«5μηνα»

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ: Ξεπατώνουν στη δουλειά τούς εργαζόμενους στα «πεντάμηνα». Πληθαίνουν οι καταγγελίες για τα καθήκοντα που τους αναθέτουν και τις συνθήκες στις οποίες τους απασχολούν

Συγκέντρωση των εργαζομένων στα 5μηνα του Δήμου Ασπροπύργου διοργάνωσαν την περασμένη βδομάδα το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικήςκαι το Σωματείο Εργαζομένων Δήμων Ελευσίνας - Ασπροπύργου - Μάνδρας. Στόχος ήταν η ενημέρωση των εργαζομένων για τα δικαιώματά τους, καθώς και τα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία.

Στη συζήτηση τονίστηκε η ανάγκη της κοινής δράσης όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, με άξονα της πάλης το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία. Μετά από τη συζήτηση, αντιπροσωπεία του Συνδικάτου, του Σωματείου και της επιτροπής που εξέλεξαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στα 5μηνα, είχαν συνάντηση με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Καθαριότητας του Δήμου Ασπροπύργου, απαιτώντας:

 

Τον άμεσο εμβολιασμό όλων των εργαζομένων που απασχολούνται στην καθαριότητα και σε εξωτερικές εργασίες. Την παροχή των Μέσων Ατομικής Προστασίας και του γάλακτος. Την καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Ο αντιδήμαρχος δεσμεύτηκε για την άμεση παροχή των Μέσων Ατομικής Προστασίας και του εμβολιασμού. Το γάλα ήδη χορηγείται, ενώ για το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας είπε ότι θα δοθεί μόνο αν έρθει εγκύκλιος από το αρμόδιο υπουργείο.

Στην ανακοίνωσή τους, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και το Σωματείο Εργαζομένων Δήμων Ελευσίνας - Ασπροπύργου - Μάνδρας καταγγέλλουν ότι οι διοικήσεις των δήμων είναι απέναντι από την οργάνωση των εργαζομένων και ότι «δε θέλουν εργαζόμενους ενημερωμένους για τα δικαιώματά τους και με αγωνιστική διάθεση.

Εμείς, ωστόσο, θα συνεχίσουμε να χτίζουμε σε κάθε δήμο ενιαίο μέτωπο αγώνα όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, δημιουργώντας επιτροπές εργαζομένων στα 5μηνα, πλάι στα σωματεία και στο Συνδικάτο των ΟΤΑ».

Στο Περιστέρι

Συγκέντρωση εργαζομένων στα 5μηνα έγινε και στο Δήμο Περιστερίου, με πρωτοβουλία της Σωματειακής Επιτροπής των Εργαζομένων στο Δήμο και το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής. Μετά τη συζήτηση, αντιπροσωπεία του Συνδικάτου και των εργαζόμενων στα 5μηνα εξέλεξαν Επιτροπή Αγώνα και διαμόρφωσαν πλαίσιο διεκδίκησης, ζητώντας ανάμεσα σε άλλα να πληρωθούν άμεσα οι εργαζόμενοι που έχουν ήδη κλείσει 40-50 μέρες εργασίας και είναι απλήρωτοι, να αναλάβει τις ευθύνες της η διοίκηση του Δήμου.

Οπως μάλιστα καταγγέλλουν συνδικαλιστές, «σε πρόσφατη συνάντηση της Σωματειακής Επιτροπής με τη διοίκηση του Δήμου, η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, στα αιτήματα που της βάλαμε, μας απάντησε ότι αυτοί οι εργαζόμενοι έρχονται με την αγωνία της ανεργίας για να πιάσουν ένα μεροκάματο και αυτό από μόνο του είναι αρκετό!».

Εργαζόμενοι για κάθε χρήση

Στο μεταξύ, να σταματήσει εδώ και τώρα η εργοδοτική αυθαιρεσία του Δήμου Σικυωνιών στους εργαζόμενους στα 5μηνα και να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα για το μήνα Ιούλη, απαιτεί ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων νομού Κορινθίας.

Καταγγέλλει, επίσης, ότι η δημοτική αρχή απασχολεί τους εργαζόμενους σε δομές και αναθέτει καθήκοντα που καμία σχέση δεν έχουν με όσα αναγράφονται στη σύμβασή τους.

Συγκεκριμένα, στο Ναυτικό Ομιλο Κιάτου, ολοκληρώθηκε στις 14/8 ένα πρόγραμμα απασχόλησης για παιδιά 7-12 ετών, που ξεκίνησε στις 27/7, με εργαζόμενες από το 5μηνο (δύο φυσιοθεραπεύτριες, μία νοσηλεύτρια, δύο κοινωνικές λειτουργούς και μία γενικών καθηκόντων) και όχι με επιστημονικά καταρτισμένους εκπαιδευτές και μάλιστα με το αζημίωτο, αφού για κάθε παιδί η οικογένεια καταβάλλει 33 ευρώ.

Τις εργαζόμενες που απασχολούν περίπου 20-25 παιδιά, τις υποχρέωναν εκτός από το να διαμορφώνουν όλο το πρόγραμμα, με δραστηριότητες όπως γυμναστική, κολύμβηση, εικαστικά κ.ά., να καθαρίζουν και όλο το κτίριο σε καθημερινή βάση! Κι από πάνω, η καθυστέρηση από πλευράς του Δήμου των προβλεπόμενων διαδικασιών έχει σαν συνέπεια τη μη καταβολή των δεδουλευμένων για το μήνα Ιούλη.

Πηγή: Ριζοσπάστης 19/8/2015