ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Από 70 έως 80 τελικά 86 εκατ. ευρώ τα χρέη του Δήμου Νίκαιας κατά τα επιτελεία του κ. Ιωακειμίδη (μετά από συνέντευξη τύπου στις 22/2)

Επισημαίνουμε μόνο ορισμένες από τις αλχημείες για τη διόγκωση των χρεών.

1.     Παρουσιάζονται στα χρέη 15 εκατ. ευρώ για χρεώσεις πολλές από τις οποίες έτσι κι αλλιώς δε βαραίνουν το Δήμο, από αγωγές που δεν έχουν καν εκδικασθεί (Ενδεικτικό παράδειγμα η αγωγή του αθλητικού συλλόγου Εθνικός κατά του Δήμου για αποζημίωση γης στο χώρο που έγιναν οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις πάνω από 5 εκατ. ευρώ).

2.     Παρουσιάζονται οι οφειλές προς την ΚΕΔ (Κτηματική Εταιρία Δημοσίου) για το χώρο της πρώην Μηχανικής Καλλιέργειας και άλλους χώρους.

3.     Πολλές επαναλήψεις όπως 1,5 εκατ. ευρώ που παρουσιάζεται και στα δάνεια και στα χρέη της Δημοτικής Επιχείρησης και πολλά άλλα τέτοια.

4.     Η δημοσιονομική διόρθωση για τα διπλογκρεμισμένα του σεισμού του 1999 , δηλαδή ο καταλογισμός που δεν πρέπει να περάσει αφού με την παρέμβαση που έγινε τα κονδύλια διαφυλάχθηκαν και για το Δήμο και για το Δημόσιο.

5.     Χρέη στο ΙΚΑ ύψους 1,13 εκατ. ευρώ που ζητάει να ξαναπληρώσουν εκατοντάδες συμβασιούχοι για την πριν το 2002 ασφάλισή τους (ασφάλιση ήδη πληρωμένη στο ΤΕΒΕ) για τις συμβάσεις μίσθωσης έργου που υλοποιούνταν με δελτίο παροχής υπηρεσιών.

Για τις δύο τελευταίες περιπτώσεις κάτι ξέρουν αρκετά από τα στελέχη που ασκούσαν διοίκηση και όλη την περίοδο 1994-2002 και ασκούν και σήμερα με τον κ. Ιωακειμίδη..

Φαίνεται όμως πως μία από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο κ. Ιωακειμίδης πριν πάρει το χρίσμα ήταν να ξεχάσει πως από το 1994 ως το 2002, πέρασε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. από τη Νίκαια και σαν κυβέρνηση και σαν διοίκηση του Δήμου.

Δεν ξέρει τίποτα για αυτή τη περίοδο, φτάνει μάλιστα στη πρόκληση να κριτικάρει τη διοίκηση της Λαϊκής Συσπείρωσης γιατί έκανε αλόγιστες προσλήψεις ενώ γνωρίζει πολύ καλά ποιος έκανε τις προσλήψεις κατά εκατοντάδες, δίκην ΄΄ πολιτικής ομηρίας΄΄.

Πολλά άλλα μπορούμε να αναφέρουμε ακόμα πιο προκλητικά αλλά έτσι κι αλλιώς ούτε με στις ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ούτε με τις ΠΡΟΣΘΕΣΕΙΣ τα πάει καλά η διοίκηση του κ. Ιωακειμίδη.

Παρουσιάζει μ’ αυτόν τον τρόπο το «χρέος» μόνο με αριθμούς πολλές φορές και πλασματικούς και όχι το πως δημιουργήθηκε και των ποιων είναι η ευθύνη, γιατί θέλει να βγάλει λάδι την κυβέρνηση και τις πολιτικές των κυβερνήσεων τόσο στην τοπική διοίκηση όσο και γενικότερα. Βασικά θέλουν να στείλουν το λογαριασμό των χρεών με νέους φόρους και αυξήσεις στους δημότες όπως επιτάσσει το νομοσχέδιο΄΄ Καλλικράτης΄΄.

Θα απαιτήσει από την Κυβέρνηση ο κ. Ιωακειμίδης που ήταν διαδοχικά ο εκλεκτός της, την απόδοση των παρακρατηθέντων φόρων για να καλυφθεί αυτό που τελικά αναγκάστηκε να παρατηρήσει: Πως τα έσοδα για το Δήμο της Νίκαιας είναι 35 εκατ. ευρώ το χρόνο και τα ανελαστικά έξοδα 42 εκατ. ευρώ . Μόνο αυτό το στοιχείο αρκεί για να αξιολογήσουν οι δημότες τον αγώνα που για οκτώ χρόνια έκανε η δημοτική αρχή της Λαϊκής Συσπείρωσης για να διασφαλίσει τη μισθοδοσία και τη μονιμότητα των εργαζομένων αλλά και τη λειτουργία της πόλης.

Επειδή είναι αδύναμη η μνήμη της σημερινής διοίκησης, απλώς αναφέρουμε ότι μόνο τα δάνεια μαζί με τη ρύθμιση χρεών που έγινε το 2003 και που παρέλαβε ως διοίκηση η Λαϊκή Συσπείρωση ξεπερνούν τα 37 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογίζουμε σ’ αυτά τα χρέη προς προμηθευτές, τα τεχνικά έργα, τα ενοίκια και πολύ περισσότερο τις απαλλοτριώσεις και τις διαδικαστικές εκκρεμότητες που παρουσιάζονται σήμερα.

Ακόμη τους θυμίζουμε την ομολογία του τότε υπουργού Εσωτερικών κ, Σκανδαλίδη στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ το 2002.΄΄Μιλάτε για χρέη. Τι να πει ο Δήμαρχος της Νίκαιας΄΄, αναγνωρίζοντας το σοβαρό οικονομικό πρόβλημα που υπήρχε.

 

Νίκαια – Ρέντης 22-2-2011