9η Μάη - Τιμή στα 75 χρόνια από την αντιφασιστική νίκη των λαών

sovietikh-afisa-89 Μάη 1945. Ώρα 0:43 π.μ. Στην αίθουσα της στρατιωτικής σχολής μηχανικού, στο προάστιο Κάρλσχορστ του Βερολίνου, οι πληρεξούσιοι της ανώτατης γερμανικής στρατιωτικής διοίκησης στρατάρχης Κάιτελ, ναύαρχος Φρίντεμπουργκ και στρατηγός της αεροπορίας Στουμπφ υπογράφουν την Πράξη για τη χωρίς όρους συνθηκολόγηση της Γερμανίας ενώπιον των αντιπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων των Συμμάχων: Από μέρους της ΕΣΣΔ ο στρατάρχης Γ. Κ. Ζούκοφ, της Αγγλίας ο στρατάρχης της Αεροπορίας Α. Τέντερ, των ΗΠΑ ο στρατηγός Κ. Σπάατς και της Γαλλίας ο στρατηγός Ντε Λατρ ντε Τασινί.

Η 9 του Μάη καταγράφεται στην Ιστορία ως η μέρα της «Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών».

Η ιστορία της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, συνολικά του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αποδεικνύει περίτρανα και ανεξίτηλα πως ο ναζισμός - φασισμός είναι γέννημα θρέμμα του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος, άλλωστε και ο Χίτλερ αναρριχήθηκε στην εξουσία με τη στήριξη γερμανικών και άλλων μονοπωλίων. Πως μόνο το εργατικό - λαϊκό κίνημα, που έχει στόχο την εργατική εξουσία, μπορεί να αντιμετωπίσει ουσιαστικά και να ξεριζώσει το φασισμό, να απομονώσει τέτοιες δυνάμεις. Πως δεν μπορούν να εγγυηθούν την πάλη ενάντια στο φασισμό, δυνάμεις που υπηρετούν το σάπιο σύστημα, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, που ασκούν αντιλαϊκές πολιτικές, στο όνομα μάλιστα της "προόδου", που δείχνουν ανοχή στη φασιστική δράση.

 

 

Η 9η Μάη εμπνέει τους λαούς, τους διδάσκει πίστη στη δύναμή τους. 

Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ τιμούν τα 75 χρόνια από την 9η Μάη 1945, με καταθέσεις στεφάνων σε μνημεία και ιστορικούς τόπους, με ιστορικούς περιπάτους κ.ά. Παράλληλες εκδηλώσεις τιμής προγραμματίζουν τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. 

Οι Οργανώσεις αποτίουν φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν, όσους θυσιάστηκαν, όσους έδρασαν με κάθε τρόπο ενάντια στον ναζιστικό - φασιστικό ιμπεριαλιστικό άξονα Γερμανίας - Ιταλίας - Ιαπωνίας και των συμμάχων τους. Τιμούν τη δράση των Κομμουνιστικών Κομμάτων που ηγήθηκαν των εθνικοαπελευθερωτικών και αντιφασιστικών κινημάτων. Τον απελευθερωτικό Κόκκινο Στρατό της ΕΣΣΔ και τους πάνω από 20.000.000 Σοβιετικούς πολίτες και στρατιώτες που έδωσαν τη ζωή τους σε αυτόν τον τιτάνιο αγώνα ενάντια στο ναζισμό και το φασισμό.

Παράλληλα, η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ κυκλοφορεί δύο ηλεκτρονικές επετειακές εφημερίδες με ιστορικά ντοκουμέντα και φωτογραφίες της εποχής.

 

Η πρώτη αφορά τα ψέματα της ιμπεριαλιστικής παραχάραξης της Ιστορίας και την πραγματική αλήθεια

(https://www.902.gr/sites/default/files/MediaV2/20200505/antifasistiki_niki_psemmata.pdf).

 

Η δεύτερη αφορά τη στάση της αστικής τάξης στη ναζιστική κατοχή, που πάλευε για να εξασφαλίσει την εξουσία της

(https://www.902.gr/sites/default/files/MediaV2/20200505/nazistiki_katohi_ellada.pdf).


Πηγή: www.902.gr