Νίκαιας από τη δεκαετία του ’50 για να τιμηθούν οι εκτελεσμένοι στο Μπλόκο της Κοκκινιάς. Το ίδιο το άγαλμα που συμβολίζει το θρήνο για τους εκτελεσμένους, ήταν και το σήμα του Δήμου Νίκαιας πάνω από 4 δεκαετίες και πλέον μετατράπηκε σε «εικαστική» σκιά μέσα σε πράσινες αποχρώσεις.

Ενστάσεις αναφορικά με τη διαδικασία διατυπώθηκαν και από άλλους δημοτικούς συμβούλους και αναμένεται απόφαση του Συμβουλίου Τοπωνυμιών.

Εμείς να υπογραμμίσουμε πως το άγαλμα είναι σύμβολο αγώνα, όχι μόνο για το λαό της Νίκαιας, αλλά για το λαό της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά.