Πολλά ερωτηματικά γεννά η προσπάθεια της διοίκησης Ιωακειμίδη να ιδιωτικοποιήσει μέρος της αποκομιδής απορριμμάτων.

erotimatika-kados-idiotikopoiisi aporΣτη 10η Τακτική Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής η Διοίκηση Ιωακειμίδη έφερε για έγκριση θέμα με τίτλο «Έγκριση Σύναψης Σύμβασης Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου και Ιδιωτικού Οικονομικού Φορέα στα πλαίσια του Προγράμματος Χωριστής Συλλογής και Διαχείρισης Ενδυμάτων και Υποδημάτων και Εξουσιοδότηση του Δημάρχου για την υπογραφή αυτής».

Σύμφωνα με το Συμφωνητικό Συνεργασίας της Εισήγησης προκρίνεται συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία θα έχει την ευθύνη συλλογής, μεταφοράς, επεξεργασίας, διαχείρισης των υλικών καθώς και της τελικής διάθεσης του υπολείμματος. Ο Δήμος θα έχει την εποπτεία της αποκομιδής των κάδων καθώς και θα υποβοηθά στο έργο της χωριστής συλλογής. Το κόστος της προμήθειας, τοποθέτησης και συντήρησης των κάδων και το συνολικό κόστος του έργου θα βαρύνει την αντισυμβαλλόμενη εταιρεία.

Η Υποχρέωση της εταιρείας είναι μέρος από τα ρούχα και τα υποδήματα που θα συλλέγει από τα απορρίμματα να τα δίνει για τις ανάγκες της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου καθώς να δίνει και καθαριστικά μέσα (σαπούνια, χλωρίνη, καθαριστικά) για τις ανάγκες του Δήμου.

Η διάρκεια θα είναι για 1 έτος και η αντισυμβαλλόμενη εταιρεία θα μπορεί σε 3 μήνες να αποχωρήσει για λόγους βιωσιμότητας του Προγράμματος, δηλαδή αν δεν κερδίζει όσο προέβλεπε.

Η Λαϊκή Συσπείρωση εξέφρασε έντονα τη διαφωνία της στην ιδιωτικοποίηση μέρους της αποκομιδής των απορριμμάτων θέτοντας συγκεκριμένα ερωτήματα στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Καθαριότητας που υπέγραφε την σχετική Εισήγηση, όπως:

  • Αν μέρος της αποκομιδής δίνεται σε Ιδιώτη όπως περιγράφει η Εισήγηση;
  • Τι σημαίνει στους όρους του συμφωνητικού συνεργασίας ότι ο Δήμος θα υποβοηθά το έργο του Ιδιώτη;
  • Γιατί προφορικά εισηγήθηκε η Διοίκηση ότι συζητάμε για την ανάγκη διαλογής στην πηγή υλικών, ενώ στην Εισήγηση προτείνεται συγκεκριμένη εταιρεία που θα αναλάβει συγκεκριμένο έργο;

Μετά από αναπάντητα ερωτήματα από τη Διοίκηση και ευχολόγια ότι ο Δήμος λαμβάνει μια πρωτοβουλία για να μαζεύει ρούχα και υποδήματα για την Κοινωνική Υπηρεσία, αλλά μετά και από συζητήσεις για να αναδιαμορφώσουμε τους όρους της συμφωνίας ώστε ανταποδοτικά να κερδίζει περισσότερα ο Δήμος, η Δημοτική Αρχή δεν έπεισε ούτε τον εαυτό της και αναγκάστηκε να αποσύρει το θέμα.

Μάλλον η Διοίκηση Ιωακειμίδη που όλα στην πόλη τα μετρά με τη λογική «κόστος – όφελος», επικουρούμενη και από την ανυπαρξία ουσιαστικού ενιαίου σχεδίου διαχείρισης των απορριμμάτων και ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, τόσο σε Κεντρικό όσο και σε Περιφερειακό επίπεδο, με αποτέλεσμα ο κάτοικος να ακριβοπληρώνει για αποκομιδή και ανακύκλωση και τελικά μόνο το 15% να ανακυκλώνεται στη χώρα – για άλλη μια φορά πήγε να λειτουργήσει ως «λαγός» για επικίνδυνες εξελίξεις με εκχώρηση μέρους της αποκομιδής και διαχείρισης σε ιδιώτη.

Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να μην σκεφτεί να ξαναφέρει το συγκεκριμένο θέμα, ούτε και οποιοδήποτε αντίστοιχο θέμα που ανοίγει το δρόμο για ιδιωτική διαχείριση της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων και θέτει σε κίνδυνο εργασιακές σχέσεις στους ΟΤΑ και σταδιακά θα μετακυλύει ακόμα περισσότερο το κόστος στην τσέπη των κατοίκων της πόλης.

Καλούμε τους εργαζόμενους του Δήμου να αντισταθούν και να μην επιτρέψουν τέτοιες μεθοδεύσεις.

Νίκαια-Αγ.Ι.Ρέντης 16.03.2021