ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: Δεκάδες χιλιάδες μαθητές εκτός Εκπαίδευσης και χιλιάδες εκπαιδευτικοί στην ανεργία

laiki paideiaΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: Καμία απόλυση. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Κανένα παιδί έξω από τα σχολεία. «Όχι» στο σχολείο της τζάμπα εργασίας. Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν ενιαίο 12χρονο σχολείο. Μεταλυκειακή τεχνική εκπαίδευση.

Δεκάδες χιλιάδες μαθητές εκτός Εκπαίδευσης και χιλιάδες εκπαιδευτικοί στην ανεργία. Είναι η εικόνα που σκιαγραφούν τα νέα ωρολόγια προγράμματα για το Γυμνάσιο, το Γενικό Λύκειο και τα ΕΠΑΛ, όπως διέρρευσαν από το υπουργείο Παιδείας.

  • Καταργείται ως αυτόνομο μάθημα η Τεχνολογία.
  • Το μάθημα Μουσικής δεν θα διδάσκεται καθόλου στη Β' και Γ' τάξη Γυμνασίου. Το ίδιο ισχύει και για τα Εικαστικά.
  • Μειώνεται κατά μία ώρα η διδασκαλία στα μαθήματα της Βιολογίας, της Φυσικής Αγωγής, της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, της Ιστορίας και της Οικιακής Οικονομίας.
  • Οι μαθητές του Λυκείου θα δίνουν τέσσερις φορές πανελλαδικές εξετάσεις μέχρι να περάσουν σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ.
  • Στις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου καταργείται το μάθημα της Πληροφορικής.
  • Κάθε μαθητής των ΕΠΑΛ για να πάρει το απολυτήριο είναι υποχρεωμένος να ενταχθεί στη μαθητεία. Ουσιαστικά να δουλέψει τζάμπα περίπου 11 ώρες τη βδομάδα σε επιχειρήσεις.

Κινητοποίηση καθηγητών ενάντια στις απολύσεις

Χωρίς δουλειά μένουν τα 2/3 των καθηγητών Μουσικής, το 1/3 των καθηγητών Οικιακής Οικονομίας στα Γυμνάσια και η συντριπτική πλειοψηφία των 2.500 καθηγητών Εικαστικών Μαθημάτων που δουλεύουν σε Γυμνάσια και Λύκεια, σύμφωνα με το προσχέδιο του σχολικού προγράμματος για τα Γυμνάσια όπως διέρρευσε μέσω non paper από το υπουργείο Παιδείας.

pame ekp parast diamΜια πρώτη απάντηση έδωσαν χτες το πρωί στο υπουργείο Παιδείας δεκάδες εκπαιδευτικοί διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές της Μουσικής, Εικαστικών κι άλλων μαθημάτων που όχι μόνο τους οδηγούν στην ανεργία, αλλά στερούν και «στα παιδιά μαθήματα διαμόρφωσης προσωπικότητας, που κάνουν έναν πλήρη άνθρωπο και είναι δημιουργικά, καλλιεργούν τη σκέψη, την παρατήρηση, την αντίληψη, την αισθητή νόηση, εκφράζουν συναισθήματα, επικοινωνία». Η Επιτροπή Αγώνα καθηγητών Μουσικής Β/βάθμιας Εκπαίδευσης, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ), δυνάμεις του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, φορείς, σύλλογοι, προχώρησαν χτες σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας. Από την πρώτη στιγμή στο πλευρό τους η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Αντιπροσωπεία των φορέων και η βουλευτής του Κόμματος συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Παιδείας Σ. Κεδίκογλου, ο οποίος σε μια προσπάθεια εμπαιγμού των εκπαιδευτικών ισχυρίστηκε ότι αγνοούσε το non paper, όμως όχι μόνο αρνήθηκε να αποσύρει τις διατάξεις του αλλά τις υπερασπίστηκε μέχρι κεραίας λέγοντας ότι θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί εδώ και χρόνια. Ακολουθώντας την προσφιλή τακτική της κυβέρνησης να μοιράζει ψεύτικες υποσχέσεις με στόχο να λειτουργήσουν πυροσβεστικά, υποστήριξε ότι όσοι χάνουν τις θέσεις τους θα απορροφηθούν στα Δημοτικά!!!

«Είναι ανεφάρμοστο και ψέμα ότι όλοι αυτοί οι εκπαιδευτικοί μπορούν να απορροφηθούν στα Δημοτικά. Το πρώτο βήμα είναι να μη δώσουν τα εκπαιδευτικά κενά οι διευθυντές των σχολείων στο υπουργείο», είπε στους συγκεντρωμένους η πρόεδρος του ΕΕΤΕ, Εύα Μελά.

«Δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη στα λόγια της κυβέρνησης. Το κίνημα των μαθητών, των εκπαιδευτικών, των γονιών να απευθυνθεί στην κοινωνία, στα εργατικά συνδικάτα, στις λαϊκές επιτροπές. Το εργατικό κίνημα να ασχοληθεί με το μέλλον των παιδιών του», δήλωσε ο Νίκος Δάρδαλης, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ.

Αμέσως μετά τη συνάντηση η Δ. Μανωλάκου δήλωσε: «Ο υφυπουργός ισχυρίστηκε ότι αγνοούσε το έγγραφο που ζητάει την κατάργηση των εικαστικών μαθημάτων και μουσικής και βέβαια την απόλυση των αντίστοιχων κλάδων, χωρίς ωστόσο να δεσμευτεί ότι θα το αποσύρει. Παίζει με την αγωνία και τον καημό των εκπαιδευτικών που είναι υπό απόλυση, με των παιδιών και των οικογενειών τους. Είναι πρόκληση, είναι απαράδεκτο. Η ουσία είναι ότι προσπαθεί να κερδίσει χρόνο γιατί μέχρι τέλη Αυγούστου είναι η πρώτη φουρνιά που θα απολυθούν για να ακολουθήσουν οι χιλιάδες από το Σεπτέμβρη μέχρι το τέλος της χρονιάς για να υλοποιήσουν τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, του ΔΝΤ και της ΕΕ. Εμείς καλούμε να πεισμώσουν ακόμη περισσότερο και οι εκπαιδευτικοί και οι άλλοι εργαζόμενοι, να οργανώσουν τον αγώνα τους, να βάλουν φρένο σ' αυτή τη λαίλαπα που οδηγεί στη φτώχεια και την εξαθλίωση, αλλά όμως να βάλουν και τις βάσεις για μια άλλη εξουσία. Την εξουσία του λαού, που θα εγγυάται απόλυτα δημόσια και υψηλής ποιότητας Παιδεία αλλά και Υγεία και δουλειά για όλους».

Οι εκπαιδευτικοί προσανατολίζονται τις επόμενες μέρες να προχωρήσουν σε συνεδριάσεις των ΕΛΜΕ και νέες κινητοποιήσεις, ώστε το πρόγραμμα των μαθημάτων να μην υλοποιηθεί από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

Με σχετική του ανακοίνωση το ΕΕΤΕ, επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Οι τέχνες εδώ και πολλά χρόνια εξοστρακίζονται χρόνο με το χρόνο από την εκπαίδευση, αφήνοντας έρμαια τα παιδιά στην άλωση από την υποκουλτούρα και τη βιομηχανία του θεάματος, μάλιστα στην πολύ τρυφερή ηλικία της εφηβείας όπου είναι ανολοκλήρωτη η διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους, για να αντικατασταθούν στο πρόγραμμα του Υπ. Παιδείας από μαθήματα "δεξιότητας" ή "περί" την τέχνη ενασχολήσεις αντί για την ίδια την καλλιτεχνική πράξη».

«Η επιλογή αυτή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας: έχει στόχο τη δημιουργία αυριανών πολιτών "καταναλωτών προϊόντων" και όχι δημιουργικών - δραστήριων ανθρώπων. Γιατί η Τέχνη είναι όπλο που διαμορφώνει συνειδήσεις, αφυπνίζει και δραστηριοποιεί και αυτό δεν το θέλει η Ευρωενωσιακή μας Πολιτεία...», υπογραμμίζει το ΕΕΤΕ και επισημαίνει την ανάγκη το μάθημα της τέχνης -τα εικαστικά- να είναι εργαστηριακό και δίωρο, να διαπερνά όλες τις τάξεις του ενιαίου δωδεκάχρονου, δημόσιου και υποχρεωτικού σχολείου.

 

ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ - Ανακοίνωση για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης

Με αφορμή τις εξελίξεις σχετικά με τη μαθητεία στο Λύκειο και την κατάργηση μαθημάτων που θα οδηγήσει εκπαιδευτικούς στην ανεργία, τις πανελλαδικού τύπου εξετάσεις από την πρώτη τάξη του Λυκείου, η Πανελλαδική Γραμματεία του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών σε ανακοίνωσή της επισημαίνει τα εξής:

«Ούτε στιγμή δεν περιμένει η κυβέρνηση στην υλοποίηση του προγράμματός της για την πλήρη προσαρμογή της Εκπαίδευσης στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων. Για ακόμα μια φορά μέσα στο καλοκαίρι ανοίγει την πόρτα της ανεργίας για χιλιάδες ακόμα εκπαιδευτικούς μετά τις διαθεσιμότητες των εκπαιδευτικών ΕΠΑΛ!

Το υπουργείο με νέο "non paper" προς τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προαναγγέλλει την κατάργηση του μαθήματος της τεχνολογίας και το πετσόκομμα των μαθημάτων της Μουσικής και των Εικαστικών στα γυμνάσια. Προωθείται επίσης και ο εξοστρακισμός των πανελλαδικά εξεταζόμενων Καλλιτεχνικών Μαθημάτων (Ελεύθερο Σχέδιο και Γραμμικό Σχέδιο) και από το Λύκειο, φορτώνονται νέα βάρη στη λαϊκή οικογένεια. Νέες περικοπές ωρών προβλέπονται επίσης στο Γυμνάσιο για τα μαθήματα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, της Βιολογίας, της Ιστορίας, της Γυμναστικής και της Οικιακής Οικονομίας.

Τα σχέδιά τους δεν είναι καινούρια! Όλες οι αποφάσεις της ΕΕ των τελευταίων δεκαετιών μιλούν για ένα μικρό και ευέλικτο κράτος που θα υπηρετεί την ανταγωνιστικότητα. Αυτό το σχολείο τους εξυπηρετεί. Τα μέτρα αυτά είναι μονόδρομος για να επιβιώσουν τα ευρωπαϊκά μονοπώλια στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Με φτηνή και ελαστική εργασία! Με μαθητές αυριανούς δούλους του 21ου αιώνα! Γι' αυτό ακόμα και τα πετσοκομμένα και συρρικνωμένα μαθήματα πολιτισμού δεν έχουν θέση στο σχολείο της αγοράς και των χορηγών. Η ολόπλευρη διαμόρφωση της προσωπικότητας των νέων ανθρώπων είναι εμπόδιο για τα επιχειρηματικά τους κέρδη!

Στόχος τους είναι η μεγάλη πλειοψηφία της νεολαίας να οδηγηθεί στις μυλόπετρες του "Νέου Τεχνολογικού Λυκείου". Σχεδιάζουν πανελλαδικού τύπου εξετάσεις από την πρώτη τάξη του Γενικού Λυκείου βάζοντας νέα εμπόδια στα παιδιά της εργατικής τάξης που τα όνειρά τους εδώ και χρόνια συνθλίβονται από τη φτώχεια, την ανεργία και την κρίση που το σύστημά τους προκαλεί!

Αποσπασματικές γνώσεις - πρόσκαιρες δεξιότητες χρήσιμες στο κεφάλαιο - απλήρωτη εργασία ανηλίκων. Αυτό είναι το τρίπτυχο του νέου τεχνολογικού λυκείου.

Αρκεί να αναφέρουμε ενδεικτικά ότι με βάση τα σχέδια του υπουργείου, μέσα στην 9μηνη μαθητεία που θα εφαρμοστεί για τις δύο τελευταίες τάξεις του λυκείου οι ανήλικοι μαθητευόμενοι θα προσφέρουν πάνω από 700 ώρες τζάμπα εργασίας με την ευγενική χορηγία του υπουργείου Παιδείας. Αυτό φωνάζουν εδώ και καιρό στους δρόμους αγωνιστές σπουδαστές των ΙΕΚ: "Προσφέρουμε κατάρτιση και τζάμπα εργασία και μετά μας ρίχνουνε ξανά στην ανεργία".

Η βαρβαρότητα δεν θα έχει τέλος όσο ο λαός δεν στρέψει τα βέλη του ενάντια σε αυτούς που θησαυρίζουν από την εργασία του. Καμία αναμονή - αυταπάτη ότι μέσα σ' αυτόν τον αντιλαϊκό ορυμαγδό κάποιοι μπορεί να τη γλιτώσουμε, ότι "...λίγα μέτρα απομένουν ακόμα και τελειώσαμε".

Τα σωματεία των εκπαιδευτικών, οι σύλλογοι γονέων, τα μαθητικά συμβούλια μαζί με τα συνδικάτα και τις λαϊκές επιτροπές να πάρουν πρωτοβουλίες, να αναλάβουν δράση.

Καμία απόλυση. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Κανένα παιδί έξω από τα σχολεία. Όχι στο σχολείο της τζάμπα εργασίας. Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν ενιαίο 12χρονο σχολείο. Μεταλυκειακή τεχνική εκπαίδευση. Παλεύουμε για το σχολείο των λαϊκών αναγκών, για την κοινωνία που ο λαός θα είναι κυρίαρχος του πλούτου που παράγει».

 

ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ - Μαθητές εκτός Εκπαίδευσης και εκπαιδευτικοί στην ανεργία

  • Εισάγεται στα Επαγγελματικά Λύκεια ο θεσμός της μαθητείας για παιδιά Β' και Γ' Λυκείου
  • Τέσσερις φορές πανελλαδικές στο Γενικό Λύκειο

Δεκάδες χιλιάδες μαθητές εκτός Εκπαίδευσης και χιλιάδες εκπαιδευτικοί στην ανεργία. Είναι η εικόνα που σκιαγραφούν τα νέα ωρολόγια προγράμματα για το Γυμνάσιο, το Γενικό Λύκειο και τα ΕΠΑΛ όπως διέρρευσαν τις προηγούμενες μέρες από το υπουργείο Παιδείας με «non paper» προς τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με στόχο να σφυγμομετρήσουν αντιδράσεις για την πλήρη ευθυγράμμιση του σχολείου με τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.

Καταργούνται μαθήματα στο Γυμνάσιο

Με το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα καταργείται ως αυτόνομο μάθημα η Τεχνολογία που διδάσκεται στην Α' και Β' Τάξη του Γυμνασίου και αντικαθίσταται από ένα θολό μαθητικό πεδίο με τίτλο «Βιωματικές δράσεις - συνθετικές - δημιουργικές - project». Στη συγκεκριμένη ειδικότητα 1.318 εκπαιδευτικοί είχαν οργανικές θέσεις, άρα 1.318 εκπαιδευτικοί μπαίνουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Το μάθημα Μουσικής θα διδάσκεται 2 ώρες στην Α' Γυμνασίου και δεν θα διδάσκεται καθόλου στη Β' και Γ' τάξη. Το ίδιο ισχύει και για τα Εικαστικά, με χιλιάδες εκπαιδευτικούς να μένουν άνεργοι. Τόσο τα Εικαστικά όσο και η Μουσική δε εμφανίζονται πλέον διακριτά ως επιστημονικά αντικείμενα, αλλά εμφανίζονται ως «πολιτισμός - πολιτιστικές δραστηριότητες», οδεύοντας προφανώς προς την πλήρη υποβάθμιση και κατάργησή τους, με τη μετατροπή και αυτού του δίωρου της Α' Γυμνασίου σε γενικού πολιτιστικού χαρακτήρα ώρα, που θα μπορεί να διδάσκεται στο μέλλον από οποιονδήποτε.

Παράλληλα, μειώνεται κατά μία ώρα η διδασκαλία στα μαθήματα της Βιολογίας, της Φυσικής Αγωγής, της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, της Ιστορίας και της Οικιακής Οικονομίας. Επομένως, χιλιάδες εκπαιδευτικοί θα βγουν ως ...υπεράριθμοι και θα μπουν σε καθεστώς υποχρεωτικής μετάταξης.

Τέσσερις φορές πανελλαδικές στο Γενικό Λύκειο

Οι μαθητές του Λυκείου θα δίνουν τέσσερις φορές πανελλαδικές εξετάσεις μέχρι να περάσουν σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Οι πρώτες τρεις θα είναι από τάξη σε τάξη (από την Α' Λυκείου στη Β', από τη Β' στη Γ', στη Γ' μία για να πάρουν απολυτήριο και μία για να περάσουν στην Ανώτατη Εκπαίδευση). Η συγκεκριμένη εξέλιξη θα διώξει πολλά παιδιά από το σχολείο, καθώς τα περισσότερα δε θα έχουν για να πληρώσουν φροντιστήρια για τέσσερις πανελλαδικές, ενώ μια μεγάλη μερίδα μαθητών σπρώχνονται στα ΕΠΑΛ.

Για τα θέματα των εξετάσεων, από την Α' Λυκείου καθιερώνεται η Πανελλαδική Τράπεζα θεμάτων (δηλαδή ένα μέρος των ερωτήσεων θα είναι ίδιο για όλη την Ελλάδα). Με αυτόν τον τρόπο αίρεται η παιδαγωγική λειτουργία του εκπαιδευτικού να λαμβάνει κάθε φορά υπόψη τις δυσκολίες και τις αδυναμίες των μαθητών και να διαμορφώνει ανάλογα τα θέματα όπου εξετάζονται οι μαθητές.

Στην Α' Λυκείου προβλέπονται 9 βασικά μαθήματα (Ελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά, Φυσικές Επιστήμες, Πολιτική Παιδεία, Θρησκευτικά, Ιστορία, Ξένη Γλώσσα, Φυσική Αγωγή και Ερευνητική Εργασία, καθώς και ένα μάθημα επιλογής μεταξύ των Εφαρμογών στην Πληροφορική, Διαχείρισης φυσικών πόρων και Έκφρασης - Πολιτισμός/ Ευρωπαϊκός Πολιτισμός) και το εβδομαδιαίο πρόγραμμα θα είναι συνολικά 35 ωρών.

Στη Β' Λυκείου θα υπάρχουν δύο κατευθύνσεις, το εβδομαδιαίο πρόγραμμα θα περιλαμβάνει 30 ώρες γενικών μαθημάτων και 5 ώρες στα μαθήματα της κατεύθυνσης.

Στη Γ' Λυκείου θα υπάρχουν τρεις κατευθύνσεις. Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα θα περιλαμβάνει 12 ώρες γενικών μαθημάτων και 23 ώρες που θα κατανέμονται μεταξύ των μαθημάτων της κατεύθυνσης.

Στις δύο τελευταίες τάξεις καταργείται το μάθημα Πληροφορικής, που σημαίνει ότι χιλιάδες παιδιά δε θα διδάσκονται Πληροφορική και χιλιάδες εκπαιδευτικοί χάνουν τη δουλειά τους.

Για την εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση οι μαθητές θα εξετάζονται σε συνολικά τέσσερα μαθήματα (τρία της κατεύθυνσης και Νεοελληνική Γλώσσα).

 


Πηγή: Ριζοσπάστης