Η συγκέντρωση φορέων την Παρασκευή 30/9/2011 ενάντια στην εγκατάσταση μονάδας υποκαταστάτων στο νοσοκομείο της Νίκαιας

Νέο μαζικό «ΟΧΙ» στη δημιουργία μονάδας υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ στο νοσοκομείο της Νίκαιας, είπαν κάτοικοι, γονείς, μαθητές και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν στην είσοδο του νοσοκομείου μαζικοί φορείς της πόλης, αντιδρώντας στη λειτουργία της μονάδας στο νοσοκομείο και η οποία μάλιστα θα γειτνιάζει με δύο σχολεία. Οι γονείς και οι μαθητές και των δύο σχολείων, μέσα από γενικές συνελεύσεις έχουν ήδη πάρει αποφάσεις, όχι μόνο κατά της εγκατάστασης του ΟΚΑΝΑ στο νοσοκομείο της Νίκαιας, αλλά και ενάντια στα υποκατάστατα σε όλα τα νοσοκομεία και υπέρ της ενίσχυσης των «στεγνών» προγραμμάτων απεξάρτησης.

 

Το θέμα έθεσαν στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Νίκαιας οι εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», όπου φάνηκε το διπλό πρόσωπο του δημάρχου Γ. Ιωακειμίδη (ΠΑΣΟΚ). Ενώ αρχικά είχε ταχθεί υπέρ της λειτουργίας του ΟΚΑΝΑ τις απογευματινές ώρες, κάτω από την πίεση των αντιδράσεων άλλαξε στάση και τάχθηκε κατά. Αρνήθηκε όμως να πάρει θέση και εναντίον του νέου νομοσχεδίου για τα ναρκωτικά που προωθεί την αποποινικοποίηση της χρήσης.

 

«Οχι στην κρατική διακίνηση ναρκωτικών από τα δημόσια νοσοκομεία. Ούτε στο κρατικό της Νίκαιας, ούτε και πουθενά αλλού», τόνισε μιλώντας στη συγκέντρωση ο Παναγώτης Κατηφές, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Κατά των Ναρκωτικών. «Θέση αδιαπραγμάτευτη, θέση που εκφράζει σήμερα τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας. Θέση που είναι στόχος πάλης για τους μαζικούς φορείς της περιοχής, τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου, των μαθητών και των γονιών τους από τα σχολεία της περιοχής. Θέση που πρέπει να γίνει υπόθεση κάθε εργατικής και λαϊκής οικογένειας».

 

«Σήμερα, πρόσθεσε, η ίδρυση Μονάδας Υποκατάστασης στο Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας είναι ένας μόνο κρίκος από τη γενικότερη επίθεση που έχει εξαπολύσει η Κυβέρνηση απέναντι στη νέα γενιά. Είναι απόρροια του πρόσφατου νομοθετικού εκτρώματος που από κοινού στηρίζουν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑ.Ο.Σ.-ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, εναρμονίζοντας την πολιτική τους με την στρατηγική της ΕΕ και στο θέμα των ναρκωτικών» και επισήμανε: «Η επιλογή της κυβέρνησης να ανοίξει στα Νοσοκομεία μονάδες χορήγησης μεθαδόνης, θα έχει αρνητικές συνέπειες και για τα νοσοκομεία που υπολειτουργούν αλλά και για τις κοινότητες και τα προγράμματα που ασχολούνται με την πρόληψη και την απεξάρτηση. Αυτό γίνεται σήμερα που καταργούνται χιλιάδες κλίνες από τα νοσοκομεία, που κλείνουν κλινικές σ' αυτά. Με την επιλογή αυτή η κυβέρνηση κρύβει τις δικές της ευθύνες για τη απουσία ενιαίας πολιτικής πρόληψης - θεραπείας - επανένταξης, διαιρώντας έτσι τις πιάτσες της χρήσης μέσα στα νοσοκομεία».

 

Ριζοσπάστης, Σάββατο 1 Οκτώβρη 2011