ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ για τον απολογισμό πεπραγμένων Περιφέρειας Αττικής

lsPerifereiaΤην προσήλωση του Περιφερειάρχη Αττικής αλλά και των υπόλοιπων παρατάξεων που απαρτίζουν το Περιφερειακό Συμβούλιο στις πολιτικές της ΕΕ υπέρ του κεφαλαίου και των επιχειρηματιών οι οποίες βρίσκονται μακριά από τα πραγματικά προβλήματα του λαού, κατέδειξαν για άλλη μία φορά οι εκλεγμένοι περιφερειακοί Σύμβουλοι του ΚΚΕ με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στη συνεδρίαση της Πέμπτης 27/2/2014.

Στην ειδική συνεδρίαση όπου υπερψηφίστηκε ο Απολογισμός πεπραγμένων Περιφέρειας Αττικής έτους 2013, ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης εκ μέρους των συμβούλων του ΚΚΕ, επεσήμανε πως ο Περιφερειάρχης Γ. Σγουρός «έκανε φιλότιμη προσπάθεια να εξωραΐσει τη δράση, τη λειτουργία της Περιφέρειας και μέσα από αυτό και την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, μία πολιτική που υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής. Η πραγματικότητα όμως είναι σκληρή και τους διαψεύδει» καθώς «και από τον απολογισμό της Περιφέρειας προκύπτει ότι προώθησε την αντιλαϊκή πολιτική, ήταν στο πλάι της ΕΕ, της κυβέρνησης και απέναντι στο λαό».

Υπογράμμισε ότι «η Αττική έχει συσσωρευμένα προβλήματα απόρροια της γενικής πολιτικής που και η Περιφέρεια βοήθησε να προωθηθεί. Με κυριότερο αυτό της ανεργίας, της φτώχειας, της υποαπασχόλησης, της ραγδαίας μείωσης του εισοδήματος των εργαζομένων του λαού, τις συνέπειες που αυτό δημιουργεί». Παράλληλα υπενθύμισε πως «η Διοικητική Μεταρρύθμιση που εφαρμόστηκε με τον «Καλλικράτη» αποτελεί βασικό εργαλείο για την προώθηση και εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής στην τοπική και περιφερειακή διοίκηση. Παρά τις μουρμούρες κατά καιρούς για τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, η διοίκηση της Περιφέρειας δεν αμφισβήτησε αυτή την πολιτική. Όταν δεν ήταν συμμέτοχος έκανε πως δεν καταλαβαίνει ή έβγαζε ανέξοδα ψηφίσματα χωρίς να αντιδρά στα βάρβαρα μέτρα που τσακίζουν τη ζωή του λαού. Συγχωνεύσεις νοσοκομείων, κατάργηση ΕΟΠΥΥ, καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων, απολύσεις, διαθεσιμότητες, σφαγιασμός μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών δικαιωμάτων λες και δεν αφορούσαν τα λαϊκά στρώματα της Περιφέρειας της Αττικής. Καμία αντίδραση, καμία ενίσχυση του αγώνα των εργαζομένων. Απεναντίας προωθούσε προγράμματα και σχεδιασμούς που υπονόμευαν τα λαϊκά δικαιώματα». 

Ο Γ. Μανουσογιαννάκης επεσήμανε ότι «η χρονιά που πέρασε επιβεβαίωσε για μια ακόμα φορά τις τοποθετήσεις που κάναμε τα προηγούμενα χρόνια για τη συμβολή της διοίκησης της Περιφέρειας στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής. Αυτή την πολιτική την εφάρμοσε με συνέπεια σε μια μεγάλη γκάμα θεμάτων που αφορούν τη ζωή της λαϊκής οικογένειας. Τα παραδείγματα είναι πολλά: Ιδιωτικοποιήσατε υπηρεσίες της Περιφέρειας. Καθαριότητα κτιρίων, νησίδων, αποψιλώσεις κλπ. Προωθήσατε την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Προσλήψεις με δίμηνα, με προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, είτε μέσω των αμαρτωλών ΜΚΟ, είτε μέσω ΟΑΕΔ, με εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα και 490 ευρώ μισθό. Συμβάλλατε στο σπάσιμο του ωραρίου των καταστημάτων εγκρίνοντας την παράταση ωραρίου για να οργανωθούν πχ "Λευκές Νύχτες" σε Ίλιον και Αθήνα σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ψηφίσατε και εφαρμόζεται η κατάργηση της Κυριακής αργίας για όλες τις Κυριακές στην Ανατολική Αττική και μέρος της Δυτικής Αττικής. Ανεχθήκατε την κατάργηση υπηρεσιών όπως τα δημόσια ΚΤΕΟ με αποτέλεσμα την πλήρη ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας αυτής».

Κατήγγειλε επίσης πως χρηματοδοτήθηκαν δράσεις του μεγάλου κεφαλαίου όπως γήπεδα μεγαλοεπιχειρηματιών, κέντρα επιχειρηματικότητας, παραδίδεται σε αυτό η διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής προωθώντας τα μεγάλα επιχειρηματικά σχέδια για τα τέσσερα εργοστάσια στην Αττική και πως η ιδιαίτερα επιβαρημένη Φυλή και συνολικά η περιοχή του Θριασίου θα παραμείνει ο βασικός χώρος υποδοχής και επεξεργασίας των απορριμμάτων, με βαριές συνέπειες για την υγεία των κατοίκων, το περιβάλλον και την τσέπη του λαού.

Υπογράμμισε ότι «η Περιφέρεια πρωταγωνιστεί ως συμπράττων φορέας σε συνεργασία με Δήμους, Επιμελητήρια, Ιδρύματα κλπ στη δημιουργία των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ) όπως στη δημιουργία Θερμοκοιτίδας Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας πχ την "Κατ' οίκον φροντίδα Συνταξιούχων", συμβάλλοντας έτσι στο να ξηλώνονται και τα ελάχιστα ψήγματα κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας που υπάρχουν. Προωθεί προγραμματικές συμβάσεις, δήθεν πολιτικής ανάπτυξης και καινοτομίας για να χρηματοδοτήσει το κεφάλαιο όπως γίνεται με την αξιοποίηση των τριών ξενοδοχείων στην Ομόνοια και το κτίριο του ΕΒΕΑ. Ανακαινίζει, αποπερατώνει, εξοπλίζει διάφορα Ιδρύματα που ανήκουν στην εκκλησία επιτρέποντας μάλιστα με την προγραμματική σύμβαση που υπογράφει, ακόμα και την εκμετάλλευση από ιδιώτες αυτών των κοινωνικών μονάδων, όπως του Κέντρου Φροντίδας Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων στο Βύρωνα ή της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων της Ιεράς Μητρόπολης Ύδρας Σπετσών και Αιγίνης. Προωθεί πάσης φύσης Ευρωενωσιακά Προγράμματα απασχόλησης και υποστήριξης της επιχειρηματικότητας των νέων, όπως το "Progress 2013" στο Δήμο Αχαρνών ή το "child-minder" δηλαδή η φύλαξη παιδιών, λες και όλοι οι άνεργοι θα γίνουν επιχειρηματίες και έτσι θα καταπολεμηθεί η ανεργία».

Θύμισε μάλιστα την έγκριση των μελετών από την Περιφέρεια για την παραχώρηση δημόσιας περιουσίας σε ιδιώτες με τελευταίο τρανταχτό παράδειγμα τον Αστέρα Βουλιαγμένης, που ενέκρινε και που ολοκληρώνει την παραχώρηση του παραλιακού μετώπου της Αττικής από το Φαληρικό Δέλτα, το Ελληνικό μέχρι και τη Βουλιαγμένη

Ο Γ. Μανουσογιαννάκης στάθηκε στις προτάσεις για την ανακούφιση του λαού που έκανε η «Λαϊκή Συσπείρωση» και που είτε απορρίφθηκαν είτε αγνοήθηκαν στην πράξη. «Η απόφαση για την ενίσχυση στο Πέραμα δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Ούτε ένα ευρώ δε διατέθηκε για τις ανάγκες των κατοίκων. Εντάσσετε και χρηματοδοτείτε έργα όπως οι κατασκευές παιδικών σταθμών, αθλητικών εγκαταστάσεων, χώρων πολιτισμού αλλά αδιαφορείτε πως θα λειτουργήσουν και να φορτώνεται ο λαός τροφεία, συνδρομές κλπ., δηλαδή, με την αντιλαϊκή πολιτική της ανταποδοτικότητας. Αδιαφόρησε για τη λύση στο πρόβλημα της θέρμανσης των σχολείων, της μεταφοράς μαθητών κα. Η πρόταση για μείωση εισιτηρίων των ΚΤΕΛ που είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας πετάχτηκε στις καλένδες. Η κατασκευή αποχετευτικού δικτύου στην Ανατολική, των ΚΕΛ, για χρόνια καρκινοβατεί. Τα αντιπλημμυρικά σχεδιάζονται και εκτελούνται με ρυθμό χελώνας και πολλές φορές ο αποσπασματικός σχεδιασμός αντί να λύνει δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα με αποτέλεσμα να καταστρέφονται συχνά περιουσίες (τελευταίο συμβάν καταστροφών Γενάρης - Φλεβάρης 2013). Η αντιπυρική και αντισεισμική προστασία και θωράκιση είναι ανύπαρκτη με τα γνωστά κάθε τόσο αποτελέσματα.

Δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τις παρατάξεις που απαρτίζουν το Περιφερειακό Συμβούλιο και την πολιτική που άσκησαν αυτά τα 3,5 χρόνια. Η παράταξη της ΝΔ στήριξε την κυβερνητική πολιτική και συμπορεύτηκε με τη διοίκηση της Περιφέρειας στα σημαντικότερα ζητήματα ενώ «οι παρατάξεις της μειοψηφίας (ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, Αρμα Πολιτών) κινούμενες αυστηρά μέσα στο πλαίσιο της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ διεκδικούσαν το ρόλο του καλύτερου διαχειριστή και επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι δεν στήριξαν τις προτάσεις της "Λαϊκής Συσπείρωσης" για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων. Συμφώνησαν με τη δημιουργία ΚΟΙΝΣΕΠ, διαφώνησαν με τις προτάσεις μας για κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα όταν συζητούσαμε το πρόβλημα της αιθαλομίχλης, καταψήφισαν την πρόταση μας για κατάργηση των διοδίων προτείνοντας να μην αυξηθούν ή να μην υπάρχουν διόδια εντός Αττικής».

Τέλος, μιλώντας για τις δυνάμεις του ΚΚΕ που εκφράζονται από το ψηφοδέλτιο της "Λαϊκής Συσπείρωσης" είπε πως «δεν θυμηθήκαμε τώρα προεκλογικά τα προβλήματα του λαού, της νεολαίας. Τρία και μισό χρόνια αυτά προσπαθούσαμε να αναδείξουμε και εδώ στο Περιφερειακό Συμβούλιο, κυρίως όμως μαζί με το λαό να αντιπαλέψουμε, να εμποδίσουμε, να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική. Αυτό θα συνεχίσουμε ακούραστα, αποφασιστικά. Η "Λαϊκή Συσπείρωση" βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με την πολιτική αυτή, θέτει τις δυνάμεις της στην οργάνωση της λαϊκής πάλης, της συμμαχίας όλων αυτών που έχουν συμφέρον από την ανατροπή αυτής της πολιτικής με στόχο μια εξουσία και οικονομία που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων, του λαού, της νεολαίας».

Αθήνα 28.02.2014