Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας - Απάντηση στη νεοναζιστική «Χρυσή Αυγή»

eikastiko-epimelhthrio logoΤο ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, με χτεσινή του ανακοίνωση, απαντά σε Ερώτηση - επίθεση εναντίον του που κατέθεσε στη Βουλή η νεοναζιστική «Χρυσή Αυγή», με αφορμή την αντιφασιστική, αντιρατσιστική εικαστική διαδικτυακή έκθεση που διοργανώνει το Επιμελητήριο.

Το ΔΣ του ΕΕΤΕ επισημαίνει ότι «η καταπολέμηση της βαρβαρότητας του ρατσισμού και του φασισμού είναι πρωτίστως ζήτημα πολιτισμού. Θεωρούμε ότι είναι απολύτως μέσα στις υποχρεώσεις του ΕΕΤΕ η προάσπιση του πολιτισμού και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνεπάγεται η έννοια "πολιτισμός"».

Το ΕΕΤΕ διοργανώνει την έκθεση «αισθανόμενο το χρέος να πάρουν οι καλλιτέχνες θέση για όλα όσα ξεκίνησαν να συμβαίνουν και πρόκειται να συμβούν, λόγω της καπιταλιστικής κρίσης, της ανεργίας, της εξαθλίωσης, που οδηγούν στην καταβαράθρωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και του δικαιώματος των εργαζομένων στη ζωή. Ο φασισμός και ο ρατσισμός δεν είναι νέο φαινόμενο για να το αντιμετωπίσουμε με έκπληξη και επιπολαιότητα. Είναι μέσα στη φύση του καπιταλισμού. Η Τέχνη ήταν πάντοτε ο εκφραστής της εκάστοτε κοινωνίας, του πολιτισμού που κυριαρχούσε και του αντίπαλου πολιτισμού, μέσα από την ταξική πάλη. Μια ματιά και μπορεί να διακρίνει κανείς στην πορεία της Ιστορίας, μορφές τέχνης που εξέφρασαν τη φρικαλέα μεταχείριση του ανθρώπου από εξουσίες που πρόθεσή τους ήταν να τρομοκρατούν, όπως και μορφές Τέχνης που καλύπτανε πίσω από ένα ψευδεπίγραφα "ωραίο" την κυρίαρχη τάξη, που με την εξουσία της διαχώριζε πάντα τους ανθρώπους σε "άξιους να ζουν" και σε "υπανθρώπους άξιους να καταναλωθούν". Υπάρχει, όμως, πάντα και Τέχνη εκφραστής της ελευθερίας του ανθρώπου και του "εκ γενετής" δικαιώματος του ανθρώπου στη χαρά της ζωής, του δικαιώματος στην εργασία, στη δημιουργία. Και αυτό είναι που προασπίζεται το ΕΕΤΕ».

Το ΕΕΤΕ κατέθεσε στη Βουλή και αναλυτικά στοιχεία για τη λειτουργία του.

 


 

Πηγή: Ριζοσπάστης 27.07.2013