ΚΟ Κέντρου-Χαλκηδόνας Νίκαιας του ΚΚΕ - Εκδήλωση - συζήτηση με γυναίκες

ko-xalkidonas-gynaikes

 

Με πολύ ενδιαφέρον ολοκληρώθηκε η εκδήλωση - συζήτηση που πραγματοποίησε η ΚΟ Κέντρου-Χαλκηδόνας Νίκαιας του ΚΚΕ, την Πέμπτη 4 Μάη, στο καφέ Μαραμπού στη Νίκαια, με θέμα «Χτίζουμε Ασπίδα προστασίας στα αποτρόπαια εγκλήματα σε βάρος παιδιών και γυναικών» όπου μέσα και από τη συζήτηση τέθηκε η ανάγκη εκλογικής ενίσχυσης του ΚΚΕ παντού και ιδιαίτερα στις εργατογειτονιές γειτονιές της Κοκκινιάς.

Στην εκδήλωση μίλησαν η Δήμητρα Σταματέλου, υποψήφια με το ΚΚΕ στην Α' Πειραιά, και η Σίτσα Κόνιαρη, Δημοτική Σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση και Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Νίκαιας.

 

Στην ομιλία της η Δ. Σταματέλου εισαγωγικά ανέφερε ότι ενώ υπήρξαν εδώ και πολλά χρόνια σημαντικά στοιχεία εκσυγχρονισμού του Αστικού Δικαίου και πως οι γυναίκες σήμερα έχουν μπει σε μια σειρά επαγγέλματα που κάποτε ήταν αδιανόητο να επιλέγουν και συγχρόνως έχει ανέβει πολύ ψηλά το μορφωτικό τους επίπεδο. Και όμως οι αλλαγές αυτές στην καπιταλιστική κοινωνία δεν ανατρέπουν ριζικά την ανισοτιμία τους. Η όποια οικονομική ανεξαρτησία της γυναίκας από τον άνδρα δεν μπορούσε να πάρει χαρακτήρα ουσιαστικής οικονομικής και κοινωνικής απελευθέρωσης, δεν απάλλαξε τη γυναίκα από τον ταξικό οικονομικό και κοινωνικό καταναγκασμό, όπως δεν απάλλαξε και τον άνδρα από τον εξαναγκασμό.

Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι δεν αρκεί μόνο να «σπάσουν οι γυναίκες τη σιωπή τους» για τη βία στις διαπροσωπικές, οικογενειακές σχέσεις και να αλλάξει το νομικό πλαίσιο. Για αυτό, το ΚΚΕ και μέσα από το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, προβάλλει και διεκδικεί όλες τις προϋποθέσεις, οικονομικές και κοινωνικές, που είναι απαραίτητες, για να σηκώσουν κεφάλι οι γυναίκες και να καταγγείλουν, να αντιπαλέψουν κάθε μορφής βία, αλλά και να απεγκλωβιστούν από παθογόνες οικογενειακές και διαπροσωπικές σχέσεις.

Κατά την παρέμβασή της η Σ. Κόνιαρη, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τα φρικιαστικά εγκλήματα σε βάρος ανηλίκων παιδιών αποδεικνύουν πως τα παιδιά είναι τα πρώτα θύματα της πολιτικής που εμπορευματοποιεί την υγεία και την πρόνοια. Τα αποτρόπαια αυτά περιστατικά βιασμών και κακοποιήσεων αντανακλούν την αδυναμία του βρώμικου συστήματός τους, του καπιταλισμού, που αδυνατεί συνολικά να προστατέψει την ανθρώπινη ζωή. Το κράτος σε τέτοιες συνθήκες που αντικειμενικά χρειάζονται δομές παιδικής προστασίας, αντί να δημιουργήσει σύγχρονες προνοιακές δομές για τα δικαιώματα και τις ανάγκες αυτών των παιδιών, με μόνιμο επιστημονικό, βοηθητικό προσωπικό, έρχεται με την αδιαφορία του και τα κακοποιεί για άλλη μία φορά!

Ξεκαθάρισε πως η θέση του ΚΚΕ είναι ότι σημαντικό ρόλο στην προστασία των παιδιών από τέτοια αποτρόπαια εγκλήματα θα μπορούσε να έχει ένα καλά οργανωμένο Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας, με κορμό το Κέντρο Υγείας που θα έχει την πλήρη εικόνα του πληθυσμού αναφοράς, ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα τα παιδιά και οι οικογένειες που βρίσκονται σε κίνδυνο στο επίπεδο της κοινότητας. Απέναντι σε αυτή τη δυσωδία, ανάσα δίνουν οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες του εργατικού-λαϊκού κινήματος, υψώνοντας "ασπίδα προστασίας" για τα παιδιά και κάθε οικογένεια που υποφέρει.

Κλείνοντας, έγινε κάλεσμα στις γυναίκες να δείξουν εμπιστοσύνη στο σύνθημα «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό στον δρόμο της ανατροπής», το οποίο προκύπτει έμπρακτα από τους καθημερινούς αγώνες. Είναι στο χέρι μας να χτίσουμε ασπίδα προστασίας για κάθε γυναίκα για να αλλάξει τη ζωή της μαχόμενη, αντιπαλεύοντας όλους τους παράγοντες που αφήνουν τις γυναίκες ευάλωτες και εκτεθειμένες, για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της εκμετάλλευσης.

Είναι στο χέρι κάθε ανθρώπου της βιοπάλης, που οργίζεται και αγανακτεί με την πολύμορφη βία κατά των παιδιών, των γυναικών, να παλέψει μαχητικά για την ανατροπή του καπιταλιστικού βούρκου, για να ανάψει τελικά εκείνη η σπίθα που «θα κάνει τα σκοτάδια φως». Η συμμετοχή στον αγώνα με τη στήριξη του ΚΚΕ να γίνει πηγή έμπνευσης σε κάθε πεδίο της ζωής. Γιατί η ψήφος στο ΚΚΕ, την επόμενη μέρα θα μεταφραστεί σε αγώνα, σε διεκδίκηση με κριτήριο τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες.

Ακολούθησε ουσιαστική συζήτηση με τις γυναίκες, τέθηκαν ερωτήματα και η εκδήλωση έκλεισε με κάλεσμα για συμμετοχή σε μια σειρά εκδηλώσεων που έχουν προγραμματίσει οι ΚΟΒ του ΚΚΕ στη Νίκαια, μεταξύ αυτών και το Σάββατο 13 Μάη στις 7 μ.μ. στην πλ. Αγ. Νικολάου στην εκδήλωση/ συζήτηση με θέμα «Νεανική βία -BullyingΡατσιστικές Επιθέσεις. Υπάρχει Διέξοδος!» που θα μιλήσουν οι Π. Κατηφές υποψήφιος βουλευτής Β΄ Πειραιά και δημοτικός σύμβουλος επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης και Α. Μπόμπολη, μέλος του Γρ. του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφια βουλευτής στον Δυτικό τομέα Αθήνας.

 

ko-xalkidonas-gynaikes2

 

ko-xalkidonas-gynaikes3

 

ko-xalkidonas-gynaikes  1

 

ko-xalkidonas-gynaikes  8