67 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ

Πολιτική εκδήλωση τιμής στους εκτελεσμένους
 
 
Στην κατάμεστη από κόσμο πλατεία της Οσίας Ξένης, στη Νίκαια, έγινε την περασμένη Κυριακή το πρωί η κεντρική πολιτική εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους εκτελεσμένους πατριώτες από τους Γερμανούς και τους ντόπιους συνεργούς τους τον Αύγουστο του 1944 στο Μπλόκο της Κοκκινιάς. Την εκδήλωση διοργάνωσε το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ Κοκκινιάς - ΔΣΕ, ενώ αυτό το μαζικό «παρών» των εργατικών λαϊκών οικογενειών από τη Νίκαια και τις γύρω περιοχές, με τη νεολαία, τους ΚΝίτες και τις ΚΝίτισσες, τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης να δίνει τον τόνο με τα απανωτά συνθήματα και τον ενθουσιασμό φορτίζοντας συνεχώς το συγκινησιακό κλίμα, ήταν το επισφράγισμα ότι η θυσία των παλικαριών του Μπλόκου δεν πήγε χαμένη. Οτι 67 χρόνια μετά, ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι το όραμα να γίνει πραγματικότητα, μέχρι την κατάκτηση της λαϊκής εξουσίας, της λαϊκής οικονομίας, το σοσιαλισμό.

 

Παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής το Σάββα Τσιμπόγλου, μέλος της ΚΕ του Κόμματος. Παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία της Γραμματείας ΠΑΜΕ Πειραιά, με επικεφαλής τον Θανάση Ευαγγελάκη, ο πρώην δήμαρχος Νίκαιας και επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ Στέλιος Μπενετάτος, αντιπροσωπείες από δεκάδες συνδικαλιστικές και μαζικές οργανώσεις, συγγενείς των νεκρών, ο δήμαρχος Νίκαιας - Ρέντη και πολλοί άλλοι.

 

Η εκδήλωση άνοιξε με την απαγγελία ποιήματος του αντιστασιακού Αρτέμη Κρομμυδάκη. Ομιλητής της ήταν ο Μανώλης Χατζηευστρατίου, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ Κοκκινιάς - ΔΣΕ, ο οποίος έκανε αναδρομή σε εκείνες τις μαύρες μέρες και ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «Η ιστορία του Μπλόκου της Κοκκινιάς και ο απαράμιλλος ηρωισμός του Κοκκινιώτικου λαού δεν είναι παρά ένα μικρό κομμάτι της ιστορίας που καθημερινά γράφει ο εργαζόμενος λαός στον αγώνα για τα δίκια του» και συνέχισε: «Η εποποιία του λαού μας τη δεκαετία του '40 αποδεικνύει το βάθος και την έκταση του ηρωισμού που παίρνει μεγαλειώδη χαρακτηριστικά. Η οργάνωση και η συλλογική δράση του λαού, η πρωτοπόρα δουλειά του ΚΚΕ, οι αξίες και τα ιδανικά που απορρέουν από το στόχο της λύτρωσης από την καπιταλιστική εκμετάλλευση ωθούν σε προσωπικό επίπεδο στην αυτοθυσία και την ανιδιοτέλεια. Δημιουργούν ξεχωριστούς ήρωες σαν τους 315 λεβέντες της Κοκκινιάς που νικούν ακόμα και το θάνατο».

 

Αναφέρθηκε στην καπιταλιστική κρίση και στην ανελέητη επίθεση που έχει ξεσπάσει σήμερα σε βάρος των εργαζομένων από τις δυνάμεις του κεφαλαίου και τόνισε: «Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα μια προοπτική έχουν. Να οργανώσουν τη δική τους εξουσία για να οργανωθεί η κοινωνία μας με τέτοιον τρόπο, ώστε να μπορεί αυτή η ίδια να καθορίζει τι παράγεται και πόσο», «που θα υποτάσσει την παραγωγή στο συμφέρον των πολλών, υπέρ των εργαζομένων, των φτωχών στρωμάτων της πόλης και του χωριού και όχι των λίγων για χάρη των υπερκερδών τους». «Η κοινωνία αυτή οφείλει να εξασφαλίσει την κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, εργοστάσια και άλλες συγκεντρωμένες παραγωγικές μονάδες, με την κοινωνικοποίησή τους. Κεντρικός σχεδιασμός της παραγωγής για την κάλυψη των ολοένα διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών. Λαϊκός έλεγχος με οργάνωση των εργαζομένων στο χώρο εργασίας τους. Αυτήν την κοινωνία εμείς τη λέμε σοσιαλιστική. Σήμερα, αυτά μνημονεύουμε και αυτά τιμούμε».

 

Εγινε κατάθεση στεφάνων από όλους τους φορείς στο μνημείο των ηρώων που βρίσκεται στην πλατεία. Ακολούθησε μαζική πορεία στο Γ' Νεκροταφείο από τη διαδρομή που ο λαός της Κοκκινιάς είχε συνοδεύσει τότε τους νεκρούς του, ενώ το σύνθημα: «9 δεκαετίες αγώνα και θυσία το Κάπα Κάπα Εψιλον στην πρωτοπορία» δονούσε συνεχώς την ατμόσφαιρα.

 

Στο κοινοτάφειο η Αφροδίτη Στρίγγου, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτήματος παρουσίασε ένα σύντομο ιστορικό, έγινε κατάθεση στεφάνων και προσκλητήριο νεκρών.

 

Ριζοσπάστης, 23 Αυγούστου 2011