Αναλυτική ενημέρωση για το Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις 30.06.2020

lslogoΣτο Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις 30.06.2020, το πρώτο με φυσική παρουσία των δημοτικών συμβούλων μετά την καραντίνα, η Λαϊκή Συσπείρωση έθεσε τα εξής ζητήματα:

Πανδημία κορονοϊου: αποδείχθηκε ότι η υγεία στον καπιταλισμό είναι εμπόρευμα και η ζωή κόστος. Καπιταλισμός σημαίνει μαζικοί τάφοι στις ΗΠΑ, καμιόνια με φέρετρα στην Ιταλία, αβοήθητοι ηλικιωμένοι να πεθαίνουν μόνοι τους στα γηροκομεία της Ισπανίας, και σε όλο τον πλανήτη οι ιατροί να επιλέγουν ανάλογα με την ηλικία ποιος θα πεθάνει και ποίος όχι. Στη χώρα μας αποδείχθηκε ότι το δημόσιο σύστημα υγείας νοσεί φέροντας το αποτύπωμα διαδοχικά όλων των Κυβερνήσεων. Ελάχιστες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού έγιναν, οι ΜΕΘ δε φτάνουν να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας και το σύστημα υγείας παραμένει αθωράκιστο μπροστά σε ένα νέο κύμα πανδημίας του ιού. Ο Δήμος έχει χρέος να αναλάβει πρωτοβουλίες για να αναδειχθούν τα τεράστια κενά που έχει το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας καθώς και το ΤΟΜΥ της πόλης μας.

Πανδημία και σχολεία:

και τα σχολεία βρέθηκαν αθωράκιστα μπροστά στην πανδημία. Κύριο πρόβλημα είναι η έλλειψη επαρκούς και μόνιμου προσωπικού καθαριότητας στο σχολεία της πόλης μας. Ο Δήμος έδωσε μειωμένη κατά 20% τη δόση της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής για να προμηθευτεί αντισηπτικά και καθαριστικά μέσα ή με δωρεές από εταιρίες, αντί να διεκδικήσει από το Κράτος και τα μέσα για καθαριότητα και ηλεκτρονικά μέσα για την τηλεκπαίδευση. Ο Δήμος θα έπρεπε να διεκδικήσει επιπλέον χρήματα για τις Σχολικές Επιτροπές για να καλυφτούν οι ανάγκες που γέννησε η πανδημία και όχι να μετακυλύει το κόστος σε γονείς και εκπαιδευτικούς. Η μόρφωση και η υγεία των μαθητών δεν είναι ατομική υπόθεση, αλλά ευθύνη του κράτους που πρέπει να παρέχεται ισότιμα σε όλα τα παιδιά. Ήδη Δήμοι της Αττικής έχουν επιχειρήσει να δώσουν την καθαριότητα των σχολείων σε ιδιωτικά συνεργεία ως απάντηση στην έλλειψη προσωπικού. Η Λαϊκή Συσπείρωση έθεσε το ζήτημα τώρα να λάβει ο Δήμος και οι Σχολικές Επιτροπές όλα τα μέτρα για να διεκδικήσει μόνιμο προσωπικό καθαριότητας. Τα σχολεία πρέπει να είναι όλα πλήρως καλυμμένα με καθαρίστριες από το πρώτο κουδούνι του Σεπτέμβρη και όχι οι καθαρίστριες να γίνονται μπαλάκι από Δημοτικό Σε Γυμνάσιο και από Λύκειο σε Δημοτικό επειδή είναι πολύ λιγότερες από τις ανάγκες των σχολείων της πόλης. Η απάντηση της Δημοτικής Αρχής κυνικότατα δια στόματος του κ. Δημάρχου ήταν ότι οι δάσκαλοι και οι καθηγητές δεν χρειάζονται καθαρίστριες, να καθαρίζουν μόνοι τους τα γραφεία τους και τους χώρους που χρησιμοποιούν.

Πανδημία και Δήμοι: η Λαϊκή Συσπείρωση σημείωσε ότι το βασικό ζήτημα που αναδείχθηκε ήταν η έλλειψη επαρκούς μόνιμου προσωπικού στις υπηρεσίες Καθαριότητας, στις Κοινωνικές Υπηρεσίες, στην Υπηρεσία Πρασίνου. Η Λαϊκή Συσπείρωση έθεσε ότι ο Δήμος εκτός από το να «χειροκροτεί» την αυτοθυσία των εργαζομένων πρέπει να παλέψει για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Η ελλείψεις προσωπικού σημαίνει ότι καθ όλη την καραντίνα μια ολόκληρη Περιφέρεια (Αγ. Τριάδα – Άσπρα Χώματα) λειτούργησε με μόνο 2 οδοκαθαρίστριες, η Υπηρεσία Καθαριότητας «κράτησε» γιατί ενισχύθηκε με 2μηνίτες συμβασιούχους μιας χρήσης, η ελλείψεις στο Πράσινο έχουν σαν αποτέλεσμα τις εξωτερικές αναθέσεις έργων τις Υπηρεσίας σε ιδιώτες.

Μέτρα στήριξης όσων πλήγηκαν από την πανδημία και Δήμος: η Λαϊκή Συσπείρωση έθεσε ότι πρέπει ο Δήμος να πάρει απόφαση να στηριχτούν όσα καταστήματα έμεινα κλειστά με μη καταβολή δημοτικών τελών για 6 μήνες, η παραχώρηση επιπλέον χώρου για τραπεζοκαθίσματα να μην είναι εις βάρος του δημόσιου χώρους και της ελεύθερης πρόσβασης σε πεζοδρόμια και πλατείες, να μην καταβληθεί ενοίκιο από τα σχολικά κυλικεία και τα κυλικεία που νοικιάζει ο Δήμος σε δικούς του χώρους (πχ γήπεδα) και να μην υπάρξει ρήτρα για όποιον θέλει να αποχωρήσει. Να μην καταβληθούν τροφεία σε Παιδικούς Σταθμούς και στα προγράμματα αθλητισμού και πολιτισμού για όσο αυτά ανέστειλαν τη λειτουργία τους.

Προβλήματα από τη ζωή της πόλης: παρότι ο Δήμαρχος θεωρεί οτι δεν πρέπει τα προβλήματα της ζωής της πόλης να φτάνουν στο Δημοτικό Συμβούλιο και αρκεί μια επιτολή απλά στους αντιδημάρχους, η Λαϊκή Συσπείρωση έθεσε:

  • Να ενημερωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο για την πυρκαγιά που ξέσπασε στο Άλσος του Αγ. Φίλιππα στις 28/6., θέτοντας το ζήτημα ότι τα 23.600€ που έλαβε ο Δήμος για πυροπροστασία υπολείπονται κατά πολύ των πραγματικών αναγκών που έχει η πόλη μας
  • Με αφορμή την πρόταση – μελέτη για κατασκευή νέας πλατείας στην περιοχή του Ρέντη, τέθηκε για πολλοστή φορά η εγκατάλειψη και η μη πρόσβαση των κατοίκων σε δύο «πνεύμονες» πρασίνου που παραμένουν κλειδωμένοι και παρατημένοι στην περιοχή, το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής και το πάρκο στον οικισμό της Αγ. Άννας. Ελπίζουμε η έλλειψη προσωπικού και η εγκατάλειψη τους από το Δήμο να μην σημαίνει και παράδοση της εκμετάλλευσης τους σε ιδιώτες όπως πριν χρόνια είχε επιχειρήσει για το πάρκο στον οικισμό της Αγ. Άννας ο κ. Ιωακειμίδης.
  • Να υλοποιηθεί άμεσα η απόφαση για τη μονοδρόμηση έξω από τα 20ο – 25ο Δημοτικά Σχολεία
  • Για τις διαμαρτυρίες κατοίκων για τη συγκέντρωση κάδων απορριμμάτων από μέρος της οδού Μ. Μπότσαρη
  • Για την ανάγκη αποκατάστασης του οδοστρώματος στην οδό Σαλαμίνος
  • Για τα λιμνάζοντα νερά σε πολλές κάθετες οδούς της Ατταλείας (πχ Αταλλείας και Κρήτης)

Νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις: η Λαϊκή Συσπείρωση έθεσε ότι πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει θέση και να καταδικαστεί ο αυταρχικός κατήφορος της Κυβέρνησης. Όχι απλά να καταδικαστεί το χουντικού τύπου έκτρωμα της Κυβέρνησης που θέλει το λαό να μη διαδηλώνει για τα δικαιώματά του αλλά να αποσυρθεί. Μάλιστα είναι άμεση και η εμπλοκή των Δήμων, αφού σε πολλές περιπτώσεις ο κάθε Δήμαρχος θα πρέπει να δίνει άδεια αν θα γίνει συγκέντρωση η όχι ή ακόμα και ο περιορισμός διαδηλώσεων ή συγκεντρώσεων σε δημόσιες υπηρεσίες πρακτικά μπορεί να σημαίνει ότι ο κάθε Δήμαρχος θα μπορεί να απαγορεύει συγκέντρωση στο Δημαρχείο ή στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (πχ από Σύλλογο Γονέων Σχολείου) και όσοι συμμετέχουν ακόμα και να συλλαμβάνονται με «ιδιώνυμο» ποινικό αδίκημα.

Για τις εξελίξεις στην προσχολική αγωγή: Ένα ακόμη θέμα που ήρθε προς συζήτηση, είναι το ζήτημα της στέγασης των δομών προσχολικής αγωγής. Πιο συγκεκριμένα με βάση τα στοιχεία, δημιουργείται η ανάγκη για στέγαση δυο νέων παραρτημάτων νηπιαγωγείων στην πόλη μας. Η ανάγκη αυτή θα καλυφτεί με αγορά δυο προκατ κατασκευών που θα τοποθετηθούν στο 8ο και 15ο Δημοτικό σχολείο αντίστοιχα. Με την τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης αναδείχτηκαν τα εξής:

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζοντας το έργο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζει χωρίς ουσιαστικούς όρους και προϋποθέσεις την δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή. Παραμένει άθικτο το νομοθετικό πλαίσιο που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και διατηρεί η ΝΔ, για τοποθέτηση κοντέινερ για προνήπια και νήπια ακόμα και σε Γυμνάσια και Λύκεια. Πρέπει εδώ και τώρα να καταργηθούν αυτοί οι νόμοι και να ενισχυθούν οικονομικά οι Δήμοι για ανέγερση νέων νηπιαγωγείων, δέσμευση χώρων για οικοδόμηση νηπιαγωγείων, προσλήψεις εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού.

Η Δημοτική Αρχή, ενώ είχε συντάξει έγγραφο με ημερομηνία 10 Ιουνίου που αποτύπωνε τις νέες ανάγκες δεν μπήκε στον κόπο να ενημερώσει ούτε καν την Ένωση Γονέων, η οποία έμαθε το ζήτημα στις 24 Ιουνίου ούτε καν από τους καθ' ύλην αρμόδιους αλλά από τους Συλλόγους Γονέων. Πρόκειται για απαράδεκτη ενέργεια. Προβληματικές εξίσου είναι οι τοποθετήσεις Δημοτικών Συμβούλων (στα Σχολικά Συμβούλια που διεξήχθησαν) που απευθυνόμενες στους γονείς που είχαν ενστάσεις τους είπαν επί της ουσίας ότι δεν είναι λογικό να έχουν αντίρρηση με τη στέγαση μικρών παιδιών σε κοντέινερ...

Είναι ανάγκη άμεσα να γίνει ουσιαστικός σχεδιασμός για το πρόβλημα της προσχολικής αγωγής στον Δήμο μας. Δεν μπορεί αυτό το βασικό πρόβλημα να αντιμετωπίζεται με ημίμετρα που η ίδια η ζωή δείχνει ότι έρχονται για να μείνουν, όπως έγινε και με τη στέγαση νηπίων σε κοντέινερ στο 12ο και 17ο Δημοτικό εδώ και τέσσερα χρόνια...