ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΥΣ: «Στον αέρα» μισθοδοσία εργαζομένων και κοινωνικές υπηρεσίες

Αρνητική η κυβέρνηση στην ικανοποίηση των στοιχειωδών οικονομικών προβλημάτων τους και στην εκπλήρωση των δικών της υποχρεώσεων, κατά τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τη διοίκηση της ΚΕΔΕ

Στον αέρα βρίσκεται η λειτουργία των δήμων - οι εργαζόμενοι, οι υπηρεσίες τους και οι κοινωνικές δομές τους - αφού η κυβέρνηση, κατά τη χθεσινή συνάντηση της Διοίκησης της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα και τον υπουργό Εσωτερικών Ε. Στυλιανίδη, αρνήθηκε να παράσχει την απαραίτητη χρηματοδότηση.

Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι συναρμόδιοι υπουργοί, νομιμοποίησαν την μειωμένη, από τον Αύγουστο, κρατική χρηματοδότηση, αρνούμενοι να δώσουν τα 300 εκατομμύρια ευρώ, που από δήθεν λάθος του πρώην υπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη δεν εγράφησαν στον τρέχοντα προϋπολογισμό του κράτους. Επίσης άγνωστο είναι το πότε θα λάβουν οι δήμοι τα χρήματα της ΣΑΤΑ (Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χρηματοδότηση που προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό), όπως και τους παρακρατηθέντες, από το κράτος, πόρους παρελθόντων ετών. Για μεν τη ΣΑΤΑ δόθηκε μια αόριστη υπόσχεση ότι τα χρήματα θα δοθούν έως το τέλος του έτους ενώ για τα παρακρατηθέντα δεν υπήρξε καμία χρονική δέσμευση. Ετσι οι Δήμοι πρέπει να λειτουργήσουν με την μηνιαία δόση της κρατικής χρηματοδότησης η οποία μειώθηκε κατά 29% από τον Αύγουστο και έχει πέσει στα 96 εκατ. ευρώ. Χρήματα δηλαδή που δεν επαρκούν να καλύψουν μισθοδοσία υπαλλήλων, λειτουργικές δαπάνες και συνέχιση της λειτουργίας έστω και αυτών των υποτυπωδών κοινωνικών δομών που εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Σε μια προσπάθεια να χρυσώσει το χάπι, χτες το βράδυ η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει το ποσό των 35 εκατ. ευρώ ως δόση για το μήνα Σεπτέμβρη. Το ποσό είναι μέρος των πόρων που έχουν παρακρατηθεί παράνομα από τους δήμους.

Ο πρωθυπουργός στη χθεσινή συνάντηση είπε ανάμεσα σε άλλα: «Γνωρίζω τις θυσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τις συνεχείς μειώσεις των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, όμως, η κρίση μάς αφορά όλους». Ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του υπουργοί αρνήθηκαν να απαντήσουν στο πιεστικό ζήτημα που έθεσε η εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην ΚΕΔΕ, Ελπίδα Παντελάκη, να εγγυηθεί το κράτος τη μισθοδοσία των δημοτικών υπαλλήλων, τη λειτουργία Δημοτικών υπηρεσιών και δημοτικών κοινωνικών δομών.

Συνεδριάζει η ΚΕΔΕ

Μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, συνεδρίασε το ΔΣ της ΚΕΔΕ για να αποτιμήσει τα αποτελέσματά της. Στην εισήγησή του ο πρόεδρος της Ενωσης Κ. Ασκούνης, παραδέχθηκε μεν ότι δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα από την συνάντηση αλλά παρέπεμψε για αποφάσεις στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ που πραγματοποιείται σήμερα. Καλλιεργώντας μάλιστα αυταπάτες έως και την ύστατη ώρα, ανέφερε: «Πιστεύουμε μέχρι αύριο να βρεθεί λύση, την οποία θα μας ανακοινώσει ο υπουργός Εσωτερικών κ. Στυλιανίδης στο συνέδριο της ΚΕΔΕ». Στο πλαίσιο αυτό το ΔΣ αποφάσισε ότι: «αμέσως μετά την τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη στο έκτακτο συνέδριο της Αυτοδιοίκησης, θα συνέλθει εκ νέου το Διοικητικό Συμβούλιο και αναλόγως με τις ανακοινώσεις του υπουργού, θα επανεκτιμήσει την κατάσταση και θα καταλήξει σε συγκεκριμένη πρόταση προς τους συνέδρους, για τον τρόπο αντίδρασης της Αυτοδιοίκησης».

Ριζοσπάστης, 30 Αυγούστου 2012

Η ΚΕΔΕ εκτιμά πως αν δεν υπάρξει λύση στο οικονομικό πρόβλημα των δήμων, «τουλάχιστον 40 δήμοι της χώρας τον Σεπτέμβριο δε θα μπορέσουν να πληρώσουν μισθούς και ανελαστικές λειτουργικές δαπάνες, με αποτέλεσμα κρίσιμες υπηρεσίες όπως είναι η αποκομιδή των απορριμμάτων, να μη λειτουργούν». Ομως, το πρόβλημα είναι πολύ βαθύτερο και οι δήμοι που τον Σεπτέμβριο θα οδηγηθούν σε στάση πληρωμών και αδυναμία λειτουργίας των υπηρεσιών τους, είναι κατά πολύ περισσότεροι.