1η έκθεση των έργων που δημιουργήθηκαν στο ανοικτό εργαστήριο χαρακτικής Νίκαιας – Ρέντη

 

 

 

 

 

 

 

Η 1η έκθεση των έργων που δημιουργήθηκαν στο ανοικτό εργαστήριο χαρακτικής Νίκαιας – Ρέντη στο χώρο των πρώην σχολών «Ηράκλειτος» είναι ένα μεγάλο γεγονός για τη Λαϊκή Συσπείρωση Νίκαιας – Ρέντη, ένα ορόσημο που μας γεμίζει δύναμη. Η έκθεση ξεκινάει σήμερα 8 Ιουνίου στον Πολυχώρο Μάνου Λοΐζου (πρώην Μηχανική Καλλιέργεια) και θα διαρκέσει έως τις 14 Ιούνη.

 

Η λειτουργία του υπερτοπικού εργαστηρίου προσφέρει τη δυνατότητα σε κατοίκους και ιδρύματα του λεκανοπεδίου και φυσικά στους δημότες του τόπου μας πρόσβαση στην άσκηση μίας τέχνης που απευθύνεται πλατιά στο κοινό, μία τέχνη που το ίδιο το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ) από το εργαστήριο χαρακτηρίζει «δημοκρατική»: Η δημιουργία στα πλαίσια του Δήμου εξοπλισμένου εργαστηρίου ανοιχτού τους καλλιτέχνες και όχι μόνον (με σεμινάρια κλπ), είναι μια σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη της σύγχρονης τέχνης, αφού θα δώσει τη δυνατότητα σε πολλούς καλλιτέχνες να ασκήσουν την τέχνη της χαρακτικής συνεχίζοντας στους δύσκολους σημερινούς καιρούς την «δημοκρατική» αυτή τέχνη, όπου το έργο είναι πρωτότυπο χωρίς να είναι μοναδικό.

Μπορούμε να μετέχουμε ή να απολαμβάνουμε τη δημιουργία ή και τα δύο και ταυτόχρονα πλουτίζει η συλλογή του Δήμου Νίκαιας – Ρέντη, δημιουργείται μία παρακαταθήκη για το μέλλον με σημαντικά έργα ερασιτεχνών και επαγγελματιών που μπορούν ελεύθερα, χωρίς χρέωση να χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις. Οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν το εργαστήριο μετά από ανοιχτή δημοσίευση ενδιαφέροντος, με σειρά προτεραιότητας. Με την ολοκλήρωση της εργασίας τους, οι καλλιτέχνες αφήνουν δύο αντίτυπα χαρακτικά στο Δήμο για την δημιουργία Δημοτικής Πινακοθήκης Χαρακτικής. Ένα πλατύ χαμόγελο στον κόσμο του ΕΕΤΕ που εργάστηκε με θέρμη, όραμα, πίστη και αποφασιστικότητα και φυσικά ένα πλατύ ευχαριστώ στον εργαζόμενο κόσμο του Δήμου στα πολιτιστικά.

Ένα εργαστήρι για όλους! Να εκφράσουμε εμείς πόσο σημαντικό είναι αυτό από την πολιτική μας θέση αντιδιαστέλλοντας στο σήμερα της εμπορευματοποιήσης κάποια λόγια των θεωρητικών μας («Από τα πρώτα έργα», σελ. 620):

«… Με την ιδιότητα της παραμορφωτικής αυτής δύναμης, τα χρήματα προβάλλουν κατόπι, και ως προς το άτομο και ως προς τις κοινωνικές και τις άλλες σχέσεις, την αξίωση να διεκδικήσουν το ρόλο και τη σημασία αυτοτελών ουσιών. Μετατρέπουν την πίστη σε απιστία, την αγάπη σε μίσος, το μίσος σε αγάπη, την αρετή σε ελάττωμα, το ελάττωμα σε αρετή, το δούλο σε κύριο, τον κύριο σε δούλο, τη βλακεία σε ευφυΐα, την ευφυΐα σε βλακεία…

Φαντάσου τώρα τον άνθρωπο σαν άνθρωπο και τη σχέση του προς τον κόσμο σαν ανθρώπινη σχέση: στην περίπτωση αυτή την αγάπη μπορείς να την ανταλλάξεις μόνο με αγάπη, την εμπιστοσύνη μόνο με εμπιστοσύνη κλπ. Αν θέλεις να απολαύσεις την τέχνη, οφείλεις να είσαι καλλιτεχνικά μορφωμένος άνθρωπος. Αν πάλι θέλεις να ασκήσεις επιρροή πάνω σε άλλους ανθρώπους, τότε πρέπει να είσαι άνθρωπος που πραγματικά κινητοποιεί και ωθεί προς τα μπρος τους άλλους ανθρώπους. Καθεμιά απ’ τις σχέσεις σου προς τον άνθρωπο και προς τη φύση πρέπει να είναι συγκεκριμένη, να αντιστοιχεί στο αντικείμενο της θέλησης σου, σαν εκδήλωση της πραγματικής ατομικής σου ζωής […]».

Ελπίζοντας στο αύριο που θα ανοιχτεί με την ανατροπή του σήμερα, που περιορίζει τους ιδιωτικούς μας πόθους (αναμένουμε να συναντηθούν), τις μαγικές δυνάμεις κάθε είδους καλλιτεχνών, συγχαρητήρια σε όλους και σε όλες από τον κόσμο της Λαϊκής Συσπείρωσης για το ίδιο το εργαστήριο, την πρώτη περίοδο λειτουργίας, τις διαλέξεις, τις πρώτες δημιουργίες!!

Στα εγκαίνια οι φοιτητές του ΤΕΙ γραφιστικής θα τυπώσουν τις χειροποίητες μεταξοτυπίες τους και θα τις μοιράσουν στους παρευρισκόμενους επισκέπτες της έκθεσης. Πρόσκληση…

Νίκαια – Ρέντης 8/6/2011