Λαϊκή Συσπείρωση Νίκαιας–Ρέντη: Έθεσε σοβαρά ζητήματα στο ΔΣ (25.06.2019) - ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΧΡΟΝΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Στο Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις 25.06.2019 η Λαϊκή Συσπείρωση έθεσε τα εξής σημαντικά ζητήματα:

Α/ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΧΡΟΝΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Σύμφωνα με την Απόφαση κατανομής νηπίων/προνηπίων του Δ/ντη Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, 251 προνήπια στην πόλη μας θα αναγκαστούν να φοιτήσουν σε άλλα νηπιαγωγεία από αυτά που ανήκουν (12 από το Ρέντη και 239 από τη Νίκαια). Συγκεκριμένα 133 προνήπια μεταφέρονται σε διαφορετική περιοχή από αυτή που μένουν, 169 θα φιλοξενηθούν σε 7 αίθουσες Δημοτικών Σχολείων, ενώ 24 προνήπια που ανήκουν στο 9ο Νηπιαγωγείο (περιοχή Νεάπολης) δεν ξέρουν ακόμα που θα φοιτήσουν γιατί δεν έχει βρει ο Δήμος αίθουσα να τα φιλοξενήσει.

Σχολιάζοντας αυτή την εκρηκτική κατάσταση, η Λαϊκή Συσπείρωση έθεσε ότι είναι απόρροια της πολιτικής της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που εννοεί τη θεσμοθέτηση της 2χρονης Προσχολικής Αγωγής χωρίς τα απαραίτητα κονδύλια για ανέγερση νέων νηπιαγωγείων, χωρίς διορισμούς εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού. Πρέπει να καταδικαστεί αυτή η πολιτική γιατί είναι αναχρονιστικό να έχουμε σήμερα προνήπια σε containerπου ήδη στην πόλη μας έχουμε εδώ και 2 χρόνια στην περιοχή της Αγ. Τριάδας, να έχουμε 25άρια Τμήματα από 15άρια απλά για να απορροφηθούν οι μαθητές. Το ίδιο αναχρονιστικές είναι και οι φωνές που ακούγονται από στελέχη της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ στην ΚΕΔΕ να περάσει στους Δήμους η 2χρονη Προσχολική Αγωγή, στοιχείο που διασπά το ενιαίο της εκπαίδευσης αλλά υπάρχει και η πικρή πείρα των γονιών βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη για τα τροφεία στους Παιδικούς Σταθμούς.

Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης που είναι υπέρ της υποχρεωτικότητας της Δημόσιας και Δωρεάν 2χρονης Προσχολικής Αγωγής ως βασικό στοιχείο της διαπαιδαγώγησης και της κοινωνικοποίησης των παιδιών, πρέπει σήμερα να συνοδεύεται από την αντίστοιχη χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για ανέγερση νέων νηπιαγωγείων, με μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού, όχι φοίτηση παιδιών σε container, όχι πάνω από 15 μαθητές ανά Τμήμα.

Θέσαμε τα εξής ερωτήματα προς τη Δημοτική Αρχή: 

  • Τι μέτρα έχει πάρει για την εύρεση κατάλληλων αιθουσών και κυρίως για τα 24 προνήπια από το 9ο Νηπιαγωγείο που ακόμα δεν ξέρουν που θα φοιτήσουν;
  • Για την καταλληλότητα των αιθουσών στα 7 Δημοτικά που θα φιλοξενήσουν προνήπια (πολλές από αυτές ήταν αποθήκες ή αίθουσες για φύλαξη αθλητικού υλικού);
  • Τι μέτρα έχει πάρει για τα αναγκαία μέσα λειτουργίας των νέων αιθουσών (καρεκλάκια, τραπέζια, εκπαιδευτικό υλικό, παιχνίδια, κ.α.)
  • Τι μέτρα έχει πάρει για την επιβάρυνση που θα έχουν τα 7 Δημοτικά που θα φιλοξενήσουν προνήπια στα λειτουργικά τους έξοδα;
  • Αν έχει λάβει μέτρα για τη μεταφορά των παιδιών που θα φοιτήσουν σε άλλη περιοχή με ευθύνη του Δήμου;
  • Αν ο Δήμος προτίθεται να διεκδικήσει έκτακτη επιχορήγηση, όπως προτείνει η Λαϊκή Συσπείρωση, για να καλυφθούν οι νέες λειτουργικές ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί;

Οι απαντήσεις που λάβαμε από το Δήμαρχο κ. Ιωακειμίδη, κάνοντας μια «εξ απαλών των ήχων» κριτική στον τρόπο που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υλοποιεί την 2χρονη Προσχολική Αγωγή, έθεσε ότι ήταν ο μοναδικός Δήμαρχος στον Πειραιά που διαφώνησε με αυτό το μέτρο και είχε προτείνει να φιλοξενηθούν σε Παιδικούς Σταθμούς τα παιδιά, δηλαδή ουσιαστικά ταύτιση με τη θέση του κ. Πατούλη. Απάντησε επίσης γενικά και αόριστα «ο Δήμος κάνει το καλύτερο δυνατό για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί», ενώ ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Λαγουμιτζής διαβεβαίωσε ότι από τις 14 αίθουσες που χρειάζονται για να καλυφθούν οι νέες θέσεις έχουν βρεθεί οι 13, άρα μένει αναπάντητο ακόμα από το Δήμο το που θα φοιτήσουν τα 24 προνήπια που δε χωράνε στο 9ο Νηπιαγωγείο.

Επιπλέον έθεσε και τα εξής ζητήματα:

Β/ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Η Λαϊκή Συσπείρωση έθεσε θέμα για την πλήρη εγκατάλειψη του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής που υπάρχει στην πόλη (περιοχή Ρέντη στις Αρμένικες πολυκατοικίες, πίσω από το κτίριο του πρώην Κεράνη). Είναι ένα μεγάλο και διαμορφωμένο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής πάνω από 25 στρ, το οποίο εδώ και χρόνια ο Δήμος το έχει εγκαταλείψει. Είναι χρόνια κλειδωμένο, έχει μετατραπεί σε χώρο σκουπιδιών, έχει να καθαριστεί χρόνια, έχουν κλαπεί και καταστραφεί τμήματα του ηλεκτρολογικού του εξοπλισμού.

Θέσαμε τις ευθύνες που έχει η Δημοτική Αρχή για να καθαριστεί, να αποκατασταθούν οι ζημιές και να ανοίξει δωρεάν για το λαό το Πάρκο, ενώ προτείναμε από την έναρξη της Σχολικής Χρονιάς να αξιοποιηθεί από τα σχολεία με ειδικά προγράμματα κυκλοφοριακής αγωγής.

Η Δημοτική Αρχή απάντησε ότι θα φροντίσει για την αποκατάσταση των ζημιών του κι τον καθαρισμό του εγκαταλελειμμένου Πάρκου.

Γ/ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΚΑ ΣΚΥΛΩΝ

Η Λαϊκή Συσπείρωση έθεσε θέμα για το ωράριο λειτουργίας τους και την καθαριότητα και υγιεινή τους. Ήδη υπάρχουν πολλά παράπονα από κατοίκους στην περιοχή της Νεάπολη (Νεκροταφείο Ανάληψης) και στην περιοχή του Λόφου της Δεξαμενής για χρήση τους τις πολύ βράδυνες ώρες με ενόχληση των περίοικων από φασαρία, αλλά και για την μη καθαριότητα τους (πχ έλλειψη και μη εγκατάσταση ειδικής άμμου) με έντονη μυρωδιά στους περίοικους, όπως έχουν καταγγείλει κάτοικοι σε Νεάπολη, Ακροπόλεως και Παιδική Στέγη.

Η Δημοτική Αρχή απάντησε ότι θα φροντίσει για την καθαριότητα και για το ωράριο λειτουργίας τους.

Δ/ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ

Με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών η Λαϊκή Συσπείρωση έθεσε το ζήτημα της μη λειτουργίας του Κέντρου Πρόληψης στον Πειραιά με τη συμμετοχή και του Δήμου Νίκαιας που έχει αποφασιστεί από την Περιφέρεια από το 2017. Ενώ διαφημίστηκε από την κ Δούρου, από το Υπ. Υγείας και από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τελικά έμεινε μόνο στα χαρτιά. Εδώ και 2 χρόνια έχουν εγγραφεί 200.000€ για τη λειτουργία του και δεν έχουν γίνει ακόμα προσλήψεις προσωπικού.

Η Δημοτική Αρχή απάντησε, μη γνωρίζοντας επί δύο χρόνια που συμμετέχει και ο Δήμος στο Διοικητικό του Συμβούλιο, ότι τελικά μάλλον δεν υλοποιήθηκε και «θα δούμε» με τη νέα Διοίκηση της Περιφέρειας.

Ε/ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΟΣΤΟΦΙΑ

Η Λαϊκή Συσπείρωση ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο ότι ως παράταξη έστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα στο ΑΚΕΛ για το θάνατο του πρώην ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ και πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια. Ο Δήμος της Νίκαιας είναι αδελφοποιημένος με το Δήμο Κάτω Πολεμιδίων Κύπρου και σ’ αυτά τα πλαίσια είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση διαπαραταξιακής επιτροπής του Δημοτικού Συμβουλίου με τον Δημήτρη Χριστόφια όταν ήταν Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας με επικεφαλής τον Δήμαρχο Στέλιο Μπενετάτο.

Μετά από πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε και ο Δήμος να στείλει συλλυπητήριο τηλεγράφημα προς την οικογένεια του Δημήτρη Χριστόφια.

ΣΤ/ ΓΙΑ ΤΟ 1Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΡΕΝΤΗ

Η Λαϊκή Συσπείρωση έθεσε το ζήτημα της έλλειψης ασανσέρ στο 1ο Γυμνάσιο Ρέντη που εκτός από τις ανάγκες των μαθητών και των εκπαιδευτικών, το σχολείο είναι και το μεγαλύτερο εκλογικό κάντρο του Ρέντη. Η τοποθέτηση ασανσέρ είναι ένα πάγιο αίτημα των εκπαιδευτικών αλλά και του Συλλόγου Γονέων. Μάλιστα έχει γίνει μελέτη από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου (περίπου 70.000 €) ενώ προσφορές και μελέτες έχουν πάρει και ο Διευθυντής του σχολείου και ο Σύλλογος Γονέων (που καμία δεν ξεπερνά τα 20.000€)!!!!

Ο κ. Ιωακειμίδης δεσμεύτηκε ότι είναι σωστή η παρατήρηση μας και ότι θα προχωρήσει άμεσα σε νέα μελέτη για την τοποθέτηση ασανσέρ στο 1ο Γυμνάσιο.

Ζ/ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΓΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΧΤΟΥΝ ΓΗΠΕΔΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ

Σύμφωνα με το 26ο και 27ο θέματα της ημερήσιας διάταξης υπήρχε αίτημα από τον Ολυμπιακό για κατασκευή με δικά του χρήματα γηπέδου χάντμπολ πίσω από το Δημοτικό Γυμναστήριο Μ. Μερκούρη το οποίο ήδη του έχει δοθεί κατά αποκλειστικότητα, και από τον Αστέρα Νικαίας για κατασκευή γηπέδου στο πάρκινγκ του 1ου Κλειστού Γυμναστηρίου Νίκαιας (Σελεπίτσαρι).

Και οι 2 ομάδες ζητούν να κατασκευάσουν γήπεδα «ελαφριάς κατασκευής» (τύπου μπαλόνι). Μάλιστα έχουμε ενημερωθεί ότι για το κλειστό γήπεδο χάντμπολ που θέλει να κατασκευάσει ο Ολυμπιακός, η Παγκόσμια Ομοσπονδία προσφέρει το δάπεδο (ταραφλεξ) και τον ηλεκτρονικό πίνακα και η Ελληνική Ομοσπονδία τα χρήματα για την κατασκευή αποδυτηρίων για να διευκολυνθεί η διοργάνωση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Εφήβων που θα γίνει το 2021 στην Ελλάδα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση αναγνωρίζοντας τις ανάγκες των ομάδων, αλλά και των νέων παιδιών για άθληση, όπως πχ το έργο του Αστέρα Νίκαιας και την σημαντική προσπάθεια που κάνει για την ανάπτυξη του βόλεϊ στην πόλη μας, την ανάγκη και για χωροταξική ανάπτυξη των αθλητικών υποδομών στην πόλη, αλλά και το ιδιοκτησιακό καθεστώς, ψήφισε ΠΑΡΩΝ και με ενιαία κριτήρια και στα 2 αυτά θέματα.

Το ΠΑΡΩΝ της ψήφου έχει να κάνει με το ότι παραχωρείται δημόσιος δημοτικός χώρος για κατασκευή γηπέδων από τις ίδιες τις ομάδες και τα γήπεδα δε θα ανήκουν στο Δήμο. Μάλιστα η Λαϊκή Συσπείρωση πρότεινε οι συγκεκριμένες μελέτες να ενταχθούν στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ και να χρηματοδοτηθούν από το Κράτος ώστε και τα γήπεδα να ανήκουν στο Δήμο και όλες οι ομάδες της πόλης να μπορούν να κάνουν χρήση.

Το μόνο που απάντησε η Δημοτική Αρχή, με την εισήγηση του Αντιδημάρχου Αθλητισμού να είναι copypasteτης πρότασης του Ολυμπιακού, ήταν ότι τα γήπεδα να γίνουν για 5 χρόνια μόνο σε δημοτικό χώρο!!!! Δηλαδή καμιά διεκδικητική λογική για νέα γήπεδα και ανάγκες αθλητισμού alacart.