ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ: Υπηρετούνται τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων

Προχωρούν οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, με σοβαρούς κινδύνους τόσο για το περιβάλλον όσο και για το πενιχρό λαϊκό εισόδημα. Οι ιδιώτες που θα αναλάβουν την κατασκευή και λειτουργία των τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στο Λεκανοπέδιο αναλαμβάνουν την επιλογή τόσο για τη μέθοδο επεξεργασίας αλλά και της τιμολογιακής πολιτικής που θα επιβαρύνει τα λαϊκά στρώματα, μετατρέποντας πραγματικά το σκουπίδι σε χρυσάφι. Θυμίζουμε ότι ήδη προχτές διεξήχθη ο πρώτος διαγωνισμός για το εργοστάσιο στο Γραμματικό και αναμένεται σήμερα για την Κερατέα και άμεσα για Ανω Λιόσια και Φυλή.
 

 

 

Συνολικότερα, το μοντέλο που πάει να καθιερώσει η κυβέρνηση, όπως εκτιμά το ΚΚΕ, έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Καθιερώνεται η πλήρης ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των αποβλήτων. Τώρα πια, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις αποκτούν αρμοδιότητες, όπως: Η επιλεκτική αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού (ΠΕΣΔΑ), με βάση τα συμφέροντά τους, η μελέτη των εγκαταστάσεων, η κατασκευή τους στις θέσεις που έχουν ήδη καθοριστεί και οι οποίες, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι όλες ακατάλληλες, η λειτουργία τους για διάστημα 25 ετών, η χρηματοδότησή τους με δεκάδες εκατ. ευρώ από το κράτος.
  • Η παραπέρα ανακύκλωση, με διαλογή στην πηγή, τόσο των ανακυκλώσιμων ξηρών υλικών (κύρια χαρτιών, χαρτονιών και πλαστικών), όσο και των βιοαποβλήτων (οργανικά και «πράσινα» απορρίμματα), οδηγείται στην ...πυρά! Και προκρίνεται η πανάκριβη σήμερα για τα λαϊκά στρώματα και επικίνδυνη για το περιβάλλον και την υγεία «ενεργειακή αξιοποίηση», κοινώς καύση.

 

Η υλοποίηση των συγκεκριμένων επιλογών του πολιτικού προσωπικού της άρχουσας τάξης, σε κεντρικό και πολιτικό επίπεδο, έχουν πολλαπλά δυσμενή αποτελέσματα για τη λαϊκή οικογένεια, στους εργαζόμενους, στην υγεία και το περιβάλλον, αφού:

  • Πρώτα - πρώτα πρόκειται για παρεμβάσεις που έχουν στόχο να δοθεί ζωτικός χώρος στα συσσωρευμένα κεφάλαια των επιχειρηματικών ομίλων για χρυσοφόρες επενδύσεις και κέρδη στο σύνολο των σύμμεικτων απορριμμάτων, σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος, αφού θα συνοδευτεί με σημαντικές αυξήσεις στα δημοτικά τέλη καθαριότητας.
  • Διαιωνίζεται η διοχέτευση του 85% - και αυτό στην καλύτερη περίπτωση - των απορριμμάτων της Αττικής, για άλλα 30 χρόνια στο βεβαρημένο Θριάσιο και τη Δυτική Αθήνα.
  • Με την ιδιωτικοποίηση του συνόλου της επεξεργασίας των απορριμμάτων της Αττικής, μπαίνουν στο δρόμο της απόλυσης εκατοντάδες «συμβασιούχοι» και μόνιμοι εργαζόμενοι στον ΕΔΣΝΑ, ενώ έπονται χιλιάδες ακόμη σε όλη την Ελλάδα.
  • Καμία πρόνοια δε λαμβάνεται για τη χωροθέτηση σε κατάλληλη θέση και την κατασκευή του επόμενου Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων, αν και ομολογείται ότι η χωρητικότητα που απομένει στον υφιστάμενο ΧΥΤΑ Φυλής, που έπρεπε να έχει κλείσει και να αποκατασταθεί προ πολλού, δεν υπερβαίνει τα δύο με τρία χρόνια.

 

Η θέση του ΚΚΕ

Η θέση του ΚΚΕ για το ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων είναι:

  • Να σταματήσει κάθε παραπέρα ενέργεια για την κατασκευή των μονάδων σύμμεικτων απορριμμάτων που προβλέπονται στα ισχύοντα ΠΕΣΔΑ, στην Αττική και σε όλη τη χώρα.
  • Να διαμορφωθεί χωρίς άλλες καθυστερήσεις νέος Εθνικός (Κεντρικός) Σχεδιασμός και με βάση αυτόν να καταρτιστούν τα αναθεωρημένα ΠΕΣΔΑ που θα υλοποιηθούν με κεντρικούς δημόσιους πόρους και με προτεραιότητες: Τον αποκλεισμό της ιδιωτικοποίησης, την απόλυτη διασφάλιση όλων των εργαζομένων στο υπόψη αντικείμενο, ανεξάρτητα της σχέσης εργασίας τους με πλήρη δικαιώματα, τη μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων, την προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή σε συνδυασμό με το δραστικό περιορισμό του ρεύματος των σύμμεικτων, την ορθολογική μεταφορά μέσω σταθμών μεταφόρτωσης, την πλήρη αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών, τη δίκαιη και τεκμηριωμένη χωροθέτηση των σχετικών υποδομών.
  • Για την περίπτωση της Αττικής να κλείσει άμεσα ο ΧΥΤΑ Φυλής, οι χωροθετήσεις να αναζητηθούν εκτός του Θριάσιου, χωρίς να αποκλείονται και εκτός Αττικής περιοχές στο πλαίσιο μιας διαπεριφερειακής συνεργασίας. Στο μεταξύ, να προωθηθούν άμεσα δράσεις ήπιας ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή (περιλαμβανομένων και των οργανικών) στην Αττική και γενικότερα.

Ριζοσπάστης, 24 Γενάρη 2013