Καταψήφισε η Λαϊκή Συσπείρωση τα Δημοτικά Τέλη του 2021 και κατέθεσε πρόταση για τη μείωση τους

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε τα δημοτικά τέλη για το έτος 2021.

Σήμερα, ενώ πριν 3 έτη η αύξηση των τελών στην κατοικία σε 1,52 ευρώ/τμ ονομάστηκε «εξίσωση τελών» γιατί η πόλη είναι μια και δεν είναι «λογικό» να πληρώνει διαφορετικά η Νίκαια από τον Ρέντη, υπάρχει αναντιστοιχία στην εμπορική χρήση σε Νίκαια και Ρέντη.

Στη Νίκαια το κατάστημα φορολογείται με 3,51 ευρώ/τμ ενώ στο Ρέντη με 4,83 ευρώ/τμ. Επίσης στο Ρέντη υπάρχει διαχωρισμός για τα καταστήματα που είναι κάτω από 50τμ και που δεν εφαρμόζεται στη Νίκαια. Ακόμα, μεγάλες εμπορικές επιφάνειες (Super Market, πολυκαταστήματα, ΔΕΚΟ, Τράπεζες) στη Νίκαια φορολογούνται με 6,90 ευρώ/τμ ενώ στο Ρέντη με 4,83 ευρώ/τμ.

Για το 2021, σε σχέση με πέρυσι, υπάρχει πρόβλεψη (με βάση και το νόμο για τακτοποίηση αυθαιρέτων) για αύξηση των φορολογούμενων τμ κατά 568.000 τμ για την κατοικία και 272.000 για την εμπορική χρήση, που θα φέρουν επιπλέον έσοδα στο Δήμο, έως και 1,9 εκ ευρώ.

Η Λαϊκή Συσπείρωση πρότεινε ότι σήμερα είναι ώριμο να γίνει μείωση των δημοτικών τελών χωρίς να μειωθούν τα έσοδα του Δήμου, αλλά εφαρμόζοντας μια πολιτική που θα ανακουφίζει τα λαϊκά νοικοκυριά και τα μικρά καταστήματα και θα φορολογεί τις μεγάλες εμπορικές επιφάνειες.

Η Λαϊκή Συσπείρωση πρότεινε:

  • μείωση στην κατοικία κατά 20% και συντελεστή 1,20 ευρώ/τμ από 1,52 ευρώ
  • ενιαίο συντελεστή στα καταστήματα με 3 ευρώ/τμ που σημαίνει μείωση 15% στα καταστήματα της Νίκαιας και 38% στα καταστήματα του Ρέντη
  • όλες οι μεγάλες εμπορικές επιφάνειες (Super Market, ΔΕΚΟ, Τράπεζες, πολυκαταστήματα, εμπορικά κέντρα, εμπορικά και ψυχαγωγικά πάρκα) με ενιαίο τέλος στα 6,9 ευρώ/τμ
  • πλήρη απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία και πολιτιστικούς συλλόγους
  • μείωση σε κατηγορίες πολιτών, όπως ΑμΕΑ, μακροχρόνια άνεργοι, πολύτεκνοι, κ.α. με ουσιαστικά εισοδηματικά κριτήρια.